Pts. May 27th, 2024

BIS (Bank of International Settlements), iki ayrı altcoin kategorisi olan stablecoin’lerin ve DeFi altcoin’lerin geleneksel bankalara meydan okuyabileceğini söyledi. Bank of International Settlements, dünya merkez bankalarına bir uyarı yayınladı. BIS’in inovasyon merkezinin başkanı Benoit Coeuré, merkez bankalarını kripto para birimlerinin yükselişine yanıt olarak hızlı hareket etmeye çağırdı. Kriptokoin.com olarak ayrıntılara bakıyoruz.

DeFi altcoin projeleri zorlayacak

Coeuré, “stablecoinler ve DeFi’nin geleneksel banka modellerine meydan okuyacağı” konusunda uyardı. BIS şimdi merkez bankaları tarafından CBDC gelişimini daha aktif bir şekilde teşvik ediyor. Bank for International Settlments’ın inovasyon merkezi başkanı, Eurofi Financial Forum‘da yaptığı konuşmada “küresel stablecoinler, DeFi altcoin platformları ve büyük teknoloji firmaları bankaların modellerini zorlayacak” dedi.

Bank for International Settlements (BIS) inovasyon merkezinin başkanı Benoit Coeuré, merkez bankalarını kripto para birimlerinin ve merkezi olmayan finansın yükselişine yanıt olarak hızlı hareket etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Coeuré, kendini finansal hizmetlere adamış bir Avrupa düşünce kuruluşu olan Eurofi Financial Forum’da konuşmaya davet edildi. Olay Cuma günü Ljubljana’da gerçekleşti. Konuşmasında Coeuré, merkez bankalarını, stablecoinler ve merkezi olmayan finans platformlarından gelen rekabet karşısında merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) geliştirme çabalarını hızlandırmaya çağırdı. CBDC uygulamasının zorluklarını kabul ederken, Coeuré merkez bankalarına da sert bir uyarıda bulundu. Coeuré şöyle diyor:

Bankalar, CBDC’lerin müşteri mevduatları üzerindeki etkileri konusunda endişeli. Merkez bankaları bu endişelerin farkında ve cevaplar üzerinde çalışıyorlar… Ancak hata yapmayın: küresel stablecoinler, DeFi platformları ve büyük teknoloji firmaları ne olursa olsun bankaların modellerine meydan okuyacak.

CBDC için hedef belirledi

Coeuré ayrıca gizlilik, güvenlik ve geniş kullanılabilirlik dahil olmak üzere potansiyel bir CBDC için birkaç hedef belirledi. Bugünkü konuşma, BIS’in CBDC gelişimi için teklif sunduğu ilk sefer değil. Temmuz ayında, BIS inovasyon merkezi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) gibi mevcut stablecoinlere rakip olmak için küresel olarak birlikte çalışabilir bir CBDC için tasarımları özetleyen 34 sayfalık bir rapor yayınladı.

Bununla birlikte, sadece %8’i yerel sınırların ötesinde kullanılabilecek stablecoin’leri düşündüğü için merkez bankaları ayak diriyor gibi görünüyor. Geçmişte, BIS, kripto para birimleri hakkında olumsuz bir görüş bildirmiş ve Bitcoin‘in suç faaliyetlerinde ve çevresel kaygılarda ara sıra kullanılmasına atıfta bulunarak “kamu yararına çok az özelliği olduğunu” yorumlamıştı.

Ancak Coeuré’nin son konuşmasının içeriğine bakılırsa, BIS artık CBDC gelişimini daha aktif bir şekilde teşvik ediyor gibi görünüyor. BIS ve diğer finansal kurumlar, özel stablecoin’lerin kapalı ekosistemler veya “duvarlarla çevrili bahçeler” olarak gelişebileceğine, finansal parçalanma yaratabileceğine ve parasal egemenliği tehdit edebileceğine dair korkularını sık sık dile getirdi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen