Paz. May 12th, 2024


İBB’nin hayata geçirdiği Taşıt Hizmet Kalitesi Uygunluk Denetimi Sistemi (TAHKUK) ile toplu ulaşım araçlarına standart geliyor. İstanbul’daki iki merkezde taksi, minibüs ve taksi dolmuş kalitesi denetleniyor. Seyahat hizmet kalitesini etkileyen konular inceleniyor. İstanbulluların daha inançlı ve konforlu seyahati sağlanıyor. Taşımacılar da ekonomik ömrü uzayan araçlarını daha uzun mühlet kullanıyor.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kent sonları içerisindeki taksi, minibüs, taksi dolmuş ve nakliyeciliğinde UKOME tarafından belirlenen standart ve kriterlere uygun kaliteli araçlar ile nakliyat yapılması emeliyle TAHKUK sistemini hayata geçirdi. 18 Mayıs 2022 tarihli UKOME kararı, İBB Ulaşım Dairesi Başkanlığının uyumu ve Ulaşım AŞ’nin işbirliğiyle  başlayan uygulamada,  taşımacılık yapan araçlara standartlar getirilmesi için kontroller yapılıyor.

 

PERİYODİK MUAYENEDEN FARKLI

TAHKUK sisteminde taşıtların periyodik teknik muayenesinden farklı olarak Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Kıymetlendirme Sistemi (TUDES) ve toplu ulaşım yönergelerinde kapsamında belirlenmiş olan seyahat hizmet kalitesini etkileyen konular denetleniyor. İç dış paklık, koltuk sayısı, hijyeni ve konforu, emniyet kemeri, klima, brailla alfabesi ile yazılmış araç içi duyuru, araç içi kamera sistemi ve araç rengine dönük denetimler yapılıyor.

 

3 BİN 300 ARAÇ DENETLENDİ

Araç denetimleri plaka sahibinin, yolcuların ve emniyetin yanı sıra Ulaşım Kontrol ve İdare Merkezi takımlarının talep etmesi durumunda TAHKUK takımları tarafından sağlanıyor. Kontroller Alibeyköy ve Kartal’daki TAHKUK Denetim Merkezi İstasyonlarında yapılıyor. 

Rutin yahut şikayet üzerine TAHKUK istasyonlarında denetlenen araçlarda denetimi geçen araçların plakaları sisteme işleniyor. Kontrolden geçemeyen araçlara ise ek müddet veriliyor. Mühlet sonunda eksiklerini gidermeyen araçların ruhsatları askıya alınıyor.

Kasım 2023 itibariyle 3 bin 300 aracın denetimi yapıldı. Verilen ek mühletlerle 2 bin 695 araç uygun hale getirildi. Verilen ek mühletlere karşın 605 araç ise uygun bulunmadığı için hakkında süreç yapıldı. 

 

İLAVE 3 YAŞ

İstanbul’da taşıtlar, TAHKUK sistemi ile taşıtlar mevcut yaş hudutlarına ek olarak 3 yıl daha fazla kullanılabiliyor. Halihazırda minibüsün 12, taksi dolmuşun 10, sarı taksinin 6 ve turkuaz taksi, siyah taksi ile 8+1 taksinin 9 yaş hududu bulunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen