Per. Kas 21st, 2024

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, hiçbir mükellefi matrah artışı noktasında zorlamayacaklarını belirterek, ”bu konuda hiçbir zaman bir mükellefi zorlamayacağız. Mükellefe ‘sen matrah artır, yoksa inceleneceksin’ demeyeceğiz” dedi. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Geleneksel Perşembe Toplantısı’nda ”Vergi Uygulamalarında Yeni Dönem: Güncel Gelişmeler ve Fırsatlar” konulu bir konuşma yapan Kilci, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ”Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” ile ilgili bilgi verirken, kanunun getirmiş olduğu en önemli imkanlardan birinin kesinleşmiş olan borçların yeniden yapılandırılması olduğunu söyledi.

Kilci, Gelir İdaresi’nin tahsilat imkanının önceki yıllara göre önemli oranda arttığını belirterek, ”Olaya bu açıdan baktığımızda mükelleflerin en ufak bir sıkıntıyla karşılaşmalarını istemiyoruz. Borçlu mükelleflerin bu kanundan en iyi şekilde yararlanmalarını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Kamuoyunda ”idare ile mükellef arasındaki ihtilaflarda genelde idare kaybediyor, mükellef kazanıyor” şeklinde yanlış bir düşünce bulunduğunu ifade eden Kilci, bunun gerçeği yansıtmadığını savunarak, ”Açılan davalarda bizim kaybetme oranımız son 4 yılda ortalama yüzde 35 civarında. Bu (kazandığımız davalar), her geçen yıl artıyor” dedi.

Kilci, matrah artırımı konusuna değinirken, önlerinde bekleyen pek çok incelemeler olduğunu, bunların bir kısmının mevzuattan kaynaklandığını, bir kısmının ise yaptıkları risk analizleri veya risk analizi sistemi kurulmadan önce yaptıkları mukayeseden dolayı incelenmesi gereken mükellefleri tespit ettiklerini, bunları inceleme birimlerine gönderdiklerini anlattı.

”BU YIL HEDEFİMİZ YİNE BİN 500 VERGİ DENETMENİ ALMAK”

Mehmet Kilci, kanun Meclis’ten geçtikten sonra Gelir İdaresi olarak tüm Türkiye’deki başlamamış incelemeleri merkeze çektiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Mükellefleri 2 açıdan rahatlatmaya çalışıyoruz. Biri, yeni sisteme uygun çalışmaları yapıyoruz. İkincisi, hiçbir mükellefimizi matrah artışı noktasında zorlamayacağız.

Eğer bizim idaremizin herhangi biri, ‘matrahınızı artırın, yoksa inceleneceksiniz’ diyorsa anında şikayet edin, ilgili mercilere bildirin diyoruz.

Fakat mükelleflerimiz matrah artışından yararlandığı zaman bu, geçmişe yönelik incelemeleri ortadan kaldıracak. Kaldırdığı zaman ne olacak? Cari dönem incelemelerine yönelmemiz mümkün olacak.”

Geçmiş yıllara yönelik denetim kapasitelerini hem nitelik hem de nicelik olarak önemli ölçüde artırdıklarını vurgulayan Kilci, geçen yıl bin 500 tane denetim elemanı aldıklarını, bu yıl hedeflerinin yine bin 500 tane vergi denetmeni almak olduğunu bildirdi. Kilci, denetim kapasitelerinin sayı olarak arttığını belirtti.

Mükelleflerden isteğimiz, eğer kendilerini belli bir dönemde riskli görüyorlarsa, o anlamda herhangi bir şekilde yaptığını düşündüğü bir hata varsa bu matrah artışı imkanından da yararlanmaları şeklinde… Ama bu konuda hiçbir zaman bir mükellefi zorlamayacağız. Mükellefe ‘sen matrah artır, yoksa inceleneceksin’ demeyeceğiz” dedi.

”MÜKELLEF İÇİN TERTEMİZ, BEMBEYAZ BİR SAYFA….’

İncelemelere bakışlarının kayıt dışı ekonominin kayıt altına girmesi, mükellefe yol gösterici şeklinde olduğunu ifade eden Kilci, ”Yoksa 3 yıl önceki yapmış olduğumuz incelemeden alacağımız paraya bakarsanız geçen seneki incelemeden çok daha fazladır, gecikme zammı itibariyle…” dedi.

Kanunun getirdiği bir diğer imkanın stoklara ilişkin olduğunu belirten Kilci, ”Bu imkanları saydıktan sonra olaya baktığınızda mükellef için tertemiz, bembeyaz bir sayfa anlamına geldiğini müşahede edeceksiniz” dedi.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, bundan sonra alacaklarını, mükellefler açısından, güncel takip edeceklerini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Geleneksel Perşembe Toplantısı’nda ”Vergi Uygulamalarında Yeni Dönem: Güncel Gelişmeler ve Fırsatlar” konulu bir konuşma yapan Kilci, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ”Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı”nın çok geniş kapsamlı olduğunu hatırlatarak, kanun kapsamında pek çok alacağın bulunduğunu söyledi.

Kilci, şunları kaydetti:

”Bundan sonra alacaklarımızı mükellefler açısından güncel takip edeceğiz. Bir mükellef alacağını ödemekte sıkıntıya düşüyorsa, 5-6 ay sonra buna müdahale etmek yerine, bir hafta sonra bir telefonla, mükellefi gerekiyorsa ziyaret ederek, ‘bir sıkıntımız mı var’ denilerek, ‘bizim tecil imkanımız var, eğer bir sıkıntınız varsa bu alacağımızı belli ölçülerde taksitlendirelim’ noktasında ulaşmamıza imkan verecek. Çünkü eğer geçmişi bir düzene koyacak olursak artık cari döneme çok rahat bir şekilde ulaşırız.

Matrah artışı noktasında geçmiş dönemlere ilişkin olarak elimizdeki incelemelerden kurtulursak o da mükelleflere cari dönem incelemelerinde yol gösterme, bir yandan da vergi kaçakçılığı diyeceğimiz organize şebekelere daha fazla yönelme imkanı verecek.”

Bütün mükelleflerin bu kanundan kendi durumlarına uygun şekilde yararlanmalarının faydaları olduğuna inandıklarını ifade eden Kilci, Gelir İdaresi olarak bu konuda çok önemli tanıtım kampanyaları yapacaklarını, her bir borçlu mükellefe ulaşılarak böyle bir kanunun varlığından haberdar edileceğini kaydetti. Alışveriş merkezlerinde stant kuracaklarını, telefon ve internet üzerinden mükelleflerin sorularını yanıtlayacaklarını bildiren Kilci, ”Bu kanunun uygulanmasında emrinize amadeyiz” dedi. 

”BİZE BORCU OLAN MÜKELLEFLERİN MAL VARLIĞINI ÇOK DAHA İYİ TAKİP EDEBİLİR HALDEYİZ”

Mehmet Kilci, katılımcıların sorularını yanıtlarken de, ”inanılmaz” derecede bilgi kaynakları olduğunu vurgulayarak, ”Bir mükellef bize borçluysa onun kendi şahsi mal varlığını, alacak ilişkisi içinde olduğu kişilerin mal varlığını, bankalardaki hesaplarını, hangi bölgelerde alışveriş yaptığını dahi biliyoruz. O anlamda kapasitemiz önemli ölçüde arttı. Bir önceki yıla göre bize borcu olan mükelleflerimizin mal varlığını çok daha iyi takip edebilir haldeyiz” diye konuştu.

Kanunun mükellefler tarafından bilinmesi gereken bir başka konusunun, borçların 2 taksitinin ödenmemesi hakları bulunduğunu hatırlatan Kilci, 3 taksit ödenmediği takdirde ise bu yapılandırmadan yararlanamadığını söyledi.

”VERGİ MAHREMİYETİNİ EN YAKIN ZAMANDA TEKRAR GÜNDEME GETİRECEĞİZ”

Gelir İdaresi Başkanı Kilci, bir mükellefin nasıl bir mükellef olduğuna ulaşılabilmesi gerektiğini belirterek, ”Biz aslında vergi mahremiyeti kavramını da masaya yatırmış durumdayız” dedi.

Herhangi bir devlet kurumunun kendilerinden bilgi istediği zaman bunu veremediklerini ifade eden Kilci, ”Belki o bilgiyi gerçekten kayıt dışılıkla mücadelede ya da kendi işlemleriyle ilgili kullanacak. Ancak vergi mahremiyeti açısından veremiyoruz. Hem kayıt dışılıkla mücadele hem de kurumlar arasında bilgi paylaşımı… Vergi mahremiyetini en yakın zamanda tekrar gündeme getireceğiz” şeklinde konuştu.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk de, kanun tasarısı ile ilgili bilgi verdi.

AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen