Per. Kas 21st, 2024

Çağımızın Okul Hastalığı: Duruş Bozukluğu

Çağın okul hastalığı olarak nitelendirilen ‘duruş bozukluğu’ konusunda velileri uyaran uzmanlar, bu yıl okula başlayacak çocukların ağır çanta taşımaması ve uzun süre hareketsiz kalmaması gerektiğini vurgulayarak, çocuklarda eğik ve yan oturuşların alışkanlık haline getirilmesinin sakıncalarına dikkat çekti.

Life Fitness Akademi Uzmanları, bu yıl okula başlayacak çocukların ileri yaşlarda duruş bozukluğu, kamburluk, bel, sırt, boyun ağrıları ve kireçlenme sorunu yaşamaması için veli ve öğretmenlere bir dizi tavsiyede bulundu. İyi bir duruş eğitiminin nasıl çocukluktan başlıyorsa ileri yaşlarda görülebilecek omurga ağrılarının da yine bu yaşlardaki alışkanlıklardan kaynaklandığını dile getiren uzmanlar, rahatsızlıkların edinilen yanlış oturma, eşya taşıma ve uyuma alışkanlıklarından kaynaklandığını açıkladı.

KÜÇÜK YAŞTA GÖRÜLEN OMURGA EĞRİLİKLERİ NEDEN OLUYOR?

Küçük yaşlarda görülen omurga eğriliklerin pek çok sebebinin olabileceğini ifade eden Life Fitness Akademi Uzmanları, okul sıralarının çocukların boyuna uygun olmaması, bilgisayar karşısında uzun zaman geçirilmesi, ağır sırt çantası taşınması, uygunsuz yatak seçimi, yanlış oturma, uyuma alışkanlığı, aşırı kilolu olmak ve görme bozukluklarının başlıca sebepler olduğunu kaydetti.

Bunlar dışında yapısal olan ve olmayan kamburluğun da (skolyoz) daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıktığını belirten uzmanlar, sebebi yüzde 80 bilinmeyen bu hastalığın gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, vitamin eksikliği ve şeker hastalığından kaynaklanabileceğini bildirdi.

DURUŞ BOZUKLUĞUNA ÇARE: EGZERSİZ

Günümüzde bilgisayar ve televizyon karşısında uzun saatler geçiren, hareketsiz şehir yaşamına mahkum olan çocukların en az yetişkinler kadar egzersiz yapma ihtiyacında olduğunu dile getiren Life Fitness Akademi Uzmanı Özgür Güngör, ancak bu yaş grubunun büyüme çağında olmasından ötürü, yaşlarına uygun egzersiz planlaması yapılmasının gerektiğini söyledi.

EGZERSİZ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Egzersiz seçiminde de dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirten uzmanlar, ekran karşısında geçirilen saatlerin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizdi. İster çocuk olsun ister yetişkin, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen saatler sonucu kasların gerginleştiğini dile getiren uzmanlar, bunun sonucunda da vücudun ideal duruşundan uzaklaştığını ve bu saatlerin mümkün olabildiğince azaltılması gerektiğini söyledi.

Çocukların yapacağı egzersizlerin başında kalp-akciğer sistemini geliştirmeye yardımcı olan bisiklet sürme, yüzme ve yürüyüşün geldiğini ifade eden uzmanlar, kemikleri ve kasları güçlendiren hareketlerin ise koşma, atlama, bazı direnç ve ağırlık hareketlerinin olduğunu belirtti.

Ayrıca uzmanlar, ailede kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıklar varsa çocuğun aktif bir egzersiz yaşam sürmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine uygun egzersiz programlarına teşvik edilmesi gerektiğinin de altını çizen Life Fitness Akademi uzmanları, 5-7 yaş grubu çocukların kısa süreli dans, jimnastik ve kendi vücutlarını kullanarak ağırlık egzersizi yapabileceklerini kaydetti.

8-9 yaş çocukların, daha karmaşık aktiviteler için uygun olduğunu ifade eden uzmanlar, koşma, yüzme ve tırmanmanın yapılabileceğini ve kayak, tenis ve buz patenine başlamak için ise uygun dönem olduğunu söyledi.

10-12 yaş dönemindeki çocukların, takım sporları ve efor gerektiren branşlara başlayabileceğini bildiren uzmanlar şunları ekledi: “Diğer yaşlar, bedensel gelişim diğer spor dallarını yapmaya uygun hale gelmiştir. Yine de halter, boks, güreş gibi sporlara 13-15 yaşlarında başlanması tavsiye edilir. Bunlar dışında fitness club’lar ve sosyal tesislerde çocuklara yönelik yoga, pilates, masa tenisi gibi dersler verilmektedir. Olanak dahilinde çocukların bu aktivitelerden yararlanmasına çaba gösterilmelidir.” Egzersiz yapmanın çocuklarda duruş bozukluğunu önleme dışında da büyük fayda sağladığını söyleyen uzmanlar, vücut sağlığına olumlu katkılarının yanı sıra egzersizin; disiplini kazanmanın aktif ve sosyal yaşama hazırlanma, obezitenin önlenmesi, entelektüel gelişime katkıda bulunma, stresle baş edebilme ve ruhsal iyilik, konsantrasyon yeteneği, sigara ve madde kullanımı eğilimini azaltma gibi faydalarının da olduğu kaydetti

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”