GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMANIN 5 KIYMETLİ ZARARI!
Çocuklarda bilhassa yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı üzere problemlerde anne babalar çabucak antibiyotiğe sarılabiliyor. Lakin dikkat! Ülkemizin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri ortasında en ön sırada yer aldığını halbuki gereksiz antibiyotik kullanımının yarar yerine sıhhate ziyan verdiğini belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran “Örneğin; ateşin yükselmesi bakteriyel değil viral ya da öbür bir nedenden kaynaklanıyorsa katiyen işe yaramayacak, tersine gereksiz yere bedene çok önemli ziyanlar verebilecektir. Yeniden boğaz ağrısı ve öksürüğün de çok farklı sebepleri olabildiğinden tabip gerekli görmedikçe katiyetle kullanılmamalıdır. Biliyoruz ki viral enfeksiyonlar ve hatta yalnızca burun tıkanıklığı bile boğaz ağrısı yapabilmektedir ve tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur” diyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı kadar, antibiyotiğin saatlerine ve kullanım müddetlerine de itina gösterilmesi gerektiğini belirten Dr. Oya Duran, hekimin tekliflerine uyulmasının kural olduğunu söylüyor. Dr. Oya Duran 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, gereksiz antibiyotik kullanımının bilimsel araştırmalarla kanıtlanan 5 ziyanını anlattı, kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu.
Yararlı bakterileri öldürüyor!
Gereksiz antibiyotik kullanımı; besinlerin sindirilmesinden bağışıklık sisteminin düzenlenmesine, beyin sıhhatinden inflamasyonun önlenmesine dek değerli fonksiyonlar üstlenen bedenimizdeki faydalı bakterilerin ölmesine, ziyanlı bakterilerin artmasına yol açıyor. Ziyanlı bakterilerin artması ishal, karın ağrısı ve kusmadan çok önemli hastalıklara dek birçok ziyana neden olabiliyor.
Obeziteye yol açabiliyor!
Yapılan bilimsel çalışmalar; gereksiz antibiyotik kullanımı ile obezitenin yaygınlaşması ortasındaki bağlantıyı ortaya koyarken, astım, besin alerjileri, diyabet, bağışıklık sisteminin bozulması ve çölyak üzere birçok hastalığın artışıyla münasebeti de araştırılıyor.
Karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabiliyor!
Hayati değere sahip organlarımız olan karaciğer ve böbreklerimiz de rastgele antibiyotik kullanımından büyük ziyan görüyor. Dr. Oya Duran gereksiz ve rastgele antibiyotik kullanımının karaciğerde ve böbreklerde çok önemli hasarlara yol açabildiğini vurgulayarak, karaciğerinde ya da böbreklerinde sorun olanların da kesinlikle tabibe bildirmesi, ilaç ve dozun ona nazaran ayarlanması gerektiğini söylüyor.
Antibiyotik direnci süratle artıyor!
Antibiyotik direnci; ilacın bakterileri öldürme ve yayılmasını tedbire tesirini kaybetmesi manasına geliyor. Araştırmalara nazaran; antibiyotik direnci nedeniyle enfeksiyon vefatları dünya genelinde katlanarak artıyor. 2050’li yıllarda dirençli enfeksiyonlar yüzünden ölümlerin milyonlarla tabir edileceği öngörülüyor.
Ciddi alerjik tepkilere yol açıyor!
Gereksiz antibiyotik kullanımı alerjik hastalıkların da yaygınlaşmasına neden oluyor. Dr. Oya Duran bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin, kolay cilt döküntüsünden kalp atışlarında hızlanmaya, anaflatik şok denilen, teneffüsü etkileyen ve şuur kaybına neden olan, hayati risk yaratan çok önemli sıkıntılara yol açabildiğini söylüyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı