Pts. May 20th, 2024


Emlakjet Ekim ayı gayrimenkul datalarını açıkladı:

Emlakjet kullanıcılarına nazaran “il olma beklentisi en yüksek ilçeler”:

Alanya ve Bandırma

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, Türkiye çapında ekim ayı bilgilerini yayınladı. Buna nazaran ekim ayında Türkiye genelinde evvelki aya nazaran satılık fiyatları değişmezken, kiralık fiyatları ise yüzde 4’lük düşüş gösterdi. Kiralık fiyatları Eylül ayı bilgilerinde de yüzde 4’lük bir düşüş göstermişti. Emlakjet bilgilerine nazaran Ekim ayında İstanbul’da birinci defa hem satılık hem de kiralık aylık fiyat değişiminde düşüş gerçekleşti. Tekirdağ ise satılıkta yüzde 4 ve kiralık aylık fiyat değişiminde yüzde 10 artışla ekim ayının önderi oldu. Öte yandan en çok konut aranan on kentten altısında kiralık ve dördünde satılık aylık fiyat değişimi eksi tarafta oldu. Aylık en çok kiralık fiyat düşüşü yaşayan kent ise yüzde 6’lık düşüşle Antalya oldu. 

Emlakjet kullanıcılarına vilayet olması beklenen ilçeleri de sordu. Emlakjet kullanıcılarına nazaran vilayet olma beklentisi en yüksek ilçeler Alanya ve Bandırma oldu. Ankete katılanların yüzde 53’ü kelam konusu ilçelerin vilayet olması durumunda burada bulanan gayrimenkullerin pahasının artacağı tarafında görüş belirtti.

 

Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan kesiminin öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bilgi tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı ekim ayı emlak datalarını yayınladı. 

 

TÜİK bilgilerine nazaran Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında bir evvelki yılın Ekim ayına nazaran yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761 olurken, Ocak-Ekim devrinde bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran 14,3 azalışla 993 bin 835 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ekim ayında bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 58 azalış göstererek 5 bin 577 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların hissesi yüzde 5,9 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde birinci el konut satış sayısı, ekim ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran yüzde 10,6 azalarak 29 bin 230 oldu. Toplam konut satışları içinde birinci el konut satışının hissesi yüzde 31,2 oldu. Birinci el konut satışları Ocak-Ekim devrinde ise bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 13,6 azalışla 297 bin 827 olarak gerçekleşti.

 

İlk 10 vilayette kiralık fiyatlarında eylülde dikkat çeken düşüş

Emlakjet bilgilerine nazaran ekim ayında Türkiye genelinde eylül ayına nazaran satılık fiyatlarında artış görülmezken, kiralık fiyatlarında ise yüzde 4’lük düşüş gerçekleşti. Kiralık fiyatlarında geçtiğimiz ay da yüzde 4’lük düşüş yaşanmıştı. Emlakjet bilgilerine nazaran ayrıyeten kiralık-satılık konut arama trendi ekim ayında satılık konut lehine yükselişe geçti ve aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44’u ise kiralık konut için yapıldı. 

 

En çok konut aranan vilayetler ortasında İstanbul birinci sırada yer alırken, birinci kere hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen düşüş ile dikkat çekti. Ekim ayında İstanbul’da satılık aylık fiyat değişiminde bir evvelki aya nazaran yüzde 1, kiralık aylık fiyat değişiminde ise yüzde 3 düşüş görüldü. En çok konut aranan vilayetler içerisinde Tekirdağ hem satılık hem de kiralık aylık fiyat değişimde görülen artış ile önder oldu. Tekirdağ vilayetinde satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 4, kiralık aylık fiyat değişiminde ise yüzde 10’luk artış gerçekleşirken, ikinci sırada ise satılıkta yüzde 3, kiralık fiyat değişiminde ise yüzde 9 artış ile Şanlıurfa ili yer aldı. 

 

En çok arama yapılan birinci 10 vilayet içerisinde satılık aylık fiyat değişimi 4 vilayette (-1%), kiralık aylık fiyat değişimi ise 6 vilayette aşağı istikametli oldu. Kiralık aylık fiyat değişiminde en çok düşüş görülen vilayet ise yüzde 6 düşüşle Antalya oldu. 

 

İlçelerde de kiralık aylık fiyat değişimi yok

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesi, ilçeler ortasında konut arama sıralamasında başkan olurken, Beylikdüzü’nü Ankara’nın Çankaya ve Bursa’nın Osmangazi ilçesi takip etti. İlçeler ortasında aylık satılık fiyat değişiminde ise Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi eylül ayında yaşanan yüzde 8’lik artışın üzerine ekim ayında da yüzde 5’lik artışla birinci sıraya yerleşirken, Beylikdüzü ilçesi yüzde 4’lık artışla takip etti. Aylık kiralık fiyat artışında ise Balıkesir’in Edremit ilçesi yüzde 10’luk artışla açık orta başkan olurken, 6 ilçede kiralık fiyatları eylül ayı ile tıpkı kaldı. Birinci on ilçe içerisinde kiralık aylık fiyat değişiminde Bursa’nın Osmangazi ilçesinde ekim ayında bir evvelki aya nazaran yüzde 7’lik düşüş görülürken, Ankara’nın Keçiören ilçesi de yüzde 2’lik düşüş ile dikkat çekti. 

Alanya ve Bandırma vilayet olma beklentisi en yüksek olan ilçeler

Emlakjet’in ekim ayına yönelik olarak gerçekleştirdiği özel araştırmada ise vilayet olması beklenen ilçeler ve bu ilçelerde gayrimenkul kıymetlerinin ne tarafa gideceği gözlemlendi. Vilayet olması beklenen ilçeler ortasında en yüksek oranı Antalya’nın Alanya ilçesi yüzde 31 ile alırken, Balıkesir’in Bandırma ilçesi ise yüzde 30’luk oran ile ikinci sırada yer aldı. Kelam konusu iki ilçenin akabinde vilayet olması beklenen ilçeler ise sırasıyla Tekirdağ-Çorlu (17%), Bursa-İnegöl (15%) ve Kırklareli-Lüleburgaz (7%) oldu. 

 

Ankete katılanların yüzde 31’i vilayet olacağı düşünülen ilçelere gayrimenkul yatırımı yapmayı düşündüğünü belirtirken, yüzde 22 ise şimdi karar vermediğini belirtti. Lakin iştirakçilerin yüzde 53’ü bu ilçelerin vilayet olması durumunda bu ilçelerdeki gayrimenkulün bedelinin artacağı istikametinde görüş belirtti. 

 

Bu bilgiler ışığında, kelam konusu beş ilçede tespit edilen satılık ve kiralık aylık fiyat değişiminde ise Balıkesir’in Bandırma ilçesi ön plana çıktı. Bandırma’da satılık aylık fiyat değişimi ekim ayında bir evvelki aya nazaran yüzde 4 olurken, kiralık aylık fiyat değişimi ise yüzde 8 oldu. Bununla birlikte mevsimsel gelişmelerin de tesiriyle Alanya ilçesinde hem satılık hem de kiralık aylık fiyat değişiminde yaşanan düşüş dikkat çekti. Alanya’da ekim ayında satılık fiyat değişimi bir evvelki aya nazaran yüzde 3 düşüş gösterirken, kiralık fiyat değişimi ise eksi yüzde 6 oldu. Satılık aylık fiyat değişiminde ise en yüksek oran yüzde 8 artışla Lüleburgaz’da gerçekleşti. Bu ilçede kiralık aylık fiyat değişimi ise eksi yüzde 4 oldu.

 

Tolga İdikat: “İl olma potansiyeli taşıyan ilçelere istek artıyor” 

Emlakjet olarak bir müddettir kamuoyunun gündeminde yer alan vilayet olma beklentisi olan ilçelere yönelik bir araştırma yaptıklarını belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Emlakjet iştirakçilerinden aldığımız karşılıklara nazaran en çok Alanya ve Bandırma ilçelerine yönelik bir vilayet olma beklentisi var. Ayrıyeten kelam konusu ilçelerin vilayet olması halinde gayrimenkullerin de pahasının artacağı istikametinde bir görüş mevcut. Kendi verilerimizden yaptığımız derlemeye nazaran Alanya hariç, bu beklenti ile hareket ederek kelam konusu ilçelerde satılık ve kiralık fiyat artışlarının üst taraflı olduğunu görüyoruz. Ayrıyeten yaptığımız ankette iştirakçilerin bu ilçelere yönelik bir yatırım hevesi de mevcut. Alanya ise her yıl mevsimsel fiyat dalgalanmalarının yaşandığı bir ilçe. Hasebiyle vilayet olma potansiyeli en yüksek görülen ilçe olmasına karşın, satılık ve kiralık fiyat değişimi negatif istikametli. Bunun da en değerli sebebi kış aylarına giriyor olmamız.” dedi. 

 

TÜİK datalarına nazaran konut satışlarında yaşanan düşüşün devam ettiğini gözlemlediklerini belirten İdikat “Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ankette konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisi devam ediyor. Hasebiyle bu beklenti konut piyasasında bir düşüşe neden oluyor. Konut kredilerinde hayata geçirilecek bir kampanya ile trendin tekrar üst taraflı olacağını söylemek mümkün.” halinde konuştu.

 

Emlakjet Prestige Plus üyesi Şengül Güler: “Bandırma’da arsa ve tarlaya olan talep artıyor”

Bandırma özelinde kiralık konut portföyünün durma noktasına geldiğini ve satılık konutta da bir yavaşlamanın olduğunu belirten Emlakjet Prestige Plus üyesi Maya Gayrimenkul Yatırım’ın kurucusu Şengül Güler ise “Bandırma’da arsa ve tarlaya olan talep gün geçtikçe daha da artıyor. Gayrimenkul alıcıları daha süratli satabilecekleri yatırıma dönüşebilecek portföylerin arayışında. Bandırma bölgesine İstanbullu yatırımcıların ilgisi çoğalmaya başladı, daha çok deniz görünümlü yerler, müstakil konutlar üzerine talepleri var. Bu şekil dışarıdan gelen taleplerin haricinde Bandırma’nın iç piyasası da epey hareketli. Vilayet olabilecek ilçeler ortasında yer alması piyasayı daha da hızlandıracaktır. Lakin şu anda da en az etraf vilayetler kadar hareketli bir piyasaya sahip.” dedi.

Emlakjet Premium üyesi Pier Alanya ofisinden Meryem Güngör ise “Genelde elimizde satılık portföyler bulunuyor. Fakat şu anda Alanya piyasasında bir sakinlik kelam konusu. Konut kredi faizlerinin yüksekliği talebi durma noktasına getirdi. Kimi bölgelerin yabancı satışına kapatılmasını da buna sebep olarak gösterebiliriz. Alanya’nın vilayet olması durumunda biraz daha hareketlenme olacağını öngörmekteyiz.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen