Per. Kas 21st, 2024

SANATÇI AHMET ŞAFAK’TAN 100. YIL MARŞI

Ünlü sanatçı Ahmet Şafak, tarihe not düşmek ismine “Nice Yüzyıllara Türkiye Cumhuriyetim” isimli bir marş yaptı. Marşı birinci kez canlı olarak Silivri’deki bayram coşkusunda söylemeye hazırlanan Ahmet Şafak, “Marş yapmak için marş yapılmaz. Marş, tarihe not düşmektir. Çalakalem sözlerle, klişe tabirlerle Cumhuriyetimizin 100. yılı anlatılamaz” dedi.

Ünlü sanatçı Ahmet Şafak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümünde tarihe not düşmen ismine “Nice Yüzyıllara Türkiye Cumhuriyetim” isimli bir marş yaptı. Marşı canlı olarak birinci kere Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı coşkusunda söylemeye hazırlanan Sanatçı Ahmet Şafak, bu özel yılda bu türlü bir yapıtı müzikseverlere sunmanın memnunluğunu yaşadığını belirterek, “Marş yapmak için marş yapılmaz. Marş, tarihe not düşmektir. Çalakalem sözlerle, klişe tabirlerle Cumhuriyetimizin 100. yılı anlatılamaz. Cumhuriyet Marşları ihtimamlı bir lisan ister, Cumhuriyetimizin 10. Yıl Marşı üzere. Elbette herkes bir Faruk Nafiz Çamlıbel, Behçet Kemal Çağlar olamaz lakin ilkokul çocuklarına verseniz daha manalı mısralar yazacağı marşlarla ortaya çıkmak da hakikat mudur? Cumhuriyet öncelikle şuur iklimidir, bu yolda ortaya konan yapıtlarda de şuurun ışığı görülmelidir. Cumhuriyetin bize kazandırdığı değerli şuur alanlarından biri de tarih şuurudur. Elbette marş metinlerinde bu şuur hissedilmelidir.

Cumhuriyet, tarihten kopuş değil, Türk tarihini derinliğine sahipleniştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal şuurunu, milletinin tarihi varlığını ve ulusal kültürüne duyduğu büyük aşkı anlamak isteyenler, kurduğu Türk Tarih Cemiyeti’ne ve 1932-1937 yıllarındaki tarih kongrelerine bakmalıdır.

Cumhuriyet, Gazi’nin açıkça tabir ettiği üzere ‘Yüksek Türk kültürünün ve kahramanlığının’ yapıtıdır.

100. yılına ulaşmanın gururu ve idrakiyle derim ki; Cumhuriyetimiz, mazinin derinliklerini de kapsayan bugünden yarına özgüvenle yürüyen bir gelecektir” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen