Çar. May 8th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, CHP İzmir Vilayet Başkanlığı tarafından organize edilen toplantıda, İzmir’in 5 yılını anlattı. Lider Soyer, afetlere, krizlere ve iktidarın baskılarına karşın dimdik durarak mazeret yerine icraat ürettiklerini, kentin rantını yemeye çalışanlara müsaade vermediklerini söyledi. Lider Soyer, “Bizlerin kutuplaşmasından, ayrışmasından medet umanlar olabilir. Hiç kimse bizi yüz yıllık CHP seyahatinden geri döndüremez” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Vilayet Başkanlığı tarafından organize edilen buluşmada 2019 yılında misyona geldiği günden bugüne geçen 5 yıllık çalışma periyoduna dair sunum yaptı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları İsmet İnönü Sahnesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına Lider Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İzmir Vilayet Lideri Şenol Aslanoğlu ve vilayet idaresi, CHP ilçe liderleri ve ilçe yöneticileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

“Bunu yapmaya hakları yok”

Başkan Tunç Soyer sunumunda İzmir’in gelecek yüzyılını teminat altına alan tarihi altyapı yatırımlarından ulaşım yatırımlarına, İzmir’in toplumsal hayatından “Başka Bir Tarım Mümkün” projelerine kadar 5 yılın icraatlarını anlattı.

Başkan Soyer konuşmasına yalnızca 2023 yılında dünyada, Türkiye’de ve İzmir’de ekonomik kriz, doğal afetler, savaşlar üzere tarihi olaylar yaşandığına dikkat çekerek başladı. Lider Soyer, “Sizlere çizdiğim bu çerçeve bir romandan alıntı değil. Bu, içinden geçtiğimiz son bir yılın özeti. Yaşadığımız bu dokunaklı durum, hiç elbet ki bir küme iktidar sahibinin ve iktidar düşkününün gözü dönmüş hırsının sonucudur. Zati gezegenimiz iklim krizi nedeniyle ölmekteyken, çağımızın bu en büyük meselesini düşünmek şöyle dursun kendi vatanını, halkını, kentini ve hatta yuvasını düşünemeyecek kadar yozlaşmış bir avuç erk sahibinin yapıtıdır. O erk sahipleri; pervasız, bencil ve kifayetsiz muhteris halleriyle bu memleketi bir defa daha ateşe sürüklemek için canla başla çalışıyorlar. İktisadın, siyasetin ve toplumsal yapımızın bu kadar tabana sürüklendiği bir devirde bunu yapmaya hakları yok” diye konuştu. 

“Devrimler yapılınca bitmiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin mevcut tabloyu değiştirmeye muktedir olduğunu tabir eden Lider Soyer, ”Bizler, Cumhuriyetimizin kalesi olan İzmir’in temsilcileri, ülkemizi içine düştüğü bu tabansız kuyudan çıkarabilecek çok büyük ve çok değerli bir gücüz. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediye Lideri olarak misyon yaptığım beş yıl boyunca sırf CHP’nin,  Cumhuriyetin kıymetlerine inanmakla yetinmedim. Tıpkı vakitte bu bedelleri geliştirmek için çok sayıda icraat yaptık. Zira ihtilaller yapılınca bitmiyor. Onların yaşaması için ebediyen canlı kalmaları, yenilenmeleri ve çağın gereklerine nazaran güçlendirilmeleri lazım” sözlerini kullandı.

“Demokrasi yalnızca sesi çok çıkanlara değil, herkese aittir”

Cumhuriyetin temel bedeli demokrasinin yalnızca 5 yılda bir sandığa gitmek olmadığını söyleyen Lider Soyer, “Yaklaşık beş yıldır İzmir’i bu unsur ve ruhla yönetiyor, İzmirlilerin karar sistemlerine direkt katılabilmeleri için somut araçlar ve imkanlar yaratıyoruz. Bu imkanlar yalnızca oy verme hakkına sahip hemşerilerimizi değil, sandıkta kelam hakkı olmayan çocukları, gençleri ve doğayı da kapsıyor. Zira demokrasi yalnızca sesi çok çıkanlara değil, herkese aittir. Zira Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.  İzmir’in Çocuk Belediyesi’ni ve Gençlik Belediyesi’ni işte bu nedenle kurduk.  İşte bu yüzden Kent Kurulumuz ve içindeki meclisler bizim yol göstericimiz.  İzmir’in her bir muhtarı bu nedenle benim ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en bedelli rehberleri. Bu yüzden bugün burada daima birlikteyiz, beraberce düşünüyor ve geleceğe istikamet veriyoruz. Bayanlar ve erkekler ortasındaki eşitliğe toplumsal iş kısmının her alanında gereksinim duyuyoruz. Biz İzmir’in bayanlarının önündeki tüm pürüzleri kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Onların haklı eşitlik talebinin üzerine titriyoruz. Bunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de en yüksek oranda gerçekleştiren belediye olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. 

“Gelecek beklenmez, inşa edilir”

Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluşumuza, yani iktisadi bağımsızlığa giden yolu İzmir’de, İktisat Kongresi’nde ülkenin her bölgesinden gelen çiftçiler, emekçiler, endüstrici ve tüccarlarla birlikte belirlediğini vurgulayan Lider Soyer, “Geçtiğimiz Mart ayında Cumhuriyetin iktisadi ayağını oluşturan bu mirasa sahip çıkmanın gururunu yaşadık. Sekiz ay süren uzun bir hazırlık sürecinin akabinde 15-21 Mart’ta İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde bir ortaya geldik. Bir fuarlar kenti olan İzmir’in bu vizyonunu beş yılda fersah fersah ileriye taşıdık. On bir memleketler arası ihtisas fuarını üç katına çıkardık. Zira şunu çok düzgün biliyoruz; gelecek beklenmez, inşa edilir” biçiminde konuştu.

“Her fabrika bir kaledir”

Başkan Soyer, 5 yıllık sunumunu şu sözlerle sürdürdü: “Cumhuriyetimizin kurucusu bize diyor ki ‘Her fabrika bir kaledir’ Biz bu kelamdan yola çıkarak dört yılda dört fabrika kurduk. Bayındır Süt Fabrikası, Şaşal Su Fabrikası, Geri Dönüşüm Fabrikası ve Ödemiş Et Entegre Tesisi. Köylerde de zeytinyağı fabrikaları kurmaya devam ediyoruz.”

“Bu kentte ne vakit üç metro çizgisi birebir anda inşa edildi”

“Cumhuriyet bize diyor ki ‘Bu ülkeyi demir ağlarla öreceğiz’. Biz de İzmir’i beş yılda demir ağlarla ördük. Hafızamızı biraz yoklayalım. Bu kentte ne vakit üç metro sınırı birebir anda inşa edildi? Narlıdere Metrosu’nu yüzde 12 düzeyinde aldık. Finansmanını bulduk. İmzaları atsınlar diye saray erkanıyla uğraş ettik. Ve tamamladık. Şubat’ta açıyoruz. Çiğli Tramvayını sıfırdan başlattık. Temelini attık. Finansmanını bulduk. Ve tamamladık. Onu da Şubat’ta açıyoruz. Buca Metrosu’nu ise tüm manilere, atılmayan imzalara, açılan davalara, yaratılan spekülasyonlara ve ekonomik krize karşın Buca’ya getirdik. Temelini attık ve dün prestijiyle dev köstebek TBM’lerin üç tanesi birden toprağın altına indi. Vaat ettiğimiz günde, vaat ettiğimiz biçimde, önümüzdeki periyodun ortalarında Buca Metrosunu da açacağız.”

“Kentin rantını yemeye çalışan hiç kimseye müsaade vermedik”

“Burası Tunç Soyer’in lideri olduğu İzmir. Burası, bizim kentimiz. Burası, İzmir. Burada aklına ve vicdanına güvendiğim tüm Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarıma sesleniyorum.  Biz pandemiye, iki büyük zelzeleye, yangınlara, sellere, tsunamiye ve hatta denizin taşmasına karşın asla mazeret üretmedik.  Sürekli icraat ürettik.  Her geçen gün berbatlaşan, sertleşen acımasız bir iktidarın karşısında dimdik durduk. Ekonomik krizin bileğini büktük. Demokrasi çabasında hep en önde yürüdük.  Zehirli gemileri geldikleri yere geri gönderdik. Buca’nın kalbinde eski cezaevi alanının Bucalı nefes alsın diye yeşil alan olmasını sağladık. Çeşme’yi katledecek bir rant projesini durdurduk.  Kentin rantını yemeye çalışan hiç kimseye müsaade vermedik. Her şeye karşın toplumsal yardımları beş kat artırdık.”

“Tek bir İzmirlinin ahını almadık”

“30 Ekim zelzelesinden sonra çadırda kalan binlerce insanın her birini yalnızca bir ay içinde sıcak bir yuva bulduk.  İzmir’de bir daha kimsenin yüreğine sevdiğinin acısı düşmesin diye her şeyden evvel inançlı hayat dedik. Başlattığımız kentsel dönüşüm seferberliği ile sarsıntıya dirençli ve inançlı bir yapı stokunu odağımıza aldık. İzmir’in 30 ilçesine yayılan bu hareketle kentimizdeki binlerce yapının sarsıntı karnesini çıkardık. Tek bir İzmirlinin ahını almadık. Onların isteğini alarak 6 bölgede toplam 248 hektar alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, kooperatifçilik modeliyle buluşturduk.”

“Yeşil alanları beş senede yüzde 60 artırdık”

“Meslek Fabrikası ünitemizin çalışmalarıyla 36 kurs merkezinde, 224 farklı branşta binlerce bireye fiyatsız mesleksel ve teknik kurslar verdik. Ekmeği aslanın ağzından aldık, işçiye teslim ettik. Kentimizi pak gücün başşehri haline getirdik. Hareket planlarımızla 377 kent ortasından Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Kentler Misyonu’na seçildik. Yeşil alanları beş senede yüzde 60 artırdık. Sokak toplayıcılarını istihdam edebilen ve bunu kamu kaynaklarını kullanmadan yapan birinci ve tek belediye olduk.”

“Yağmur suyu kanalını 4 yılda yüzde 50 artırdık”

“İzmir tarihinde yapılmış yağmur suyu kanalını 4 yılda yüzde 50 artırdık. 642 kilometrede aldık, 945 kilometreye çıkardık. Misyona geldiğimde koku bu kentin en büyük sıkıntısıydı. Bunu asla bitiremezsin dediler. Büsbütün ortadan kaldırdık. Çökmüş, çürümüş bir altyapı devraldık. 3090 kilometre içme suyu çizgisi döşedik. Ankara’ya 3 kez gidip geliyorsunuz. 1500 kilometre kanalizasyon sınırı yaptık. Bozulmuş, perişan, bakımsız bir arıtma tesisi devraldık. Arıtma tesisinin bozuk olan üç fazını sıfır kilometre ayarlarına taşıdık. 10 yıldır yapılamayan dördüncü fazın temelini attık ve bugün prestijiyle inşaatı yarıladık.”

“Kemeraltı’nda 100 yıllık sıkıntıları çözmeye karar verdik”

“Kemeraltı’nda elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk. 100 yıldır dokunulmayan, daima halının altına süpürülen altyapı sıkıntılarını çözmeye karar verdik, sokakların altına yeraltı ırmakları yaptık, birinci iki etabı yılbaşına tamamlıyoruz. Yeni yılı Kemeraltı’nda karşılamaya hepinizi davet ediyorum.”

“Küçük üretici doğduğu yerde doyabilsin diye kooperatifçiliği destekledik”

“İzmir Tarımı Programı’yla kuraklığa ve yoksulluğa savaş açtık. Öteki Bir Tarım Mümkün dedik. Küçük üreticimize alım garantisi verdik. Aldığımız eserleri ‘İzmirli’ markamızla dünyaya ihraç ettik. Kentimizin rahmetine, üreticimizin alın terine, geleceğimize sahip çıktık. Refahı ve adaleti büyüttük. Küçük üreticimiz doğduğu yerde doyabilsin diye her fırsatta kooperatifçiliği destekledik. Bu yolda önümüze taş koyanlar olsa da, üretenin örgütlü gücünü hiç kimsenin yenemeyeceğini gösterdik.  Kadınıyla çocuğuyla, genci ve yaşlısıyla 4 buçuk milyon İzmirlinin hepsini kucakladık. Çalmadık kapı, gidilmedik mahalle, sokak, yol bırakmadık.”

“İzmir, Türkiye’nin yeni parlayan yıldızı”

“İzmir’i bir dünya kenti yapacağız demiştim. Bugün Lonely Planet’te dünyada ziyaret edilmesi gereken 10 kent ortasına girdik. İzmir’e direkt uçuşlar iki kat arttı. Kurvaziyerler tekrar limanımıza gelmeye başladı. Kentimize gelen turist sayısı tarihin rekorunu kırdı. Bir buçuk milyondayken aldık, pandemiye karşın bugün neredeyse üç milyonu yakaladık. Avrupa Konseyi’nin Bölgeler Meclisi Lideri artık İzmir’in Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer. Avrupa Mükafatını tarihte birinci sefer İzmir’e getirdik. Tüm bunlar ne demek biliyor musunuz arkadaşlar? İzmir, Türkiye’nin yeni parlayan yıldızı, herkesin gıpta ettiği, kesinlikle gelip görmek istediği, mümkünse hayatının geri kalanını geçirmek istediği bir kent oldu.”

“165 projenin 144’ü tamamlandı”

 “Beni bu makama taşıyan ve yüzde 58’lik bir oyla seçilmemi sağlayan seçim beyannamemde 165 proje vaat etmişim. Bu kitapta bu projelerin akıbetini tek tek okuyabilirsiniz. Seçim vaatlerini bu kadar şeffaf bir formda masaya yatıran ikinci bir belediye lideri yok.  Bu kitapçıkta paralı trollerin ve birtakım hizipçilerin yarattığı algılar yok. Burada yalnızca olgular ve gerçekler var. 165 vaadim olmuş, 144’ünü tamamlamışız.  14’ünü kısmen tamamlamışız.  Yedisini de büyük oranda hükümetin taş koyması nedeniyle yapamamışız.  Buna karşılık 15 ek projeye başlamışız ve tamamlamışız.”

“Siyasetin yegâne sathı sine-i millettir”

“Siyaset bir bayrak yarışıdır. Siyaset bir grup işidir.  Siyaset şahısların değil, bedellerin ve amaçların yarıştığı bir meydandır. Siyasetin yegane sathı sine-i millettir. Onu kapalı kapıların akabinde, menfaat çetelerinin ve popülizmin elinden kurtaracak tek bir güç var. O da biziz. Cumhuriyet Halk Partisi. Bu güçlü yolda ben en çok siz yoldaşlarıma güveniyorum. Bu ülkede içinde itimatla yaşanan kentleri fakat biz inşa edebiliriz.  Refahın büyümesini ve adil paylaşımını fakat biz sağlayabiliriz. Demokrasiyi yerelde ve tüm Türkiye’de en güçlü halde bizler yüceltebiliriz. Gençlere, şiddet gören bayanlara, engellilere ve toplumun tüm dezavantajlı bölümlerine lakin biz sahip çıkabilir ve hiç kimseyi geride bırakmadan toplumsal gelişimi yalnızca biz var edebiliriz.  Tabiatla ahengi, geçmişten öğrenmeyi ve geleceğin inşasını fakat biz sağlayabiliriz; inanın bana.  Tüm bunları yapmaya sırf Cumhuriyet Halk Partisi muktedirdir.  Kâfi ki biz ona ve birbirimize sahip çıkalım.”

“Kimse bizi yüz yıllık CHP seyahatinden geri döndüremez”

“Bu ülkede bizi birbirimizden ayıran sebeplerden çok bizi birleştiren kıymetlerimiz var.  Cumhuriyet ve Cumhuriyet Halk Partisi işte bu bedelleri korumaktır. Onları hiçbir taviz vermeden yaşatmaktır. Bunu daima birlikte, el ele, omuz omuza, büyük bir coşku ve kararlılıkla başaracağız. Üstelik bu büyük muhtaçlık, tıpkı yüzyıl evvel olduğu üzere bugün de çok namüsait bir mahiyette ortaya çıkmış olabilir. Bizlerin kutuplaşmasından, ayrışmasından medet umanlar olabilir.  Bunların hiçbiri bizi yıldıramaz.  Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet Halk Partisi seyahatinden geri döndüremez. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılının ve önümüzdeki mahallî seçimlerin bu uğurda tarihi bir mihenk taşı olacağına tüm kalbimle inanıyorum. Vakit bölünme, parçalanma değil, bu güçlü çabada Genel Liderimiz Özgür Özel’e ve birbirimize güç verme vaktidir.  Güzel ki varsınız, düzgün ki birlikte bu yolu yürüyoruz. Sürekli Cumhuriyet; sürekli İzmir.”

“Tunç Lider, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmanın peşinde”

Toplantıda konuşan CHP İzmir Vilayet Lideri Şenol Aslanoğlu ise, “Hz. Mevlana birini tanımadıysan kimin ve neyin peşinde olduğuna bak! Anlarsın demiş. Bu denli vakit tanımamış olan varsa, kör gözlere inat bir defa daha buradan ilan edeyim bizim belediye liderlerimizi. Madem tanımaya çalışıyorlar, anlatayım bizimkiler neyin peşinde. Tunç lider neyin peşinde anlayalım.  Tarımı kalkındırmaya yönelik çalışmaları biliyoruz. Tunç lider, İzmir tarımını çeşitlendirmek ve eserlerin satışını desteklemek için birçok adım attı. Hem tarım işçisinin uğradığı bu büyük adaletsizliğe son vermek, hem de İzmir iktisadına güç kazandırmak için diğer bir tarım mümkün dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi kimin peşinde, tarım işçisinin peşinde. Neyin peşinde, çiftçinin köyünde üretebilmesinin yolunun açılmasının peşinde. Tunç lider, üretici kooperatifinden aldığı sütü, dar gelirli çocuğumuza verme peşinde. Tunç lider, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmanın peşinde” diye konuştu.

“Başkanımız ile gurur duyuyoruz”

Şenol Aslanoğlu, “Bizimkiler kentin altının peşinde, kentsel altyapı yatırımlarının peşinde. Bizim belediye liderlerimiz korkmadan altyapı yatırımları yapıyor. Vatandaşın görmeyeceğini biliyor, bunun oya yansımayacağını biliyor. Ancak bu vatanı seviyor, bu kenti seviyor. Biz İzmirliler için Kemeraltı demenin, İzmir demek olduğunu biliyor. En az bizim kadar seviyor Kemeraltı’nı. Bu kentin altyapı yatırımlarını geciktirmenin bu kente ihanet olduğunu biliyor Tunç lider. O yüzden tüm Kemeraltı’nın altyapısını yeniliyor. Emeklerinize sıhhat liderim, emeklerinize sıhhat bedelli İzmir Büyükşehir işçileri. İzmir Büyükşehir Belediye Liderimiz ile gurur duyuyoruz. Dedikodular ile başımızı öne eğmeyen, yaptığı toplumsal belediyecilik icraatları ile bizi gururlandıran İzmir Büyükşehir Belediye Liderimize 4,5 yıllık hizmetleri için Cumhuriyet Halk Partisi örgütü vilayet lideri olarak, tüm örgütüm ismine canı gönülden teşekkür ederim” tabirlerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen