Kurbanlık hayvanın nasıl kesildiğini, derisinin yüzülme işleminden sonra hayvandan nasıl pirzola alınır, kurbanlık hayvanın sakatatı nasıl çıkarılır, budu ve gerdanı nasıl kesilir, incik ya da kuyruk nasıl ayrılır, öğrenmek istiyorsanız, detaylı bilgi için videolarımızı izleyebilirsiniz.
Kurban Bayramında kurbanın makbul bir şekilde kabul olabilmesi için dikkat etmemiz gereken bazı şeyler vardır. Tamamen helal paramız ile alacağımız kurbanlık hayvan her yönü ile sağlıklı olmalıdır. Herhangi bir uzvunun, ağzındaki dişinin, boynuzunun eksiği, kırığı olmamalı. Hayvanın kulakları da kesik olmamalıdır. Kurban keserken öncelikle hayvanın gözünün bağlanması, hayvanın kesileceğini anlamaması, boğazlama işleminin tek seferde ve hayvana eziyet edilmeden yapılması ve hayvan tamamen can vermeden kesinlikle başka uzuvlarının kesilmemesi, tamamen can vermesinin beklenmesi gerekir.
Hayvanı keserken öncelikle evdac adı verilen nefes borusu, yemek borusu, boynun iki yanında bulunan şah damarının tamamen kesilmesi şarttır. Bu 4 kısım tamamen kesilmeden usulüne uygun kesim işlemi gerçekleştirilmiş görülmez ve bu şekilde kesilen kurban eti de yenmez, sahih olmaz.
Kurban kesecek kişide bulunması gereken şartlar:– Müslüman veya Yahudi ve Hristiyan gibi bir kitaba mensup olması- Kesmeye yetecek kadar aklı ve kestiğini anımsayacak hafızasının olması- Hayvanı kesmeye yetecek güç ve kuvvetinin olması- Kurbanı keserken, hayvanın boğazlama işlemi sırasında Allah’ın ismini anması, besmele çekmesi, bismillah diyebilmesi
Hayvanı kurbanda sünnete uygun kesme yöntemleri
Kurbanlık hayvan usulüne uygun şekilde, eziyet edilmeden kesilmelidir. Kesilecek bıçak keskin olmalı ve kesim işleminden önce hayvanın göremeyeceği bir yere konmalıdır. Yine hayvanın kesim yapılacak alana kesinlikle eziyet edilmeden götürülmesi gerekir.
Kesim öncesinde kurbanlık hayvanın sağ arka ayakları serbest bırakılarak diğer üç bacağı bağlanır ve hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde tutulur.
Kurban veya vekili tarafından el-En’âm’a ait bazı ayetler okunur. Bu ayetlerden sonra tekbir getirilir ve bismillah çekilerek daha önceden hazırlanmış keskin bıçak ile hayvan boğazlanır. Bu sırada damar ve tüm nefes boruları çok iyi kesilmeli, hayvana kesinlikle diğer işlemlerde eziyet edilecek bir durum yaşatılmamalıdır.
Bu nedenle kurbanlık hayvan kesildikten sonra tamamen ölünceye kadar beklenir, ardından kafası koparılır. Hayvan tamamen can vermeden kafasını ve ayaklarını koparmak ya da kıbleden çevirmek, hayvana eziyet etmek kesinlikle mekruhtur. Hayvan tamamen can verince derisi usule uygun şekilde yüzülür. Önce karnı açılır, iç organları çıkarılır, ardından gövde ve etler parçalanır.
Hayvan etinin bölünmesi ve ayrılması
Kurbanda hayvanın eti yaklaşık olarak 3’e ayrılmalıdır. Üçte birlik kısım, aile bireyleri içindir. Diğer üçte biri akraba ve komşulara pay edilir. Kalan son kısım ise fakir ve ihtiyacı olanlara dağıtılır. Kurbanı kesen kişi zenginse, tamamını ya da çoğunu fakirlere dağıtması uygun görülür. Orta halli veya kabalalık bir aile ise çoğunu evinde kendi için bırakabilir. Kurban etinin derisinin ve etinin satılıp para kazanılması mekruhtur. Bu nedenle bu deriler sadece bağış olarak gönderilebilir, hayır işlerinde kullanılabilir.