Per. Nis 25th, 2024

EDDMİB’ten 2 milyar dolarlık teşekkür

Yıllık 2,5 milyar doları aşan ihracat performansıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nin ihracatında 6 yıldır tepeye demir atan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 2022 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 564 milyon dolarlık ihracatın yüzde 78’ini gerçekleştiren 35 üyesi için “Demir ve Demirdışı Metaller İhracatının Yıldızları Ödül Töreni” düzenledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri ortasında ihracatın doruğunda Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer alırken, ikinci firma Başak Metal Ticaret ve Sanayi A.Ş., üçüncü firma Kardemir Dış Ticaret Anonim Şirketi halinde sıralandı.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği İdare Şurası Lideri Yalçın Ertan, 2022 yılında ihracatlarını 2021 yılına nazaran yüzde 15 artırarak 2 milyar 564 milyon dolara ulaştıklarını lisana getirdi. Ertan, “Ödül verdiğimiz 35 üyemiz 2022 yılında Türkiye’ye 2 milyar $ döviz kazandırdı. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. 

2023 yılında mevcudumuzu koruduk

2023 yılı Ocak-Kasım devrinde 2,3 milyar dolar ihracat yaptıkları bilgisini paylaşan Ertan, “2023 yılını 2022 yılı ile birebir düzeylerde tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Global ve bölgesel olarak yaşanan pek çok zorluğa karşın bölümdeki deneyimimiz ve bölgemize özel eser kümelerindeki rekabetçi gücümüz sayesinde Türk çelik ve demirdışı metaller kesimlerinde son iki yılda 2021 yılı sonuna kıyasla 12 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşamamıza karşın Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılı ihracat performansında müspet ayrışmış durumdayız” dedi. 

Katma bedelli eser yatırımı için finansman, rekabetçilik için güç fiyatlarında indirim istiyoruz 

Konuşmasında 2023 yılında yaşanan global aksiliklere değinen Lider Ertan kelamlarını şöyle sürdürdü; “Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları, global yüksek enflasyon, faiz oranları, global çapta demir çelik talebinin düşmesi, inşaat kesiminin yavaşlaması ve müdafaacı tedbirler sebebi ile en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ve ABD pazarında bir müddettir zorluk yaşamaktayız. İlaveten iç piyasada güç maliyetlerinin rakiplerimiz AB, Orta Doğu ve Uzak Doğuya kıyasla çok daha yüksek düzeyde olması ve insan kaynağı maliyetlerinin artması sebebi ile de ihracatçılarımız rekabet avantajlarını kaybetmektedir. Üretimimizin yüzde 70’i ithal hammaddeye dayandığını için döviz gereksinimimiz süreklilik arz etmektedir. Buradan da anlaşılmaktadır ki, global piyasada rekabet gücümüzü arttıracak, katma pahalı eserleri ön plana çıkaracak yatırımların yapılabilmesi için kredi ve finansman kaynaklarına dal olarak her zamankinden fazla muhtaçlık duymaktayız. Ayrıyeten güç ağır kullanan bir dal olarak güç maliyetlerimizin rekabetçiliğimizi koruyacak halde düzenlenmesini talep ediyoruz.”

Yeşil mutabakata hazırlanıyoruz

İklim değişikliğinin önüne geçmek için Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlık için yaptıkları çalışmalardan da kelam eden Ertan kelamlarını şöyle sürdürdü; “1 Ekim 2023 tarihinde geçiş periyodu başlayan Hudutta Karbon Düzenleme Mekanizmasının sektörümüz firmalarına ek yükümlülük ve maliyetler getirmesi bekleniyor. Birlik olarak, Hudutta Karbon Düzenleme Düzeneği (SKDM) ve karbonsuzlaşma konusuna dalımızın en süratli biçimde ahenk sağlayabilmesi için gelişmeleri yakından takip ediyor ve çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalardan biri olan ve 2021 yılından beri sürdürmekte olduğumuz “Demir ve Demirdışı Metaller Bölümünde Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” başlıklı URGE projemiz ile firmalarımızın sürdürülebilirlik kapasitelerinin arttırılmasına katkıda bulunmaya devam ediyoruz.”

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri ortasında 2022 yılındaki ihracat performanslarına nazaran ödül alan firmaların yanı sıra 6 kategoride şampiyonlar ödüllendirildi

KOCAER ÇELİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ genel kategori yanında, Demir Çelik Profil İhracatı kategorisinde de birinci olarak ikili ödül kazanırken, Başka Demir Çelik Eserleri İhracatı Şampiyonu kategorisinde NORM CİVATA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ mükafatın sahibi oldu.

Demir Çelik Çubuk ve Yuvarlak Eser İhracatı kategorisinin birincisi İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ olurken, Alaşımlı ve kaliteli Çelik İhracat Şampiyonu olarak ÖZKAN DEMİR ÇELİK A.Ş. ödüllendirildi.

Genel kategoride ikinci sıranın sahibi BAŞAK METAL TİC.VE SAN.A.Ş. Bakır Eserleri İhracatı Şampiyonu oldu. Alüminyum Eserleri İhracatı Şampiyonluğunu da ALKOR ALÜMİNYUM GÜÇ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ kazandı.

Demir ve Demirdışı Metaller Dalına uzun yıllar hizmet veren Adnan Yıldırım, Ahmet Arlı, Fettah Güventürk, Halil Şahin, Hasan Çelebioğlu, Sönmez Tezcan ve Necati Özsoy’a da bölüme katkıları nedeniyle Onur Mükafatı verildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen