Ebru Sanatı Nasıl Yapılır? Ebru Sanatı Nedir?
Ebru sanatı denildiğinde ilk olarak aklımıza gelen; fırça yardımıyla suya şekil vererek, kağıda aktarım yapılmasıdır. Kısacası, kağıt süsleme sanatıdır. Tarihine bakıldığı zaman net bir tarihi olmamakla birlikte, günümüze kalan eseler; Topkapı Sarayında saklanmaktadır. Bu sanatla uğraşan kişilere ebruzen denir.
İnsana huzur veren, renklerin su ile oluşturduğu ahenk insanın ruhunu alıp başka diyarlara götürür. Yaptığınız bir desenin, tekrarlamanız mümkün değildir. En çok kullanılan renk kırmızı, figür ise laledir. Ebru yapımında kullanılan malzemeler ve boyalar doğal olmalıdır. Bu süreçte, ebru yapımından çok ebrunun hazırlanış aşaması çok meşakkatlidir.
Bu sanat dalını uygulamanız için gerekli malzemeler nelerdir, ona bakalım:
EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
Ebrunun yapılabilmesi için olmazsa olmazı kağıttır. Kağıt seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalar; kağıdın emici özelliği sahip ve mat renkli olması gerekir. Genellikle bu işle uğraşanlar 1. hamur kağıt kullanır.
Ebru yapımında su çok önemlidir. Her su ile yapılamaz. Ebruyu yapabilmek için suyun belli bir yoğunluğa sahip olması gerekir ve doğal olarak kullanılan boyayı üzerinde tutabilmesi için suyun içine kitre maddesi eklenir. Su ile karıştırılarak belli bir kıvama getirilmesi gerekir. Ebru yapımının popüler hale gelmesiyle birlikte aktarlarda bulabileceğiniz ipek kitreyi hazır
olarak satın alabilirsiniz.
Kitre ile karıştırdığınız suyu bir kapta bekleterek, karışım kıvama geldiği zaman ince bir tülbent ile süzerek, oluşumu tekneye koymalısınız. Tekne, ebru sanatı için hazırlanmış olmalıdır. Yani, su sızdırmaması gerekmektedir.
Ebru yapımında kullanılan fırçanın sapı esnek olması için, gül dalından yapılır. Fırçanın ucu ise at kuyruğundan elde edilir. Fırçası özeldir ve her fırçayla ebru yapılmaz.
Ebru yapımında kullanılan boyalar doğal ve suda çözünmeyen olması gerekir. Renklerinin hemen solmaması doğal oluşundan kaynaklanır. Ebruzenlerin kullandığı renkler genellikle kırmızı, mavi, sarı ve siyahtır. Güzel bir ebru yapmak için renkleri uyumlu kullanmak gerekir. Ebru ustaları, taban rengi olarak koyu renkleri tercih etmektedir. Daha sonra, açık renkler boyaya karıştırılmaktadır. Çünkü tabandaki siyah boya üzerindeki boyaları daha canlı gösterir.
Ebru yapımında önemli rol oynayan öd ise boyaların birbirine karışmasını engelleyen bir maddedir. Boyaların su üzerinde yuvarlak şekilde açılarak dibe batmasına mani olur. Genellikle kullanılan sığır ödüdür ve sarı renklidir. Kokusunun kötü olmasına rağmen boyaları ayırdığı için bu sanatın olmazsa olmazı diyebiliriz.
Son olarak, boyaya şekil vermek amacıyla kullanılan biz adı verilen kalın iğnedir.
EBRU NASIL YAPILIR?
Su ile birlikte kıvama gelmiş olan öd ve kitreden oluşan karışımı tülbent yardımıyla süzerek su sızdırmaz bir teknenin içine konulur. Boyalar fırça yardımıyla suyun üzerine damlatılır. Biz adı verilen kalın iğne ile boyalara şekil verilir. Son aşama oluşan deseni, kağıda geçirmek için; kağıt düzgünce teknenin üzerine yerleştirilir, oluşan figürün kağıda işlenmesi için bir müddet beklenir. Kuruması için temiz bir ortama bırakılır.
Günümüzde popüler hale gelmesi ile bu sanat dalına ilgi duyanlar için kurslar açılmaktadır. İnsanı dinlendiren ve huzur veren bir sanattır. Renklerin su ile yarattığı ahenk, çok güzeldir. Oluşan desenlerin bir daha tekrarının olması mümkün değildir.