Çar. May 1st, 2024


Türk ihracatçıları, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve iktisadı her geçen gün büyüyen Hindistan pazarında pozisyonunu güçlendirmek istiyor.

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Shri Mijito Vinito, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) yetkilileri ve Hintli iş adamlarından oluşan bir heyetle Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Ziyarette Türkiye ile Hindistan ortasında dış ticareti geliştirme konusunda görüş birliği oluştu.

Türkiye ile Hindistan ortasında tarih boyunca çok âlâ münasebetler olduğuna işaret eden Başkonsolos Vinito, iki ülke ortasındaki dış ticaretin artması için karşılıklı ziyaretlerin, buluşmaların kritik kıymete sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’den Hindistan’a 2023 yılının 11 aylık periyodunda 1 milyar 230 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, Hindistan’a ihracatın çok daha fazla artmasını hedeflediklerini söyledi.

“Tarım bölümü olarak 2023 yılının 11 aylık diliminde Hindistan’a 207 milyon dolarlık, yaş meyve zerzevat dalı olarak ise 80 milyon dolarlık ihracat yaptık” diyen Uçak, “Türkiye’den Hindistan’a en çok elma ihraç ediyoruz. Hindistan’a elma ihracatı iki ülke ortasında imzalanan bir protokol sayesinde güçlü bir biçimde devam ediyor. Emsal protokolün nar, üzüm, kiraz eserleri içinde yapılmasını istiyoruz. Bu sayede Hindistan Türk lezzetlerine kavuşacak, bizde ihracatta yeni ve güçlü bir pazar kazanacağız. Türkiye ve Hindistan hükümetlerinden yeni protokolleri süratli bir formda hayata geçirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Öztürk: “Haşhaş tohumu ihracatında 2019 yılındaki mutabakatın kesintisiz uygulanmasını istiyoruz”

Ege Bölgesinin üretim ve ihracatında başkan olduğu haşhaş tohumunun en büyük alıcısının Hindistan olduğunu vurgulayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Muhammet Öztürk, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatındaki tıkanıklığın aşılması için Başkonsolos Shri Mijito Vinito’dan takviye istedi.

Türkiye’de üretilen haşhaş tohumunun Hindistan’a ihracatıyla ilgili iki ülke ortasında 2019 yılında yapılan muahedeyi hatırlatan Öztürk, “İki ülke makamları ortasında yapılan muahedeye nazaran her yıl Hindistan tarafınca iletilmesi gereken ülke kotasının tertipli olarak açıklanması hayati derecede kıymetli. Üretimin ve ihracatın sağlıklı devam etmesi için bu sürecin kesintisiz devamı gerekiyor. Türkiye’de depolarda bekleyen eserlerimizi Hindistan’a göndermek için Hindistan tarafının dayanak olmasını bekliyoruz” formunda konuştu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen