Cum. Nis 26th, 2024
  1. BİRİNCİ YAZI : Normal durumda bulunmaları gerekli olan (6) zorunlu halin belirtilmesi. (10 Ayrım ve bir Sonuç bölümünü kapsar.)

Birinci Ayrım : Bütün varlığımızı kuşatan hava

Havayı ilk ayrıma alışımızın nedeni İnsanın havaya olan gereksiniminin çok şiddetli oluşudur.Zira insanın nefes almaksızın bir saat yaşaması olanaksızdır. Teneffüs etmeyen canlı ölür. Yaşam için taze havanın alınması zorunludur. Buharlı , dumanlı olmayan ve çirkin kokularla bozulmamış bulunan hava sağlığı korur ve marazları giderir; aksi hal hastalıklara neden olur.

A) Sıcak hava :

aa) Sıcak havanın insan sağlığı üzerine etkileri:

Hava çok sıcak ise yüreği kızdırır. İnsanı susatır. Benzini sarartır ve arıklatır. Hastalıklara karşı direnci azaltır. Bedendeki birikimlerin zararlı duruma geçmesine neden olur. Sıcak kanlı kişilerde baş ağrısına , burun kanamasına ve çeşitli sıtmalara neden olur.

bb) Sıcak havanın kötü etkilerinin giderilmesi:

kafur, sandal ve gül suyu gibi soğuk tabiatlı olan devalar koklanmalı; eller, ayaklar ve yüz soğuk su ile yıkanmalıdır.

Bundan başka koruk suyu ile yapılan kabak yemeği , zeytin yağı ve sirke ile yapılmış salata ve hıyarın içi gibi soğuk tabiatl gıdalar yinmeli, sade veya gül suyu ile yapılmış limonata veya koruk şerbeti içmelidir. Yine Anberparis , ribas ve nilüfer şerbetinin içilmesi de yararlıdır.

Eğer kişinin safrası kabarmış ise ishal meydana getirebilmek için demirhindi suyu veya kudret helvası ile gül suyu , nilüfer şerbeti ile menekşe şerbeti içmek yerinde olur.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”