MEDYADA EŞİTLİK İÇİN KAPSAYICILIK VE ERİŞİLEBİLİRLİK
Saran Digital Studios (SDS) Yöneticisi Burcu Şenbakar, medya ve yayıncılık bölümünün değerli kurumlarından biri olan Entertainment Globalization Association’ın Reteller mecmuası için kaleme aldığı yazısında, medyada eşitlik konusuna değiniyor.
Saran Group bünyesinde yer alan, Türkiye’de ve dünyada önde gelen şirketlere yerelleştirme, erişim ve medya hizmetleri sağlayan Saran Digital Studios (SDS), uluslararası arenada dalın nabzını tutmaya devam ediyor. Birçok farklı cinste içerikler için çok lisanlı hizmetler sunan SDS Yöneticisi Burcu Şenbakar, medya kesiminin değerli kurumlarından Entertainment Globalization Association’ın yayınladığı Reteller mecmuası için hazırladığı makalede günümüzde medyadaki eşitlik kavramını farklı yaklaşımlarla kıymetlendirdi.
Derneğin LinkedIn sayfasından da yayınladığı “Eşitlik Hakkında Her Şey (All About Equality)” başlıklı makalede Şenbakar, bugünün dünyasında medyanın farklı kültür ve toplumlara ait algılarımızı ve anlayışımızı etkilemekte önemli bir rol oynadığını, özellikle dezavantajlı bireylere medya erişimini sağlamanın gerekliliğini anlattı. Günümüzde hayatımızın ayrılmaz bir modülü haline gelmiş medyanın, farklı kültürleri ve toplumları manaya ve algılama biçimimizi şekillendirdiğini söz eden Şenbakar, lisan yahut kültürel geçmişleri ne olursa olsun tüm bireyler için medyanın erişilebilir olmasını sağlamanın son derece önemli olduğunu belirtiyor. Şenbakar; “Medya hizmetlerini sunarken, erişilebilirliği sağlamak için daha fazla eşitlik odaklı olmalıyız ve farklı medya biçimleriyle etkileşime girerek tüm bireylere eşit fırsatlar sunmalıyız. Eşit erişimi sağlamak için, altyazı yahut sesli betimleme üzere hizmetleri entegre ederek, işitme engelli yahut görme engelli bireyler için medyanın ulaşılabilir hale gelmesini sağlamış oluruz. Böylelikle engelli bireyler de içerikleri keyifle tüketebilirler.
Kültürlerarası Kapsayıcılık
İçeriği belli gaye kitlelerin kültürel tercihleri ve normları ile uyumlu hale getirerek, içerik sağlayıcıların daha geniş bir demografiye ulaşabileceğini belirten Burcu Şenbakar “Yerelleştirme aracılığıyla medya, farklı etnik kökenlerden gelen kıssaları, karakterleri ve bakış açılarını anlatarak kültürlerin çeşitliliğini yansıtır. Erişilebilirlik eforları, herkesin platform fark etmeksizin eğitim kaynaklarına, belgesellere ve öbür bilgilendirici içeriklere erişebilmesini sağlar. Böylelikle bilgiye ve eğitim fırsatlarına eşit erişim sağlanır ve herkese fırsat eşitliği sunar. Medya içeriği ile bireylerin eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlayarak toplumda daha kapsayıcı ve eşit bir ortam yaratılabilir” diyor.
SDS’nin Türkiye’deki ilk “erişilebilirlik hizmeti (access services)” sağlayıcılarından biri olduğunu vurgulayan Şenbakar, “Bundan 10 yıl kadar önce ilk kere bir havayolu şirketine sesli betimleme hizmeti sunmuştuk. Uçaktaki tüm yolcuların, uçak içi eğlence/medya servisinden eşit koşullarda faydalanması gereksiniminden yola çıkarak bu işi yapmıştık. Bugün, içerik izlenebilen her alanda ve mecrada herkes için bu hizmetin düzeyini şekillendiren bir kurum olmaktan memnunluk duyuyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı