Çar. May 1st, 2024

ÖSYM, 2012’den itibaren yapacağı sınavlarda geniş güvenlik önlemleri almaya hazırlanıyor. Bu çerçevede sınav binalarında kullanılmak üzere sinyal kesici jammerlar ve her binada iki adet kullanılmak üzere 22 bin el dedektörü satın alınacak…


Vatan Gazetesi’nin haberine göre, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2012 yılında gercekleştireceği sınavlarda uygulayacağı güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldı. ÖSYM, alınan kararlar çerçevesinde ilk etapta 22 bin el dedektörü satın alacak. Alınacak dedektörler en fazla 11 bine çıkan sınav binalarında, her binada iki adet kullanılmak üzere planlandı. Adaylar, sınava alınırken üst aramalarında istenmeyen görüntülerin yaşanmaması için kullanılacak dedektörler, güvenliği sağlayan emniyet mensupları tarafından kullanılacak. ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda daha önce emniyete ait az sayıda el dedektörü kullanılıyordu. ÖSYM, geçtiğimiz yıl güvenlik önlemleri gerçevesinde görev alacak polislere sınav başına 70 TL ücret ödemeyi de kabul etmişti.

Tuvalet izni

ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir’in de son açıklamalarında değindiği güvenlik önlemlerinde, el dedektörleri dışında sinyal kesici cihazlar olan jammerlar da yer alıyor. Her sınav binasında kullanılması planlanan portatif jammerlar ile sınav binasında cep telefonları çalışamaz hale geleceği için, adaylara sınav esnasında tuvalet izni verilmesi de planlanıyor. ÖSYM, jammer kullanma yetkisini ihtiyaç duyduğu aşamalarda güvenlik hizmetleri satın alabileceğini belirttiği yeni teşkilat kanununda açıklamıştı. Hem el dedektörü hem de jammerlar için açılacak mal alım ihalesinin yakın zamanda yapılacağı ifade ediliyor.

Barkod sistemi

Güvenlik önlemleri gerçevesinde, adayların kendi yerlerine başkasını sınava sokmaları da barkod sistemi ile engellenecek. Diğer önlemlerle beraber 2012 yılında devreye girecek uygulama ile adayların sınava giriş belgelerinde her adaya özel gizli şifrelerden oluşan bir barkod yer alacak. Sınava giren adayların giriş belgesi, sınav görevlisi tarafından bir mobil bilgisayar ve barkod okuyucu ile okunup, sınava giren kişi ile sistemde yer alan fotoğraf eşleştirilecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen