Pts. Nis 29th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi’nin Buca’daki altyapı çalışmalarını inceledi. Tamamlandığında Buca’da yağmursuyu kaynaklı su taşkınlarını tarihe karıştıracak proje hakkında konuşan Lider Soyer, “Büyük bir yatırım yapıyoruz, öteki türlü bu kentin geleceğini kurtaramayız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İZSU Genel Müdürlüğü’nün, Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında Buca’da devam eden yağmur suyu çizgilerinin üretim çalışmalarını inceledi. Lider Soyer, çalışmaların Kozağaç Mahallesi’nde devam eden etabı hakkında İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu’ndan bilgi aldı.

“Memleketin geleceğiyle ilgili kederimiz olduğu için devam edeceğiz”
Tarihi yatırım hakkında konuşan Lider Soyer, “Bu proje, gelecek yüzyılı kurtaracak bir proje. Yani bu bölge jeolojik ve coğrafik yapısı nedeniyle tam bir çanak ve bütün taşkını en ağır yaşayan noktalardan biri. Hasebiyle da şu gördüğümüz üç metre genişliğinde, iki metre yüksekliğindeki sahiden bir yol altı deresi. Çok kalıcı bir tahlil üretmiş oluyoruz. Artık bu bölgede yağmursuyu taşkını çok inanılmaz bir durum olmazsa yaşanmayacak. Büyük bir yatırım yapıyoruz, çok önemli kaynak ayırıyoruz. Lakin öbür türlü bu kentin geleceğini kurtaramayız. Belediye liderleri altyapı çalışmalarında pek atak olmazlar. Zira yapılan iş görünmez. Hem nereye gitti bu paralar sorunu yaşarsınız hem de ne yaptın hiçbir şey ortada yok sorunu yaşarsınız. O nedenle belediye liderleri bu işlere kolay kolay girmezler. Lakin bu memleketin geleceğiyle ilgili sıkıntımız olduğu için devam edeceğiz” diye konuştu.

Buca’nın tarihi altyapı yatırımı
İZSU, Buca’da 16 kilometre yağmur suyu ayrıştırma ve 10 kilometre atık su sınırı imalatı için 230 milyon lira yatırım yaptı. İZSU grupları şu ana kadar yağmur suyu ayrıştırma sınırlarının 4, atık su hatlarınınsa 5 kilometrelik kısmını tamamladı. İZSU, ayrıyeten Kozağaç Deresi’nin önümüzdeki yıllardaki taşkın debisini de kıymetlendirerek projesini hazırladığı dere ıslah çalışmasını da tamamladı. Kapsamlı çalışma kapsamında 2 kilometre dere ıslahı yapıldı. Proje, Buca’nın çok yağışlara karşı direncini artırmasının yanında, yağmur sularının Körfez’e kirlenmeden ulaşmasını sağlaması açısından da büyük kıymete sahip. İmalatlar tamamlandığında Buca’nın neredeyse tamamında birleşik sistemli altyapı uygulaması sona erecek.

Başkan Soyer devrinde altyapı atağı
Başkan Soyer’in Yaşayan Körfez maksatlarının kilit ögelerinden biri olan Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında, 2019 yılından bu yana 260 kilometre yağmur suyu ayrıştırma çizgisinin üretimi tamamlandı. İzmir’deki mevcut yağmur suyu şebekesinin yaklaşık yarısı kadar uzunlukta bir çizgi yalnızca son dört yılda inşa edildi. Bu çalışmalar sayesinde İzmir’de taşkın ve su baskını şikâyetlerinde değerli bir azalma gözlendi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen