Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan açılış töreni ile başladı.
Sunuculuğunu ünlü oyuncu Kadir Çöpdemir‘in yaptığı program; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Geçmiş yıllarda yapılan olimpiyatlardaki görüntülerin yer aldığı sinevizyonun gösterildiği programda katılımcı ülke çocuklarında oluşan gurup katılımcılara fasıl ziyafeti sundu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2003 yılında 17 ülke ile başlayan bugün gerçektende ülkemizi gururlandıran bir tabloya ulaşıldığını söyledi. Bakan Çubukçu, “120 Ülkeden farklı okullarda yetişmiş gençlerin katıldığı bu büyük organizasyon ilk başta hayal etmediğimiz bir noktaya geldi.” dedi. Türkçe’nin farklı lehçelerle konuşulan en yaygın beşinci dil olduğunu aktaran Bakan Çubukçu, Atatürk’ün Türkçe’yi bir dünya ve kültür dili yapma çalışmaları maalesef daha sonraki yıllarda kesintiye uğradığını ve bunun bambaşka coğrafyalarda ve farklı ülkelerde Türk Okulları’nın açılmasıyla son bulduğunu belirtti. Çubukçu, ‘Bu okullar sayesinde dünyanın her yerinde Türkçe’yi bir dil olarak konuşan ve bu dili barış ve sevgi dili olarak yansıtan geçler yetişti. İşte bugün geldiğimiz noktada bu başaralı organizasyonda Türkçe dilini başarılı bir şekilde öğreten ve gittiğimiz her yerde bizi gururlandıran tablolarla karşılaşıyoruz.’ diye konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam ise olimpiyatlara katılan çocukların 10 Haziran’a kadar Türkiye’de kalacaklarını ve Türkiye’nin güzelliklerini göreceklerini ifade etti. 5 Haziran’da Ankara‘da final yarışmasının yapılacağını belirten Tertip Komitesi Başkanı Sağlam, gençlerin 11 ilde düzenlenecek programlara da giderek anadoluya açılacakalarını söyledi. Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü; “Bütünüyle bu organizasyonun büyük bir başarı olacağından hiç şüphemiz yok. 7 yılda 17 ülkeden 120 ülkeye çıkmışız. Onbinlece insanın Türkçe öğrenmesini sağlayan bir uluslararası organizasyon olmuş ki ortak dili Türkçe. Emeği geçenlerin hepsine tertip komitesi adına şükranlarınmı sunuyorum.’
Konuşmaların ardından öğrenciler, açılış töreni için özel olarak hazırladıkları gösterileri sundu. Öğrencilerin söylediği şarkılar katılımcıları çoştururken Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da öğrencilere eşlik etti.
Dolmabahçe Sarayı’nda gerçeklerştirilen açılış programına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, İstanbul Valisi Muammer Güler, iş ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
SAĞLAM: TÜRKÇE, BİLİM DİLİ OLACAK
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, dünyanın dört bir yanından gelerek Türkçe şarkılar ve şiirler söyleyen çocukların, dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Sağlam, orta ve uzun vadede bu çocukların Türkçeyi bir bilim dili haline getireceğini vurguladı.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı. Etkinliğe katılarak CİHAN muhabirinin sorularını yanıtlayan Mehmet Sağlam, 120 ülkeden gelen 750 çocuğun kendisini geleceğe umutla baktırdığını ifade etti. Sağlam, onlarla birlikte gelen 300 öğretmenin tebriği hak ettiğini vurgulayarak, Türkçenin uluslar arası bir dil haline gelmesinde büyük katkılarda bulunduklarını dile getirdi.
Tüm dünyada yürütülen eğitim çalışmalarının, sonuçları bakımından önemli olduğunu kaydeden Mehmet Sağlam, “En önemlisi, Türkçemizin uluslar arası platformlarda ortak dil olarak kullanılması. Çocukların yüzde 90’a yakını kendi yerel kıyafetlerini giyiyorlar ve Türkçe konuşuyorlar. Akademik hayatta müşterek diller vardır, İngilizce, Fransızca, ama burada sadece Türkçe var, Türkçe…” ifadelerini kullandı.
Geçen yılki olimpiyatlar sırasında bir Afrikalı çocukla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen diyalogu hatırlatan Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl Başbakan, Meclis’in merdivenlerinden çıkarken bir Afrikalı öğrenci, kendisine yaklaşarak bir hikaye anlattı. Anlattığı hikayenin ardından Başbakan Erdoğan gülücüklere boğuldu ve ‘çak’ diyerek, Afrikalı çocukla samimi pozlar verdi. Bu çocuklar çok sıcacık ve içten. Burada da bugün çok içten manzaralar yaşıyoruz. Bekliyoruz ki, ileri yaşlarda da çocuklar bugünleri unutmasınlar.”
“Orta ve uzun vadede bu manzaralara bakarak Türkçenin ileride yüz binlerce insan tarafından konuşulacağı ve bu hareketin her geçen gün çığ gibi büyüyeceğini görüyorum” diyen Sağlam, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı şekilde katılımın olacağını ümit ettiklerini belirtti. Türkçenin bir bilim dili olmasında bu çocukların önemine vurgu yapan Sağlam, “Dünyanın dörtbir yanından gelen çocukların Türkçe ortak dili etrafında bir araya gelmiş olmasından ötürü onurluyum, gururluyum” şeklinde konuştu.
3-5 yıl önce bu güzel görüntülerin bile yadırganabildiğini ifade eden Sağlam, ‘bu değirmenin suyunun nereden geldiği’ şeklinde mesnetsiz iddiaların sergilenebildiğini söyleyerek, gelinen noktada artık herkesin, kötü niyet taşımayan bütün insanların bu harekete sempatiyle baktığını belirtti. Artık buna dair bir eleştiri görmediğini belirten Mehmet Sağlam, sevgi dolu bu manzaranın artarak devam edeceğine inandığını söyledi.
ÇUBUKÇU: MİLLETİN BAĞRINDA YERİ VAR
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 8. Türkçe Olimpiyatları için dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen çocukları görünce çok duygulandığını ifade ederek, herkesi bu barış hareketinin içinde yer almaya davet etti. Çubukçu, “Olimpiyatlar gerçek bir barış hareketidir. Bu hareketin milletin bağrında yeri var.” dedi.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda görkemli bir törenle yapıldı. Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu yıl gördüğü manzarayı ilerisi için ‘umut verici’ olarak niteleyerek, olimpiyatlara olan ilginin giderek arttığını ifade etti.
“Her geçen yıl Olimpiyatlara katılan ülke sayısı artıyor ve bununla birlikte her yıl bu olimpiyatlara ilgi de artıyor. Türkçe, dünyada en yaygın olarak konuşulan beşinci dil. İnsanların birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan temel unsur, dildir.” diyen Bakan Çubukçu, Türkçenin birleştirici gücünün tüm dünyayı Türk okulları sayesinde sardığını anlattı.
Yurtdışında faaliyet gösteren Türk okullarının büyük bir başarısı olduğunu belirten Bakan Çubukçu, sözlerine şöyle devam etti: “Başka bir ülkede, başka başka geleneklere ve kültüre sahip toplumlara bu ülkenin geleneklerini, dilini, kültürünü anlatmak gerçekten güzel bir şey. Uzakları yakın kılmaktır dil; dolayısıyla kültürlerin birbirlerine yakınlaşması ve dostluğun pekişmesi, bunun da Türkçe ile gerçekleşmiş olması son derece önemli.”
CİHAN Muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Nimet Çubukçu, burada bir de anısını anlattı. Görevi gereği dünyanın çeşitli ülkelerinde uluslar arası toplantılara katıldığını dile getiren Çubukçu, “Onlardan birinde, Karma Ekonomik Konsey Toplantısı’nda bir genç, yanıma yaklaştı ve ‘Sayın Bakanım, çay ister misiniz?’ diye sordu. Ben, ‘Türk müsünüz?’ dedim, o da, ‘Hayır, Türk okullarından mezunum’ diye cevap verdi. Ben bundan ötürü büyük gurur duydum. Bu, şunu gösteriyor ki, bu gençler sadece Türkçe öğrenmekle kalmıyor, bulundukları ülkelerde önemli siyasi, bürokratik kademelerde de görev yapıyor. Bu, şu anlama gelir: Bugün gerçekleştirilen Olimpiyatlar gerçek bir barış hareketidir ve dünyaya hitap eder.” ifadelerini kullandı.
Herkesi bu barış hareketinin içerisinde yer almaya davet eden Bakan Çubukçu, yaşanan gelişmelerden ötürü gururlandığını dile getirdi. Bu eğitim faaliyetlerini eleştirenleri anlayamadığını söyleyen Çubukçu, “Hangi gerekçelerle eleştirildiğini anlayamıyorum. Zaten onların ciddiye alınmaması gerekir. Ben Türkiye’nin her yerinden siyasetçilerle temas halindeyim. Önceki yıllarda bu işlere eleştirel yaklaşım sergileyen insanlar bile artık bu çocukları gördükçe, buna kayıtsız kalamıyorlar. Bu hareketin Türk milletinin bağrında bir karşılığı var ve zaten bu da yeterli” şeklinde konuştu.
GÜLER: GÖNÜL BİRLİKTELİĞİ VARSA DÜNYADA DA HUZUR VARDIR
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına atanan İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliğinde önemli mesajlar verdi. Güler, “Eğitim faaliyetlerinin bu noktaya gelmiş olması bizim için çok sevindirici. Gönül birlikteliği varsa, dünyada huzur da vardır; o zaman, yurtta da sulh olur, dünyada da sulh olur” dedi.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda görkemli bir törenle yapıldı. Törene katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, kendisinin bir süre önce Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na atanmasına atfen Cihan muhabirinin sorduğu “Bu çocuklarla birlikte dünyanın kamu düzeni de değişecek mi?” şeklindeki soruya, esprili üslubuyla cevap verdi. “Dünyanın düzenini huzur, hoşgörü ve uzlaşı değiştirir. Bunun yolu da aynı dili konuşmaktan geçer. Bu çocuklar işte bunu sağlıyor” diyen Vali Güler, Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliğine İstanbul Valisi sıfatıyla katıldığını, ancak ayın 5’indeki törene ise Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı sıfatıyla katılmayı umduğunu belirtti. Bu etkinliğin, ‘İstanbul Valisi’ sıfatıyla katıldığı son etkinlik olduğunu hatırlatan Muammer Güler, sonraki törenlere de katılarak bu mutluluğu tekrar yaşayacağını söyledi.
Yurtdışındaki Türk kolejlerinin eğitim faaliyetlerini başlangıçtan bu yana ilgiyle ve gururla takip ettiklerini dile getiren Güler, “Aynı dili konuşmak ne güzel. Aynı dili konuşanlar, huzurda, sevgide, hoşgörüde buluşurlar ve aynı dili konuşmanın getirdiği mutluluğu hep beraber yaşarlar” ifadelerini kullandı.
Gönül birlikteliğinin olduğu yerde huzurun da var olduğunu anlatan Güler, “O zaman, yurtta da sulh olur, dünyada da sulh olur. Sulhun olduğu yerde insanlığın hayrına çok şey var” cümlelerini kullanarak, organizasyonda emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerini iletti.
Türkçe Olimpiyatları’na Kazakistan’dan katılan küçük Bahıtcan ile de bir süre sohbet eden Muammer Güler, Ankara’daki törenlerde Cahit Sıtkı Tarancı‘nın ‘Otuz Beş Yaş’ adlı şiirini Bahıtcan’dan dinlemek istediğini ifade etti.
ALİ AĞAOĞLU: BU ÇOCUKLAR, TÜRKİYE’Yİ ‘DÜNYA DEVLETİ YAPACAK
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, yurtdışındaki Türkçe eğitimi veren Türk kolejlerinin ve bu kolejlerde yetişen çocukların Türkiye’yi bir ‘dünya devleti’ haline getireceğini söyledi. Ağaoğlu, “Bu organizasyon, Türkiye’yi bölgesel bir güç olmaktan çıkarıp ‘dünya devleti’ yapacaktır” dedi.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. Törene katılan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, törene katılan çocukları görünce duygulandığını belirterek, böylesine bir çalışmanın büyük bir özveri gerektiriyor olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.
Dünyanın, dil birliği sağlandığı takdirde daha yaşanabilir hale geleceğini aktaran Ağaoğlu, “Bu çocuklar bu açıdan çok önemli. Buradaki çocuklara baktığım zaman ben geleceği görüyorum. Türkiye’nin gelecekteki gücü ve lobisi bu çocuklardır” ifadelerini kullandı. Olimpiyatlara katılan her çocuğun, ileride kendi ülkelerinde Türkiye’nin büyükelçisi gibi davranacağına dikkat çeken Ağaoğlu, Türk kolejlerinde yetişen çocukların önemli işler başaracağına inandığını vurguladı.
Türkiye’nin ‘kendi gücünün farkında olmayan ender ülkelerden biri’ olduğunu dile getiren ünlü işadamı, içerideki kısır çekişmelerden kurtulduğu takdirde, Türkiye’nin çok güçlü ve etkili bir ülke olduğunun daha net görüleceğini ifade etti.
8. Türkçe Olimpiyatı hakkında, “Böyle bir organizasyon sadece parayla olacak bir şey değil” diyen Ali Ağaoğlu, burada 120 ülkeden gelen çocukların büyüdüklerinde önemli makamlara geleceğini hatırlatarak, Türk kolejlerinde yetişen çocukların, Türkiye’nin dünya devleti olma yolunda önemli katkıları olacağına inandığını kaydetti. Yaşananlardan ötürü çok büyük gurur duyduğunu sözlerine ekleyen Ağaoğlu, “Bu eğitim faaliyetleri, insanlığın kardeşliğine çok büyük bir katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.
İhsan Kalkavan: OLİMPİYATLARI HER YIL HEYECANLA BEKLİYORUZ
Beşiktaş Spor Kulübü eski Futbol Şube Sorumlusu ve Armatör İhsan Kalkavan, yurtdışındaki Türk kolejlerinde yetişen çocuklar sayesinde dünyada birlik ve beraberliğin sağlanacağını dile getirdi. Her yıl Türkçe Olimpiyatları’nı heyecanla beklediklerini ifade eden Kalkavan, “Her sene bir önceki seneden daha heyecanlı, daha renkli oluyor” dedi.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. Törene katılan Beşiktaş Spor Kulübü eski Futbol Şube Sorumlusu ve Armatör İhsan Kalkavan, gördüğü manzaralar karşısında duygulu anlar yaşadığını belirterek, yapılan organizasyonun Türk milletine büyük bir keyif yaşatacağını düşündüğünü kaydetti.
“Herkesin kabul ettiği bir şey var ki, bu çocuklar aldıkları eğitim sayesinde kendi ülkelerinde iyi yerlere gelebilecek ve Türkiye adına çok faydalı olacaklar. Yabancıların çok uzun yıllar önce giriştiği bu çalışmaları başlatmakta Türkiye olarak geç kaldık. Matbaanın Türkiye’ye gelişi gibi, bu işe atılmada da geç kalmış olduk ama Allah’ın izniyle boynuz kulağı geçer. Çünkü bu tür organizasyonlarla birlikte diğerleri karşısında büyük hamleler yapmış oluyoruz, bu da bizleri memnun ediyor” ifadelerini kullanan İhsan Kalkavan, batılı ülkelerin yüz yılda yakaladığı başarıyı bu eğitim çalışmaları sayesinde çok kısa bir zamanda yakalamayı başardıklarını vurguladı.
Ünlü Armatör, yapılan etkinliği her sene heyecanla beklediklerini ve her yılın bir önceki yıldan daha heyecanlı geçtiğini söyleyerek, “Yetiştirilen bu güzel öğrencilerin inşallah vatan-millet için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu. “Dünyada birlik ve beraberlik bu çocuklarla sağlanacaktır” diyen İhsan Kalkavan sözlerini şu cümleyle noktaladı: “Allah bu okulların sayılarını artırır inşallah.”
AYHAN BERMEK: BU MANZARA GERÇEK BİR MUCİZE
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Bermek, Türkçe Olimpiyatları’nın açılışında, “Ziya Gökalp‘lerin, Mehmet Akif’lerin, Hz. Mevlana‘nın ruhları, inanıyorum ki bu muhteşem tabloyu izliyordur” dedi. Bermek, Türkiye adına bu manzaradan ötürü gururlandığını belirtti.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda görkemli bir törenle yapıldı. Törene katılan Futbol Federasyonu (TFF) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Bermek, çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Bu organizasyonun bu ölçüde yapılabilmesi gerçek bir mucize, gerçek bir emek” diyen Bermek, 120 ülkede bu çalışmaların heyecan yaşattığını söyleyerek, bu manzarayı görmekten ötürü mutluluğunu dile getirdi.
“7 yıl önce, bu işin bu noktaya gelebileceğini tahmin etmek gerçekten zordu, inanarak ‘evet‘ diyorduk ama hayalimizin gerçekleşmiş olduğunu gözümüzle görmek başka bir şey. Bunu görmek bana nasip oldu” ifadelerini kullanan Ayhan Bermek, “Ülkem adına şuna inanıyorum ki, Türkiyem adına tarihimizde bu kadar güzel bir damgayı ben hatırlamıyorum” diye konuştu.
Bermek, ‘muhteşem manzara’ diye ifade ettiği etkinliğin gerçekleşmesine vesile olan Fethullah Gülen’e de teşekkürlerini iletti. Bermek, “Bütün bunların gerçekleşmesine vesile olan sayın büyüğüme de, o geniş vizyonundan ötürü hürmetlerimi iletiyorum. Dünyanın birçok ülkesinde üst düzey politikacıları, siyaset adamlarını ziyaret ettiğimizde şunu görüyoruz ki, evvela sayın Fethullah Gülen’in ‘evrensel barış’ adı altında sunduğu ana doktrinlerin dünyaya sunulduğunu görüyoruz. Evrensel barışın temeli eğitim ve bu okullarda yetişen eğitim gönülleri olacaktır” şeklinde konuştu.
İş hayatına atılacak ve ülkesinde önemli görevlere getirilecek çocukların dünya barışına önemli katkıları olacağına inandığını kaydeden Bermek, “Bu faaliyetleri ve bu okulları şu anda ‘okyanusa dökülen bir maşrapa su’ diye de düşünebilirsiniz, ama tarih bu büyük olayın haşmetini görecektir. Ben de bu inanış ve bu coşku var. Bana göre, Türkiye’nin, dünyanın tüm insanlarını kucaklayacağı çok önemli, sevgi dolu bir projedir bu. Gönülden destekliyorum” ifadelerini kullandı.
Mehmet Ağar: BU HİZMET TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR
Demokrat Parti eski Genel Başkanı ve İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar, Türkçe Olimpiyatları için İstanbul’a gelen çocukları görünce gururlandığını dile getirerek, “Buradaki manzara ve tüm dünyada yapılan eğitim faaliyetleri Türkiye’nin gücünün, büyüklüğünün ve kudretinin bütün dünyaya gösterilmesidir. Bunu iyi kavramak lazım” dedi.
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın açılış etkinliği İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. Törene katılan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen çocukları gördüğünde etkilendiğini söyleyerek, “Bu çok hayırlı bir hizmet, çok uzun zamandır takip ettiğim bir faaliyet. Türk kültürünün, geleneklerinin ve folklorunun dünyanın dört bir yanında yaşatılmasından daha mükemmel ne olabilir? Dünyanın en modern ve en önemli tanıtım yollarından birisi bu eğitim çalışmaları. Bundan dolayı benim çok hayırlı bulduğum bir çalışma… Bu manzarayı görmekten çok memnunum” diye konuştu.
Burada yaşanan manzaranın ve tüm dünyada yapılan eğitim faaliyetlerinin Türkiye’nin gücünü, büyüklüğünü ve kudretini bütün dünyaya gösterdiğini kaydeden Ağar, bunu iyi kavramak gerektiğini vurguladı. “Kendi dar kalıpları içinde başı öne eğik bir milleti dimdik ayağa kalkmış bir şekilde dünyaya sunmak çok önemli” diyen Mehmet Ağar, olimpiyatlara katılan çocukların Türkiye’nin dünyadaki gönüllü elçileri olduğunu belirtti.
‘Geçmişte izi, gelecekte sesi’ olan bir ülke olduğuna inanan insanların var olduğu bir Türkiye’nin kanıtının bu çocuklar olduğunu dile getiren Ağar, “Bu hizmetin büyüklüğü burada ortaya çıkar. Bunu görüp herkesin anlaması lazım” şeklinde konuştu.