Cum. Nis 26th, 2024

Toprağın Maharetli Elleri, Bu Kere Bilgilerini Yarıştırdı

 

İnegöl Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Tarımın Sultanları Bilgi Yarışı Perşembe günü gerçekleştirildi. Renkli imajlara sahne olan Tarımın Sultanları Bilgi Müsabakasında toprağı işleyen maharetli eller, bu kere bilgilerini yarıştırdı. 26 mahalleden 78 bayanın katıldığı ve her mahalleyi 3 bayanın temsil ettiği bilgi yarışında büyük bir çekişme yaşandı. 1’inci Turgutalpköy Mahallesi olurken, ikinciliği Ortaköy ve Deydinler birlikte paylaştı.

Sanayisiyle olduğu kadar tarımıyla da isminden kelam ettiren ve bereketli topraklarında yetişen eserlerle sofraları süsleyen İnegöl’de, tarım bölümü bilhassa bayanların el emeği ile gelişiyor ve yükseliyor. İnegöl Belediyesi, bereketli topraklar kadar, bu toprakları işleyen hünerli ellerin de tarım dalında emeğinin büyük olduğu kanısıyla, 3 yıl evvel Tarımın Sultanları Bilgi Yarışını başlatmıştı. Tarımda bayanların emeği ve katkısının yadsınamaz bir gerçek olduğu niyetiyle, 15 Ekim Dünya Bayan Çiftçiler Günü kapsamında yapılan tertip, bu yıl hasadın uzaması nedeniyle çiftçilerin talebi üzerine Kasım ayına ertelenmişti. 3. Tarımın Sultanları Bilgi Yarışı, 23 Kasım Salı günü yapıldı. Bayan çiftçiler bu kez tarım bilgilerini yarıştırdı.

26 MAHALLEDEN 78 KİŞİ KIYASIYA YARIŞTI

İnegöl genelinden merkez ve kırsal mahalleler ortasında 26 mahalleden 78 bayanın tarım bilgisiyle yarıştığı bilgi müsabakası, renkli imgeler sahne oldu. Her mahalleyi 3 şahıstan oluşan ekiplerin temsil ettiği Tarımın Sultanları Bilgi Yarışı, 11.00’da Beşinci Mevsim Kültür Merkezinde başladı. Müsabakada bayanlara tarım ve hayvancılık ile ilgili sorular yöneltildi. Birebir vakitte ilçede mahalleler ortasında kaynaşmayı sağlamak, tarihimizden günümüze kadar her alanda bayanların kıymetini ve pahasını vurgulamak ve tüm bayanlara toplumumuz, milletimiz ve insanlık için ne kadar değerli olduklarını göstermek amacıyla yapılan yarışın finali ise 15.00’da yapıldı. 26 kadro ortasında tüm mahalle kadrolarının yer aldığı eleme kümesiyle başlayan müsabakada, 5 soruda en fazla yanlışsız yanıtı veren 9 kırsal mahalle temsilcileri yarı finale kaldı. Yarı finalde ise 7 soruluk kısımda en fazla yanlışsız karşılığı bulan 3 grubumuz finale yükseldi.

FİNALDE BÜYÜK ÇEKİŞME

Finalde 10 sorunun karşılığı istenirken, 3 kadro ortasında 1’inci, 2’nci ve 3’üncü bu etapta belirlenecekti. Final müsabakasında kıyasıya bir çekişme yaşandı. Final etabında en fazla soruya yanlışsız yanıt veren Turgutalpköy Kırsal Mahallesi kadrosu 1’inci olup 10 bin TL’lik mükafatın sahibi olurken, Ortaköy ve Deydinler bir türlü yenişemedi. Sorulan her soruya birebir yanıtı veren iki grubun da gösterdikleri muvaffakiyet sonrası, Belediye Lideri Alper Taban her iki ekibin da 2’nci sayılmasını ve eşit ödül almalarını önerdi. Heyet üyelerinin onayı ve yarışmacıların sevinci ile Turgutalpköy 1’inci, Deydinler ve Ortaköy 2’nci olarak müsabakayı tamamladı. Birinci kadro 10 bin TL ve ikinciler ise 7 bin 500’er TL mükafatın sahibi oldu.

TARIMIN SULTANLARI ARTIK İNEGÖL’ÜN KLASİK YARIŞMASI

Yarışmanın final kısmını ilçe protokolü de takip etti. Müsabakanın sona ermesinin akabinde ödül takdimi ve selamlama için sahneye davet edilen Belediye Lideri Alper Taban, katılan herkese teşekkür etti. Çok keyifli bir müsabaka olduğunu belirten Lider Taban, “Biz bir kısmını takip edebildik. Öncelikle katılan herkese teşekkür ediyorum, cüretlerinden ötürü kutluyorum. Artık bu tertip klasik hale geldi. Kentimizde tarımla ilgili şuuru, hayvancılıkla ilgili olan şuuru arttırabilmek ismine daima birlikte çaba ediyoruz” dedi.

AMAÇ TARIMDA GELİŞİM VE MAHALLELER ORTASI KAYNAŞMAYI SAĞLAMAK

Organizasyonun maksatlarından da kelam eden Lider Taban, “Burada birincil emelimiz tahminen kendi mesleksel alanınızda sizlerin gelişimine katkı sunmak, lakin birebir vakitte hanımefendilerin bu mesleğin içerisinde neler yapabildiğini de kamuoyuna hissettirmek. Tekrar bunun haricinde ayrıyeten bir amacımız, emelimiz da mahallelerimizi de bir ortaya getirip birbirleriyle kaynaştırmak üzere bir maksadımız vardı. Ben bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Burada tatlı bir rekabet olsa da tıpkı vakitte bir kaynaşma da olduğunu görüyoruz. Programa takviye veren ve paydaşımız olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KATILAN HERKES GÖNLÜMÜZÜN BİRİNCİSİ

Yarışma sonucuna da değinen Taban, “Burada bir müsabaka olduğu için sembolik olarak birinci, ikinci, üçüncü belirleniyor. Lakin buraya katılan herkes bizim gönlümüzün birincisi. Cüret göstermek bana nazaran çok değerli. O kadar da çekişmeli geçti ki ikinciyle üçüncüyü ayıramadık. Her iki kadronun da ikinciliği hak ettiğini düşünerek iki kadrosu ikinci olarak kabul ettik. Katılan herkese yine teşekkür ediyorum” sözlerinde bulundu.

KADINLARIN TARIMDAKİ EMEK VE UĞRAŞLARI ÖDENEMEZ

Kaymakam Eren Arslan ise İnegöl’ün tarım gücüne dikkat çekerek; “Aslında daima sanayi ile ön plana çıksak da tarım bizim kentimizin kıymetli bir gücü. Ülkemize değerli bir katma kıymet sağlıyor. Tarımın da en kıymetli üretici gücü bayanlarımız. Onların her alanda olduğu üzere tarımdaki emek ve uğraşları asla ödenemez. Belediye Liderimize teşekkür ediyorum hem tarıma hem bayanlarımıza bu türlü bir imkan sağladığı için. Elbette ki bu müsabaka ruhu alana da yansıyacaktır. İnegöl’ün tarım gücü artarak devam edecektir. Katılan herkesi tebrik ediyorum” biçiminde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen