2021’in son ayında, Aralık ayı içerisinde ödeme hizmetleri kesimini uçtan uca etkileyen 3 kıymetli düzenleme olarak değerlendirilebilecek; Yargıçlar ve Savcılar Kurulu’nun 25.11.2021 tarihli kararı, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik ve Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Bilgi Paylaşım Servislerine Ait Tebliğ’i yürürlüğe girmişti. Dal ilgilileri şimdi bu düzenlemeler üzerinde incelemelerini yaparken 08.12.2021 tarihinde Rekabet Kurumu’nun Ödeme Hizmetlerindeki Finansal Teknolojilere Yönelik İnceleme Raporu (“Rapor”) ile zincirin son halkası da tamamlanmış oldu.
“Rekabet Kurumu’nun Finansal Teknoloji (“FinTek”) bölümü hakkında bir inceleme yürüttüğü ve bunun 2021 tamamlanmadan kamuoyu ile paylaşılacağını biliyorduk; zamanlama epeyce manidar oldu. Böylece bölüm yalnızca regülasyon açısından tekrar düzenlenmesinin yanı sıra birebir vakitte rekabet perspektifinden de değerlendirilmiş oldu.” biçiminde kanaat bildiren SRP-Legal Kurucu ve Yöneticisi, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Danışmanı ve TÜSİAD Bilgi Muhafaza ve Teknoloji Hukuku Lideri Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün raporda ön plana çıkan mevzuları şu formda özetledi:
- Raporda kapsamlı bir halde FinTek kesiminin ortaya çıkış nedenleri, kesime tesirleri, daldaki oyuncuların eser ve hizmetlerini pazarlamada karşılaştığı zorluklar ve pazardaki inovasyonun ve rekabet şartlarının artmasının önündeki mahzurlar değerlendirilmiş, FinTek ekosisteminin gelişimi ismine pahalı tekliflerde bulunulmuştur.
- Hem pazardan hem de yerleşik teşebbüslerden kaynaklı dışlayıcı tesir ve aksiyonlar hakkında kapsamlı değerlendirmelere ve kesimin dinamikleri de dikkate alınarak rekabet perspektifinden tekliflere yer verilmiştir.
- FinTek şirketlerinin yürüttükleri faaliyetlerde büyük ölçüde bankacılık altyapısına bağımlı olmasının, FinTek şirketleri ile bankalar ortasında dikey bir ilgiyi doğurduğu, bankalardan hizmet alınamadığı durumda ise FinTek şirketlerinin geliştirdiği birden fazla eser ve hizmetin tüketiciler ile buluşmasının mümkün olmadığı söz edilmiştir.
- FinTek şirketlerinin üst pazarda bankalardan hizmet alırken alt pazarda ise bankalar ile rekabet halinde olduğu bu pazar yapısının ise telekomünikasyon ve perakende üzere pazarlar ile gibisi özellikler gösterdiği değerlendirilmiştir.
- Kurum telekomünikasyon pazarı ile ödeme hizmetleri pazarı ortasında bir yakınsama kurmuş, finansal hizmetleri sağlayacak şirketler açısından sahip olunan müşteri verisini dikkate alarak her bir bankanın hâkim durumda olabileceğini belirtmiştir.
- Rapor içerisinde düzenleyici çerçeveye değinilerek düzenleyici kuralların sebep olduğu, düzenlemelerin yeni teknolojiler karşısında uyumsuz kaldığı yahut çok ağır olduğu etkenler ile düzenleme boşluklarının sebebiyet verdiği tüm rekabet sıkıntılarına kapsamlı bir halde değinilmiştir.
- Son olarak Rapor’da bu kesimdeki düzenlemelerin aktüel gereksinimlere karşılık oluşturabilecek içerikte ve pazar şartlarını bozmadan pazara gidişleri teşvik edici olması istikametinde tekliflerde bulunulmuştur.
Rekabet Kurumu’nun son yıllar içerisinde çeşitli pazarlar hakkında hazırlamış olduğu dal raporlarının bu pazarlar üzerindeki tesiri yadsınamaz boyuttadır. Gibisi biçimde çıkarılan bu Rapor ile ödeme hizmetleri bölümü açısından bu türlü bir çalışma yapılmasının hayli değerli ve rekabetçi şartların ileriye dönük tesisi açısından yol gösterici olduğunu kıymetlendiriyoruz.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı