Pts. Kas 4th, 2024

Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, Fransa meclisinde ”Ermeni teklifi”nin kabul edilmesini kınadı.


TBMM Başkanvekili Meral Akşener, aziz milletin ve gazi Meclisin değerli üyeleri adına, tarih önünde Fransız Ulusal Meclisinin bugünkü kararını şiddetle kınadığını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Fransa Parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeyi ”zavallılılık olarak gördüğünü” söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ”Bunu neresinden tutarsanız tutun, lime lime elinizde kalır” diye konuştu.
CHP’den yapılan açıklamada, ”Genel Başkan Kılıçdaroğlu, CHP PM’de yapılan değerlendirmeler sonunda, Fransız Ulusal Meclisi’nin aldığı bu kararla, kendi tarihine ihanet ettiğini belirtilerek, tasarının kabul edilmesi kararının kınandığını açıkladı. Çalışmalarına devam eden CHP PM, bu konuyla ilgili gelişmelerin büyük bir dikkat ve sorumluluk duygusuyla takip edilmesini de kararlaştırdı” denildi.

Kara leke olarak tarihe geçti
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kararı ”büyük bir skandal ve kara leke olarak tarihe geçtiğini” bildirdi.
Türkiye’nin Paris Büyükelçisi’nin geri çekilmesini, Ermenistan‘la ilişkilere ilişkin protokollerin Meclis gündeminden çıkarılmasını isteyen Bahçeli, şunları kaydetti:
"Fransa ile yürütülen siyasi ve ekonomik ilişkiler dondurulmalı ve Fransız şirketlerinin kamu ihalelerine girmeleri mutlaka engellenmelidir. Savunma, havacılık ve sanayi alanındaki ilişkiler, bağlantılar, anlaşmalar gözden geçirilmeli ve zorunluluk arz etmeyenler haricindekiler askıya alınmalıdır. Sözde Ermeni soykırım iddialarının bilimsel gerçekler ışığında sonuçsuz bırakılması için seçkin tarihçilerden oluşacak bir komisyon teşekkül ettirilmeli ve 1915 olaylarının 100. yıl dönümüne yönelik hazırlık başlatılmalıdır."

Türkiye’ye düşmanlık
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ”Fransa Parlamentosunun bu kanunla ilgili ısrarını, Türkiye‘ye ve Türk Milletine karşı bir düşmanlık olarak kabul ediyoruz” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ”Kendi tarihine bakamayanların bize kara çalmaya hakkı yoktur” dedi.
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ”Fransa’da yaşayan 550 bin vatandaşımızın bu yasa senatoda kabul edilirse ortaya çıkıp ‘soykırım olmamıştır’ ifadesini kullanması lazım” diye konuştu.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, tarihi ve sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemenin mümkün olmadığını söyledi.

Demokraside sınıfta kaldı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ”düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan bir yasanın teklif edilmesi bile Fransa Meclisinin demokrasi anlamında sınıfta kaldığının açık işaretidir” dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ”Sarkozy gibi gününü kurtarmak isteyen liderler, düşünce özgürlüğüne darbe vuracak ucube yasalarla karşımıza çıkıyorlar” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ”Sadece Türkiye-Fransa ilişkileri değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin savunucusu olduğu iddiasındaki Fransa‘nın, uluslararası itibarı da ciddi zarar görecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Galatasaray Üniversitesi Senatosu, yasayı kınadı, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu bildirdi.
Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar başkanlığındaki bir grup öğrenci, düzenlemeyi protesto etti.

Türkiye Kamu-Sen siyah çelenk bıraktı
Konfederasyon Genel Başkanı İsmail Koncuk ve beraberindeki konfederasyon üyeleri ellerindeki ”Sarkozy, geçmişinle yüzleş”, ”Fransa, Cezayir‘i Ermeni ile kapatma” yazılı dövizlerle Fransa Büyükelçiliği önünde toplandı. Fransızların bu tavırlarının İnsan Hakları Sözleşmesinin temelleriyle çeliştiğini ifade eden Koncuk, ”Türk milleti bu haksızlığın hesabını mutlaka sorar” dedi.

AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen