Cts. Kas 2nd, 2024

Durak Tekstil’in 1972 yılında başlayan sektörel seyahati üretimden gelen gücün ve vizyon sahibi bir girişimciliğin muvaffakiyetini özetliyor. Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri alanında günümüzde global pazarın değerli oyuncularından birine dönüşen firma, 50 yıldır müşteri odaklı üretim anlayışıyla büyüme trendini artırarak sürdürüyor.

Endüstriyel dikiş ve nakış ipliklerinin önde gelen üreticilerinden Durak Dokuma, 2022 yılında kuruluşunun 50. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Türk dokuma dalının gelişimine hem tanıklık eden hem de katkı sağlayan firma, dalın yeniliklere adapte olma ve ileriye dönük hareket etme vizyonunun en canlı örneğini oluşturuyor. Durak Ailesi’nin kurduğu ve günümüzde üçüncü kuşak aile fertleri tarafından yönetilen firma, mahallî bir iştirakten global pazara ulaşan bir iplik üreticisine dönüştü. Durak Tekstil’in 1972’de başlayan seyahati, tıpkı vakitte güçlü şartlarda gerçekleşen bir girişimciliğin nasıl bir muvaffakiyet kıssasına dönüşebileceğini gösteriyor.

Durak Dokumacılık İdare Şurası Üyesi ve Pazarlama Yöneticisi Yiğit Durak, geride bıraktıkları 50 yılın zorluklar ve başarılarla dolu olduğunu söyledi. Durak; “Bugün Türkiye iktisadının en kıymetli ihracat iş kolunu oluşturan dokuma sanayisinin şimdi gelişme çağında birinci çalışmalarımızı gerçekleştirdik ve sıradan bir üretici olmak istemedik. Kesimimizi büyüten işlere imza atmayı ve sanayiye yeni bir yol açmayı hedefledik. Kesintisiz AR-GE çalışmaları ve kıymetli yatırımların bir sonucu olarak ürettiğimiz endüstriyel dikiş ve nakış ipliklerimizle bölümün en büyük üreticilerinden birine dönüştük. 75’ten fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla, ülkemize daha fazla döviz girmesine katkı sağlıyoruz. Bu muvaffakiyet, nesiller uzunluğu bu ülkeye ve insanına olan bağlılığın ve inancın bir sonucudur” dedi.

Yiğit Durak, önümüzdeki periyotta global pazarlarda daha faal bir halde yer alacaklarını vurgulayarak Durak Tekstil’in tüm dokuma pazarlarında aranan bir markaya dönüşeceğini söyledi. Durak, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Güçlü sektörel tecrübemiz ve kurumsal vizyonumuzla yenilikçi iplikler geliştirmeye ve üretmeye devam ediyoruz. AR-GE çalışmalarına ve yeni teknolojilere yatırım konusunda da hiç olmadığı kadar mert hareket ediyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlarımızla Durak Dokuma için bir yol haritası oluşturduk ve hepimiz bu vizyonda birleşiyoruz; kesime kıymet katan ve bizi büyüten bir yolda ilerliyoruz.”

Durak Dokuma ile bu uzun seyahatte birlikte yürüyen tüm partnerlerine teşekkür eden Yiğit Durak, 2022 yılında 50. yıldönümü çerçevesinde değerli etkinlikler gerçekleştireceklerini kelamlarına ekledi.

Bursa’da küçük bir dokuma atölyesinden dünyaya uzanan yolculuk

1972 yılında Ali Durak tarafından Bursa’da küçük ölçekli bir dokuma ve sıcak baskı atölyesi olarak kurulan Durak Dokumacılık, 70’li yılların sonuna gerçek Türkiye’nin balık ağı ithalatında zorluklar yaşaması üzerine bu alanda süratle üretime başladı. Durak Dokumacılık kısa müddette ülkenin balık ağı üretiminin 80’ini karşılayabilecek güce ulaştı. Firmanın endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri alanındaki dönüşümü ise, ikinci jenerasyon yönetici Ömer Durak ile başladı. Kimya mühendisliği eğitimi sonrasında Almanya ve İsviçre’de yüksek kimya mühendisliği alanında uzmanlık eğitimini tamamlayan Ömer Durak, kesimin geleceğine dönük net bir vizyonla kıymetli yatırımlara imza attı.

Türkiye’nin birinci polyester nakış ipliği üreticisi unvanına sahip Durak Dokumacılık, Türkiye’nin ihracatta açılım yaşadığı 1980’li yıllardaki büyümesini 90’lı yıllarda da sürdürdü. Bu periyotta değerli yatırımlarla bölümde öncü olan Durak Dokumacılık, 1998 yılında yaptığı POY (Pre-Oriented Yarn- Süreç Görmemiş Ham İplik) yatırımıyla bu mevzuda Türk dokuma sanayisinin ithalata bağımlılıktan kurtulmasında değerli bir role sahip oldu.

Başarılı AR-GE çalışmaları ve teknik iplik üretim kapasitesi

Bugün itibariyle Bursa’da 30 bin m2’lik üretim merkezine sahip olan Durak Dokumacılık ayrıyeten 2007 yılında Çin’in Changxing kentinde 12.410 m2’lik bir fabrika açarak global rekabette değerli bir avantaj elde etti. 54 ana kümede 350 çeşitten fazla endüstriyel dikiş ve nakış ipliği üreten firma, yıllık 3 bin tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip. Durak Dokuma 2020 yılında yaptığı yatırımla kapasitesini 50 artırarak daha fazla müşteri talebini karşılamaya başladı.

Bütçesinin 5’ini AR-GE çalışmalarına ayıran Durak Dokuma, bugüne kadar devlet dayanaklı 19 teknik iplik projesini muvaffakiyetle tamamladı. Bu AR-GE çalışmaları sayesinde firma, kollayıcı kıyafetlerde kullanılan; direnci, ateşe ve ısıya dayanımı yüksek aramid iplikler üzere yenilikçi tahlilleri global pazara sunmaya başladı. Durak Dokuma teknik ipliklerin yanı sıra geri dönüştürülmüş iplikler de geliştirerek sürdürülebilirlik taleplerini karşılayacak kapasiteye ulaştı.

Çevre dostu yatırımlar, sürdürülebilir perspektif

Durak Dokumacılık üretim kapasitesini artıran yatırımların yanı sıra, çevreci ve sürdürülebilir bir üretim için de kıymetli teşebbüslerde bulundu. Bütün tesislerinde kıymetli çevresel kriterleri karşılayan firma, Oeko-Tex ve Reach standartlarına uygun üretim süreçlerini hayata geçirdi. Bursa tesisinde 100 yenilenebilir güç kullanan Durak Dokumacılık, su başta olmak üzere doğal kaynakların korunması konusunda kıymetli adımları atmış bulunuyor. 2015-16 devrinde 1 kg’lık üretim için 60 litre su kullanan firma, bugün itibariyle bu oranı yaklaşık 40 litreye indirdi. Yeni teknikler ve teknolojilerle iplik üretim sürecinde önemli su tasarrufu elde eden firma ayrıyeten, süreç sonrası atık suyun tekrar kazanılması için de çalışmalar yürütüyor.

Sürdürülebilirliğin toplumsal kriterlerine de kıymet veren Durak Tekstil’in 350 çalışanının 63’ünü bayanlar oluşturuyor. Bayanlar yalnızca üretim sürecinde değil, firmanın karar alma süreçlerinde de faal konumlarda bulunuyor. Durak Dokuma ayrıyeten faaliyette bulunduğu bölgede eğitim, kültür ve sanatın gelişmesi için de kıymetli katkılarda bulunuyor.

Turquality evrakı konusunda çalışmalarını tamamlamak üzere olan Durak Dokuma, 50. yılında kendisini global bir marka olarak konumlandırıyor. 75’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren marka, yüksek standartlarda üretim, kesintisiz yenilik ve müşteri memnuniyeti vizyonuyla, önündeki yıllara itimat ve gururla bakıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen