Bipolar bozukluk, diğer adıyla manik depresif hastalık, kişinin ruhsal durumunun bir uçtan öteki uca doğru olağandışı değişimini ifade eden bir ruh sağlığı sorunudur. Bu uçlar depresyon ve mani dönemleri diye adlandırılmakta ve her bir dönem birkaç gün ya da daha uzun sürebilmektedir. Yıl içerisinde bazı kişiler 1 veya 2 atak geçirebilirken, diğerleri daha fazla ve yoğun atak yaşayabilmektedir.
Günlük yaşamda hemen herkes belli zamanlarda ruhsal durumlarında inişler ve çıkışlar yaşayabilir. Ancak bipolar bozukluk yaşayan kişilerde bu iniş ve çıkışlar daha ağır geçmekte; kişinin ailesiyle ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini, iş, okul performansını, maddi durumunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Bipolar bozukluk, tedavisi olan bir hastalıktır. Doğru teşhiş ve tedavi ile kişi yaşamını kaliteli bir şekilde sürdürebilir.
Mani Dönemi
Mani döneminde
• Olağandışı bir mutluluk hali ve kendini enerjili hissetme, • Uyku ihtiyacında azalma, • Her zamankinden daha konuşkan olma, • Kendine olduğundan daha fazla güvenme ve risk taşıyan davranışlara yönelme, • Düşüncelerin peşi sıra ve birbiriyle yarışırcasına ilerlemesi, • Dikkati sürdürmekte güçlük gözlenmektedir.
Hipomani Dönemi
Mani döneminden daha hafif belirtilerle seyreden bir dönemi ifade etmektedir. Genellikle bu dönemde kişiler kendilerinde bir değişim olduğunu fark etmeyebilirler. Yakınları ya da arkadaşları tarafından olduğundan farklı davrandıkları gözlenmektedir. Hipomaniye genellikle psikotik belirtiler eşlik etmez. Hipomani döneminden depresyon dönemine geçişler görülebilmektedir.