Cum. May 3rd, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Yaşayan Parklar projesi kapsamında Mavişehir’de imali sürdürülen ve 2024 yılının birinci çeyreğine kadar açılması planlanan Flamingo Tabiat Parkı’ndaki çalışmaları inceledi. 100 milyon liranın üzerinde bir maliyetle kente kazandırılacak park hakkında konuşan Lider Soyer, “Diliyorum İzmirliler bunun keyfini sürecekler ve yaptığımız ahşap deniz teraslarında İzmir’in hoşluğunu keşfedecekler” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, seçim vaatleri ortasında bulunan Yaşayan Parklar projesi kapsamında üretim çalışmasında sona hakikat yaklaşılan Mavişehir Flamingo Tabiat Parkı’nı ziyaret etti. 
Mavişehir’de su taşkınlarını sona erdiren Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi’ni tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  bu alanda Yaşayan Park olarak tasarlanan Flamingo Tabiat Parkı’nın imal çalışmalarını tüm süratiyle sürdürüyor. 
Bostanlı Balıkçı Barınağı’ndan başlayan ve kuzeye gerçek Mavi Ada bölgesini içine alan 1,3 kilometrelik kıyı bölgesinde oluşturulan Flamingo Tabiat Parkı, bölgedeki kuş popülasyonu için yeni hayat alanları yaratacak, kentlinin tabiatla bütünleşmesini ve kuş çeşitlerinin yakından gözlemlemesini sağlayacak. 

100 milyon TL üzerinde bir maliyet
2024 yılının birinci çeyreğinde hizmete alınması hedeflenen parkı ziyaret eden Lider Tunç Soyer, 
“Mavişehir’de yaklaşık 100 milyon TL’nin üzerinde bir maliyetle çok özel bir park yapıyoruz. Bu park birebir vakitte Gediz deltasının izini süren, deltanın kente açılan bir noktası. Tam manasıyla tabiatla iç içe bir park. Ve Gediz Deltası’nın bu kentte bıraktığı izi takip ederek onu daha anlaşılır, herkesin göreceği, anlayacağı biçimde bir ömür alanına çeviriyor. Ana fikir bu. Deniz kenarında görülen martılar, karabataklar başta olmak üzere birçok kuş cinsinin tünediği noktalar olarak işlev görüyor örneğin. Onların altında da yavru balıklar ürüyor. Denizdeki hayatın bir biçimde karayla buluşması ve Gediz Deltası’nın hayat izlerinin motamot buraya da aktarılması manasına geliyor. Çok büyük bir proje. Her manada çok büyük lakin hepsinden daha pahalısı yesyeni bir park anlayışıyla İzmirliyi buluşturmuş olacağız. Bu da; yaşayan park dediğimiz bir anlayış. Diliyorum İzmirliler bunun keyfini sürecekler ve yaptığımız ahşap deniz teraslarında İzmir’in hoşluğunu keşfedecekler” dedi. 

Flamingo Tabiat Parkı Projesi hakkında
Günümüzde ağır kentleşmenin olduğu Mavişehir, yıllar öncesinden sulak alan ekosistemine sahip Gediz Deltası’nın bir kesimini oluşturuyor. Lakin kentin büyümesiyle bu özelliğini büyük ölçüde yitirdi. Proje bu doğrultuda geliştirilerek kentin belleğinden silinmiş bu sulak alanı kentsel dokunun içerisinde tekrar oluşturabilmeyi hedefliyor. Flamingo Tabiat Parkı, Gediz Deltası’nın koruma-kullanım istikrarında ziyaretçi tecrübesine açılması fikrinin bir demo alanı olarak tasarlandı. 
Park; tuzcul sulak alanlar, dalyan balıkçılığı, hayvancılık, kuş popülasyonu üzere yere mahsus doğal ve kültürel girdileri referans alıyor; içerisinde ziyaretçi merkezi, tabiat bulmacaları, deniz içi tabiat dersliği, tuzcul sulak alan düzlükleri, kuş müşahede kuleleri üzere rekreasyonel faaliyetleri barındırıyor. 
Güney Gediz Deltası birçok canlı tipine mesken sahipliği yapmasının yanında flamingoların çok ağır yaşadığı ve ürediği bir bölge olarak biliniyor. Dünyadaki flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una ömür alanı sunan Gediz Deltası’nın başladığı yer olan proje alanı bu sebeple Flamingo Tabiat Parkı ismini aldı. Parkta oluşturulmaya çalışılan doku, delta içerisindeki Homa Dalyanı’nda eski yıllardaki kadim inşaat sistemleri referans alınarak tasarlandı. Mevcut dokuyla uyumlu, kolay inşa edilebilen narin görünümlü ancak sağlam yapılar bu sistemlerden yola çıkılarak emsal nitelikte üretilecek.

Yaşayan Parklar kent genelinde yayılıyor
Kent çeperindeki yeşil alanları kent merkeziyle bütünleştiren  “Yaşayan Parklar” maksadı doğrultusunda Güzelbahçe Yelki’deki Olivelo Yaşayan Parkı, Karşıyaka’daki Mavişehir Balıkçı Barınağı Yaşayan Parkı, Orta Gediz Yaşayan Parkı, Güney Gediz Yaşayan Parkı, Buca’daki Fırat Yaşayan Parkı İzmirliler ile buluştu. 
Bornova’daki Meriç Yaşayan Parkı’ndaki çalışmalarda sona gelindi, Doğançay’daki Kovankayası Yaşayan Parkı’nda ve Mavişehir’deki Flamingo Tabiat Parkı’nda ise çalışmalar sürüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen