Pts. Nis 22nd, 2024


Visa 2024 yılı için öngördüğü 5 trendi açıkladı. Yeni yılda geçmiş yılların norm kabul edilen standartların da esaslı bir değişim bekleniyor. Lokal işletmelerin yurt dışına açılmasından kapalı devre teknolojilerin açık platformlar haline gelmesine, bağımsız çalışan ağların birbiriyle uyumlanmasından yapay zekanın sağladığı fırsatlar ve turizmin süper geri dönüşüne, işte 2024 için beklenen 5 trend:

 1. Küçük ve mikro ölçekli işletmeler dünyaya açılıyor 

Yaratıcı iktisattan paylaşım iktisadına, e-ticaretten fizikî mağazalara, 2024 küçük ve mikro ölçekli işletmelerin dünyaya açıldığı yıl olacak. Visa’nın küresel ölçekli araştırma sonuçlarına nazaran her 5 küçük işletmeden dördü (%79) büyümek için yurt dışına satış yaptığını söylerken, tüketicilerin %72’si de diğer ülkelerdeki işletmelerden rahatlıkla alışveriş yaptıklarını belirtiyor. Dijital ödemeler küçük ve mikro ölçekli işletmelerin yeni müşteri kitlelerine ulaşmasını, tahsilatlarını kolay kolay ve itimatla yapmasını, harcamalarını takip etmesini, verimliliğini artırmasını ve kayda paha ölçüde büyümesini sağlıyor. 2024’te, küçük ve mikro ölçekli işletmelerin artan dijitalleşmeden yararlanarak yurt dışı pazarlara daha kolay açılmaları bekleniyor. 

 

2. Ödemeler dünyasında farklı ağların birbiriyle uyumlu çalışması sürat kazanıyor 

Dijital ödemelerin sağladığı rahatlık ve sürat, hem yurt içinde hem de yurt dışında paranın bir noktadan başkasına transfer edilme formunu değiştirdi. Lakin, para transferlerine imkan sağlayan ve her biri kendi ekosistemi içinde işleyen farklı uygulamalar, taşınabilir cüzdanlar, blockchain zincirleri üzere yollar birbirinden kopuk tecrübeler yarattı. Ödeme dünyasındaki oyuncuların birbirleriyle uyumlu çalışmaya öncelik vermesiyle birlikte, yakın gelecekte global ölçekte daha sıkıntısız işleyen para transferleri mümkün olacak. 2024’te, ödemeler ekosisteminde bankalar, finansal kuruluşlar, iş yerleri, teknoloji sağlayıcıları ve kart çıkaran kuruluşlar ortasında memleketler arası para transferlerini kolaylaştırmaya yönelik artan iş birlikleri gerçekleşmesi, bunun da beraberinde daha fazla finansal kapsama, erişilebilirlik, sistemler ortası ahenk getirmesi bekleniyor. 

 3. Açık ödeme altyapıları ticari faaliyetleri kolaylaştırıyor

2024’te ödeme teknolojilerinde daha modüler ve platform-bağımsız altyapılara geçiş bekleniyor. Bu geçişle birlikte iş yerleri, tüketicilerin beklentilerine daha kolay karşılık verebilecek. Örneğin token tahliline muhtaçlığı olan bir iş yeri mevcut teknolojik altyapısına yalnızca bu özelliği ekleyebilecek yahut çok kanallı satış yapmak isteyen bir iş yeri mevcut ödeme altyapısını değiştirmeden bunu hayata geçirebilecek. Önümüzdeki periyotta daha fazla ödeme şirketinin açık altyapılara geçmesiyle birlikte giderek daha fazla işletme bu tahlillerden yararlanacak ve bu sayede ticari faaliyetler kolaylaşacak.

 4. Yapay zeka ödemeler dünyasına yeni fırsatlarla geliyor

Üretken yapay zekanın gelecekteki en kıymetli uygulama alanlarından biri sahtecilikle gayret. Bilhassa de klâsik kestirime dayalı modellerle karşılaştırıldığında çok büyük ölçüde bilgiyi tahlil etme ve bunlardan öğrenme fırsatı sunuyor. Yapay zekanın bir sonraki kuşağı birden fazla kaynaktan içgörü alarak yeni içgörüler oluşturabilecek. Bu yolla sahtecilikle çaba yazılımlarını, sahtecilik süreçlerini gerçek alışverişlerden ayırt etmek için daha şuurlu ve yanlışsız kararlar verecek biçimde eğitebilecek. 

Üretken yapay zeka birebir vakitte çalışma biçimimizi de dönüştürerek eserleri, bilgi yapısını, operasyonları ve altyapıyı güzelleştirecek. Örneğin Visa’da tekrara dayalı işler üretken yapay zeka tarafından yerine getirilirken, mühendisler daha katma kıymetli kod üretmeye odaklanabiliyor. Bu sayede daha şimdiden%30’luk bir net kodlama verimlilik artışı görülüyor. 

 5. Turizmin mükemmel dönüşü 

Pandeminin geride kalmasıyla birlikte, tatil hedefli seyahatler de tekrar başladı. Bu ivmenin önümüzdeki devirde de devam etmesi bekleniyor. Visa’nın 2023 Küresel Seyahat Trendleri Araştırmasına nazaran, turistlerin %70’ten fazlası artan tatil maliyetlerine karşın seyahat planlarını değiştirmezken, sırf %4’lük bir kitle seyahat planlarını azaltacağını söylüyor. Araştırmaya nazaran turistler, önümüzdeki 12 ay içinde ortalama 2 seyahat planlarken yüksek gelir kümesi daha da fazlasını hedefliyor. Turistler seyahat planlamasında esnek tahlilleri tercih ederken, konaklamada inanç ve paklık ögelerini ön planda tutuyorlar. Seyahat severler çoğunlukla inançlı, dijital ve temassız ödeme tecrübelerini tercih ediyor. 

 Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, 2024 trendleriyle ilgili, “Yakın geleceğe baktığımızda yapay zeka başta olmak üzere yeni teknolojilerle, inovasyonla ve iş birlikleriyle tekrar şekillenen bir ödemeler dünyası görüyoruz. Visa olarak bu resme global ölçeğimiz, en gelişmiş güvenlik teknolojileriyle korunan ödeme ağımız ve güçlü iş birliklerimiz ile çok öncesinden hazırız. 2024, Visa’nın Türkiye’deki 40. yılı. 40 yıldır olduğu üzere bugün de hedefimiz inançlı ödeme ağımız sayesinde tüketicilerin, iş yerlerinin ve iktisadın gelişerek büyümesine imkan sağlamak” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen