Şiirlerini hayranlıkla okuduğumuz şair, muharrir Nurullah Genç’in kendi çektiği fotoğraflardan oluşan ‘’Nurullah Genç Görünenin Şiiri’’ Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.
Şiirlerinin geniş bir kitle tarafından takdir gördüğü şair ve müellif Nurullah Genç’in kendi şiirlerinden esinlenerek çektiği fotoğraflar Üsküdar Belediyesi’nin konut sahipliğinde düzenlenen “Nurullah Genç Görünenin Şiiri” fotoğraf standında sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Çekilen fotoğrafların ünlü şairin şiirlerinin adeta görsel bir yansıması olduğu belirtilen standın açılışına çok sayıda kişi katıldı.
İlk defa Üsküdar’da fotoğrafla ilgili bir aktiflikte iştirakçilerle buluştuğunu söz eden Şair ve muharrir Nurullah Genç “Daha evvel çok kere program yaptık, lakin onlar kültür sanat programı idi. Fotoğrafın benim hayatımda çok derin izleri oldu. Fotoğraf hem edebiyat hem de musiki ile, görsel sanatların büsbütün çok yakın alakası olan bir sanat kısmı. Bugün yeryüzündeki pagan kültürünün, mitolojik kültürün ilah komedyasının ve şu an dahi Filistin’de canımızı acıtan, 60 bin ton bombanın düştüğü toprakların acısı ateş medeniyetinden insanlığa sunulan elim bir durumun fotoğrafıdır. İşte o yüzden sanat anlayışına da yansıyan o hali bilmemiz gerekiyor. Bizim sanat anlayışımızla, toprak medeniyetinin sanat anlayışıyla, ateş medeniyetinin sanat anlayışı birbirinden farklıdır. Lakin ne acıdır ki son 100-150 yıldır ateş medeniyetinin dünyayı saran hakimiyeti sanat anlayışını bütün dünyaya hakim hale getirmiştir” dedi.
Genç: “Önümüzdeki 40 – 50 yılda görsel sanatları kullanarak hafızaları alacaklar”
Genç, kelamlarını “O kadar planlı çalışıyorlar ki. Benim alanım stratejik idare. Seksenli yıllardan itibaren çalışırken daima şöyle dedim arkadaşlarıma; Önümüzdeki yüz yıl insanlığın hafızasını ellerinden alarak, onları mankurtlaştırarak tek bir pazarın paydası haline getirmek için görsel sanatları dorukta kullanarak büyük bir ihtilale imza atacaklar. Niyetleri bu. O vakitler bilgisayar yok. İnternet yok. Fotoğraf makineleri var lakin bugünkü üzere dijital değil sinemalı fotoğraf makineleri var. İşte o günlerde o çalışmalarda hissettiğim oydu. Önümüzdeki 40-50 yılda görsel sanatları kullanarak hafızaları alacaklar. Zira görsel sanatlar kodlama yapar. İşte bugün Filistin’deki hadise, neden milyonlar sokağa çıkıyor da milyarlar çıkmıyor? Hafızaları ellerinden alınmış, milyonlarca milyarlarca insanın gözü önünde yapılıyor. Bunu ne ile becerdiler son yüzyılda? Görsel sanatla fotoğrafla sinemayla musiki ile ve öteki şeylerle gerçekleştirdiler” biçiminde sürdürdü.
Program daha sonra Nurullah Genç’in çektiği fotoğraflar ve şiirlerinin seslendirilmesinden oluşan slayt sunumuyla devam etti.
Şanlıer: “Kültür ve sanatın adresi Üsküdar”
Üsküdar Belediye Lider Yardımcısı Zekeriya Şanlıer ise konuşmasında “Üsküdar boğazın kıyısında tarihin ortasında kadim bir belde, kadim bir kent. Hasebiyle bu türlü bir beldede kültür ve sanat Üsküdar’a çok yakışıyor. Biz dün hoş bir kitap lansmanı yaptık İstanbul Mescitleri diye. Alışılmış hocamızın bizdeki yeri çok farklı, onu vakit zaman sizlerle buluşturmaya çaba ediyoruz. Zira kültür ve sanatın adreslerinden biri Bağlarbaşı. Münasebetiyle bugün buradayız. Yarın da hoş bir standımız var, ‘220. Yılında Üsküdar Matbaası’ diye. Orada da hoş bir standımız var” tabirlerinde bulundu.
Konuşmanın akabinde Üsküdar Belediye Lider Yardımcısı Zekeriya Şanlıer şair ve müellif Nurullah Genç’e günün anısına ikram plaket takdim etti. Nurullah Genç de Üsküdar Belediye Lider Yardımcısı Zekeriya Şanlıer’e Ayasofya’nın kubbesinin tam üzerinde Ay’ın olduğu tabloyu takdim etti. Akabinde iştirakçiler fotoğraf standını Nurullah Genç’in rehberliğinde gezdiler, fotoğrafları hakkında bilgi aldılar. Sergiyi ziyaret eden vatandaşlar, diledikleri yapıtları satın alabilecek. Yapıtlara ödenen fiyat ise Gazze’ye yadım olarak gönderilecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı