Pts. May 20th, 2024


Rosatom ve Nornickel, Norilsk bölgesinde SMR olasılıklarını pahalandırmak üzere muahede imzaladı

 

Rusya Devlet Nükleer Güç Kuruluşu Rosatom ve Rusya merkezli bir nikel madenciliği şirketi olan Nornickel, Rusya’nın Norilsk kentinde küçük modüler reaktör (SMR) olasılıklarını ve alanlarını pahalandırmak üzere mutabakat imzaladı. 

Anlaşmaya Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Nornickel Lideri Vladimir Potanin imza attı. Norilsk Sanayi Bölgesi’ne güç sağlamak üzere imzalanan mutabakat, şirketlerin muhtemel seçenekleri, SMRlar için öncelikli sahayı, tesisin pozisyonunu, inşaat ve işletim için gerekli altyapının belirlenmesini ve en uygun proje modelinin değerlendirmesini öngörüyor.

Nornickel Lideri Potanin, bahse ait yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Nornickel ve Norilsk Sanayi Bölgesi gelişiyor ve bunun sonucunda 2030 yılına kadar daha fazla elektriğe gereksinimimiz olacak. Tahlil, etrafa tesiri taban seviyede olan inançlı güç kaynağı nükleer güç santrali olabilir. Rosatom ile iş birliği, Nornickel’in gelişmiş güç teknolojilerine erişim sağlamasına ve Rusya’nın ücra bölgelerinde düşük kapasiteli nükleer güç santrallerinin kullanımının geliştirilmesine imkan tanıyacaktır.”

Rosatom Genel Müdürü Likhachev de bölge için en uygun proje olarak gördükleri “en yeni RITM-400 reaktör ünitesine dayalı” küçük modüler reaktör seçeneğinin öncelik taşıyabileceğini söyledi. Rosatom’un projelerinin “tüketiciler için uzun vadeli öngörülebilir tarifelerle sağlam elektrik kaynağı sunduğunu belirterek, “Nükleer güç, ülkemizin kuzey bölgeleri için son derece değerli olan güç üretim sürecinde CO2 salımına neden olmaması hasebiyle iklim değişikliğiyle gayrete değerli bir katkı sağlayabilir. Bu, bu çeşit güç tahlillerinin ‘büyük endüstriyel tüketiciler için talep gördüğü’ manasına geliyor” tabirlerini kullandı. 

Söz konusu ücra bölgenin güç sistemi, Nornickel kümesinin bir kesimi olan Norilsk-Taimyr Güç Şirketi tarafından işletilen bağımsız bir sistem olma özelliği taşıyor. 170 bini aşkın nüfusa sahip Norilsk kenti Rusya’nın kuzeyinde Kuzey Kutup dairesi içinde yer alıyor. 

Önerilen, 80 ya da 90 MW kapasiteli basınçlı su reaktörü RITM-400, en yeni nükleer buzkıran filosunda kullanılan reaktörlere dayanan RITM-200 reaktörlerinin devamı niteliğini taşıyor. 

Rosatom, yeniden Rusya’nın kuzeyinde bulunan Yakutistan’da, maden sanayilerindeki sanayi kuruluşlarının yanı sıra bölgenin daha geniş çaplı kalkınması için kullanılacak bir SMR inşa etme projesini halihazırda hayata geçirme sürecinde. Rosatom’un bilim ve teknik kurulu, 2028 yılında devreye alınması planlanan Yakutistan’daki pilot tesis için önerilen 190 MWt/55 MWe’lik RITM-200N’nin dizaynını geçen hafta onayladı.

Kendini “çeşitlendirilmiş bir madencilik ve metalürji şirketi, dünyanın en büyük paladyum ve yüksek dereceli nikel üreticisi ve değerli bir platin ve bakır üreticisi” olarak tanımlayan Nornickel, ayrıyeten kobalt, rodyum, gümüş, altın, iridyum ve rutenyum da üretiyor ve Moskova ve Saint-Petersburg Borsalarında süreç görüyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen