2. Dünya Savaşı’nın kıtlık yıllarında yaşayan Hollandalı kadınların incelendiği araştırmaya göre, çok düşük kalorili diyetle büyümek, 50 yıl sonra kalp hastalığı riskini artırıyor.
Hollanda’da bilim insanlarının yaptığı araştırmada günde 400-800 kaloriyle beslenen çocuk ve gençlerin, ilerleyen yıllarda kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 27 daha fazla olduğu görüldü.
Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre 1944-1945 yıllarındaki kıtlık, araştırmacılara çocuklukta kötü beslenmenin uzun vadeli etkilerini araştırmak için benzersiz bir fırsat sundu.
O dönemde kışın çok soğuk geçmesi, mahsul alınamaması ve savaş faktörleri bir araya gelince Hollanda‘nın batısında binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Bu yıllarda 10 ila 17 yaş arasında olan bir grup kadın, 2007’de sağlık kontrolüne alındı.
Utrecht Tıp Merkezi Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi‘nin ortaklaşa çalışmasında, kıtlıktan ciddi derecede etkilenenlerin kalp hastalığı riskinin, yeterince beslenenlere oranla yüzde 27 daha fazla olduğu görüldü.
Ekibin başkanlarından Annet van Abeelen, BBC’ye "Çocuklukta ciddi boyutlarda yetersiz beslenme, yalnızca kısa erimli doğrudan sonuçları açısından değil, 50 yıl sonra bile kalp hastalığına yol açabildiği için de önemli" dedi.
İngiltere Kalp Vakfı’ndan Victoria Taylor da araştırmanın, kıtlık felaketi yaşamamış olan ülkelerin de dikkatle incelemesi gerektiğinin, çocuklar ve gençlerde sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunun altını çizdiğini söyledi.