Per. May 16th, 2024


GÜSOD Lideri Turgay ŞAHAN: 

“Alan eğitimleri artı bir bedel oluşturacak”

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi” (ÖZGE Projesi) çalıştayı, 8-12 Kasım’da Antalya’da gerçekleştirildi. Çalıştaya; Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, Güvenlik Servisleri Tertip Derneği (GÜSOD), Yükseköğretim Konseyi (YÖK) temsilcileri, akademisyenler ve özel güvenlik bölümünün paydaşları katıldı. GÜSOD Lideri Turgay ŞAHAN, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Alan eğitimleri; kalite, güvenlik, ahenk ve inanç bakımından artı bir bedel oluşturacak. Yetkinlik kazanmış çalışanların olduğu bir dalı anlatırken, zahmet çekmeden kendimizi anlatma imkânı bulabileceğiz. En kıymetlisi de özel güvenlik vazifelilerinin yan hakları konusunda da daha talepkâr olabilmemizin yolları açılacak” diye konuştu.

 

Özel güvenlik vazifelilerinin daha uzman, nitelikli ve faal bir hizmet sunmaları emeliyle, eğitimleri yapılandırılıyor. Bu kapsamda özel güvenlik vazifelilerinin eğitimlerinin, günün gelişen kaidelerine uygun hale getirilmesi gayesiyle başlatılan “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi”ne (ÖZGE Projesi) ait çalıştay, 8-12 Kasım tarihleri ortasında pilot vilayet olarak belirlenen Antalya’da gerçekleştirildi.

 

Çalıştaya; Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri Yükseköğretim Heyeti (YÖK) temsilcileri, akademisyenler, Güvenlik Servisleri Tertip Derneği (GÜSOD), kesimde faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri, özel güvenlik eğitim kurumlarının yöneticileri ile Özel Güvenlik ve Savunma Emekçileri Sendikası temsilcileri katıldı. Çalıştayın 8-10 Kasım tarihlerindeki kısmına özel güvenlik bölümünün paydaşları, 12 Kasım tarihine kadarki kısmına ise akademisyenler ve Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı çalışanı katıldı. Çalıştay kapsamında Antalya’daki eğitim merkezinin açılışı da yapıldı.

 

“ÖZGE PROJESİ ÖZEL GÜVENLİK BÖLÜMÜNDE YENİ BİR SAYFA AÇACAK”

GÜSOD Lideri Turgay ŞAHAN’ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, daha evvel hayata geçirilen ÖGNET, KAAN ve başka çalışmaların özel güvenlik dalına olan katkılarını lisana getiren ŞAHAN, ÖZGE Projesi’nin de bu hususta yeni bir sayfa açacağına inandığını söyledi. Alan eğitimlerinin artı bir bedel yaratacağının altını çizen ŞAHAN, “Bu mevzuyu; kalite, güvenlik, ahenk ve inanç bahislerinde kıymetler bütünü olarak ele almamız gerekiyor. En düşük fiyat yerine en âlâ kıymet sunan sorumlu patronlar; profesyonel, yeterli eğitimli ve motive çalışanların oluşturulmasına takviye olacak. Kamu gücüne takviye ve belirlenmiş olan yetkiler kapsamında gelişmelere uyumlu biçimde ve daha yüksek şuurla hizmet verilebilecek. Aktüel bilgilere dayalı Ulusal Mevzuatın belirlediği kriterlere ahenk sağlamak ve alan eğitimi almış mevzularda liderlik rolünü üstlenmek, oyuncular ortasında adil bir rekabet ortamının oluşmasını destekleyecek. Alınan eğitimle paydaşlar ile yapan ve karşılıklı fayda sağlayan bir diyalog kurulabilecek, en düzgün uygulama modeli ve operasyonu yürütme imkânı doğuracaktır” dedi.

 

“ALAN EĞİTİMLERİ, ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE YÜZDE 63 DAHA HAKİKAT MÜDAHALE YETENEĞİ KAZANDIRIYOR”

Alan eğitimleri çok kıymetli olduğunu da vurgulayan ŞAHAN, “Bunun şuurunda olduğumuz için uzun müddettir kendi imkânlarımızda ek eğitimler uyguluyoruz. ÖZGE Projesi ile bu hususa ayrıcalık tanınması ve kamu otoriteleri tarafından bir standarda oturtulacak olması bizim içinde epey değerli bir gelişme. Bugün kendi bünyemizde verdiğimiz eğitimlerin sonucunda, ihtisaslaşma eğitimlerini alan özel güvenlik vazifelilerinin yüzde 63 daha gerçek müdahalede bulunduklarını fark ettik. Böylelikle GÜSOD olarak, özel güvenlik kesiminin hizmet kalitesini artırırken yüzde 30 oranında daha uygun bir hizmet sunma imkanı sağlıyoruz” diye konuştu.

 

“ALAN EĞİTİMLERİ İLE KESİMİMİZİN TUTARLILIĞI VE ZENGİNLİĞİ SAĞLANACAK”

Bugüne kadar farkındalık yaratmak ve GÜSOD bünyesinde daha ehil istihdam alanları oluşturmak için yapılan eğitim faaliyetlerinin de tescilleneceğinin altını çizen ŞAHAN, “ÖZGE Projesi ile birlikte bölümümüze nitelikli ve uzman özel güvenlik vazifelileri kazandıracağız ve dalımızı anlatırken zahmet çekmeyeceğiz. Bilhassa dalda hizmet veren işçinin yan hakları konusunda da daha talepkâr olabileceğiz. Kesimimizin hizmet verdiği birtakım alanlarda, öteki mevzuatlar ile düzenlenen alan eğitimlerinin varlığı da korunmuş olacak. Ayrıyeten alan eğitimlerinin geçerliliği ile kesimimizin çeşitliliği, tutarlılığı ve zenginliği sağlanacak. Bünyesinde eğitim kurumu bulunduran şirketlerimiz, tanımlanmış bir eğitim programına sahip olacak. Tazeleme ve temel eğitimlerin akabinde hizmet verdiği alanın gereksinimlerine nazaran deneyim edinen özel güvenlik vazifelileri, alan eğitimlerinin hayata geçmesiyle birlikte artık ihtisaslaşacaklar” dedi. 

 

“ONLINE EĞİTİM İMKÂNLARININ VARLIĞI DA DİKKATE ALINMALI”

Çalıştayın akabinde atılacak adımlar ile mevcut temel ve tazeleme eğitimlerinin üzerine ek bir eğitim programı amacı oluşturularak, alan eğitimleri programının oluşturulması gerektiğini söz eden Şahan, “Bu programların içerisinde; mevcut yahut yeni alan eğitimi verecek kurumların uygun metot ile sertifikalanması ve süreçleri, amaç kitle, kursların ne olacağı ve derslerin içerikleri, eğitimlerin kaç gün süreceği ve hangi işçinin hangi eğitimi/eğitimleri alacağı, eğitim içeriklerine yönelik ders notları ve malzemeleri ile sertifikasyon süreçleri ile online eğitim modelleri ve içeriği üzere mevzularında konulması gerekiyor. Günümüz şartlarına nazaran online eğitim imkânlarının varlığı da ayrıyeten dikkate alınmalı. Kamu otoritelerinin ve tarafların önderliğinde gerçekleşecek olan çalışmalar ile bu eğitimi verecek olanlar, imkânlarını hazırlayarak çalışanlarını daha kıymetli hale getirebilecek. Bu eğitimleri alacak olan özel güvenlik vazifelileri için ise en yararlı çıktı, sanırım artı bedel katan sertifikasyonlar olacak” diye konuştu.

 

7 ALANDA AYRINTILI ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Konuşmaların akabinde alan eğitimleri için sektörel alanların belirlenmesi, eğitim programlarının oluşturulması, eğitim modelinin belirlenmesi, mevzuat düzenlemeleri üzere mevzular ele alındı. Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından çerçevesi çizilen açılış bildiriminde, bina ve tesis muhafaza, özel güvenlik yöneticiliği, ulaşım güvenliği, kişi muhafaza, değer nakli güvenliği, süreksiz toplu etkinlikler ve spor güvenliği ile alarm izleme merkezi olarak belli alanlarda ayrıntılı çalışmalar yapılacağı belirtildi. Çalıştayda, alan eğitimlerinin başlangıçta mecburî olmayacağı, vakit içinde geçiş devri sonrası yaygınlaşmasının akabinde mecburî olacağı değerlendirildi. Ayrıyeten dört çalışma kümesi oluşturularak çalışmalara devam edildi. Bu kümeler, aşağıdaki vazifeleri üstlenmiştir:

1.Grup: Sektörel alanların belirlenmesi, eğitim programlarının oluşturulması

2.Grup: Eğitim modelinin belirlenmesi

3.Grup: Mevzuat düzenlemeleri

4.Grup: Meslek Yüksekokulu standartlarının belirlenmesi

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen