Sal. Kas 5th, 2024

Psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavi sonuçlarının öngörülmesinde hesaplamalı psikiyatri çalışmaları ile dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sinirbilim alanında yürütülen in-silico çalışmalarının bu alana derinlik kazandırdığını söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde yaşanan dijital devrim ve büyük verinin ortaya çıkmasının birçok şeyin yeniden yazılmasına sağladığını belirterek “Psikiyatri de yeniden yazılıyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanlarının katılımıyla her hafta gerçekleştirilen Bilimsel Toplantılarda bu hafta, geçtiğimiz yıl Amerikan Psikiyatri Derneği APA (American Psychiatric Association) kongresinde yapılan ve yılın en iyi sunumlarından seçilen ‘Hesaplamalı Psikiyatri ve Gelecek Perspektifleri” başlıklı sunumlar yapıldı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hesaplamalı psikiyatri çok yeni bir alan”

Pandemi önlemleri kapsamında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen toplantıda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hesaplamalı Psikiyatri ve Gelecek Perspektifleri” alanındaki sunumunda hesaplamalı psikiyatrinin yeni bir teşhis alanı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Büyük veri ile birlikte yüksek çözünürlük, akıllı sistemler, derin öğrenme gibi kavramları yaygın kullanmaya başladık. Klasik yaklaşımda, tanı, tedavi, semptomlar ve hemen tedavinin başlaması esastır. Bununla birlikte doğru tanı ve yüksek tedavi başarısı için daha fazla ve yeni biyo-belirteçlere ihtiyacımız var. Şüphesiz ki psikiyatrik hastalıklar da veri yoğun bir alan olması itibariyle kuru laboratuvar kavramı ile uygulama alanı bulan in-silico çalışmaların yaygın ve yüksek başarı ile sürdürüldüğü bir alan.”dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Psikiyatri yeni alanlarla harmanlanmalı”

Psikiyatrinin genetik, yüzeysel öğrenme algoritmaları ve veri yoğun çalışmalarda da derin öğrenme algoritmalarıyla harmanlaması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Beyin ve hastalıklar arasındaki ilişkide nörokuantolojiyi hemen ele alamıyoruz ancak yeni matematik modelleri öğretebileceğiz. Klasik EEG’ye baktığımızda buradaki bilgiyi dijital bilgiye dönüştürebiliyor. Maddenin 4. Formu olarak kabul ettiğimiz “bilgi”yi toplamak değil, öz niteliklerini çıkartarak anlamlı ve ayırt edici öngörü modelleri çıkartmak önemli, bu sayede psikiyatrik hastalıklar için yeni biyobelirteçler çıkartabiliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Artık her şey veri !”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Şu andaki dijital devrim ve büyük verinin datanın ortaya çıkması birçok şeyin yeniden yazılmasına sebep oluyor. Psikiyatri de yeniden yazılıyor. Daha önce “veri herşeydir” deniliyordu, artık attığımız adıma kadar “herşey veri” diyebiliriz. Bu sayede tüm bu veriyi matematiksel yöntemlerle işleyebiliyor, klinik olarak da anlamlı sonuçlar üreten modeller çıkartabiliyoruz. Bu sayede psikiyatrideki hastalıkların tedavisinde RF dalgakarını kullanmayı, beyin sinyallerini kaydetmeyi ve işlemeyi ve uygun sinyalleri o kişiye vermeyle ilgili tedaviler önümüzdeki dönem için gözüküyor. Seçtiğimiz konu hesaplamalı psikiyatri, soyut konuların matematiksel hale gelmesi ve nörokuantoloji gibi bir yeniliği günlük psikiyatri pratiğinize taşıma çabamız, bu zamanın ruhunun öncülüğünü yaptığımızın işaretidir. Evrenin dijital tabanlı olduğu tezi ve büyük verinin önemi çok şeyi değiştirecek.” dedi.

Stanford Üniversitesinden Prof. Dr. Maheen Adamson, “Neuromodulation in Brain Injury: Current Perspectives from Neuroimaging and Proteomic Biomarkers- Beyin Hasarında Nöromodülasyon: Nörogörüntüleme ve Proteomik Biyobelirteçlerden Güncel Perspektifler” başlıklı sunumunda nöral beyin hasarındaki tanı ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sermin Kesebir, “Brain Waves Rhythm, Entropy And Chaos – Beyin Dalgaları Ritim, Entropi ve Kaos” başlıklı sunumunu yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Üsküdar Üniversitesi’nin de kurucu oılarak yer aldığı Uluslararası Beyin Araştırmaları Konsorsiyumu ile yürüttükleri ve yayımlanan araştırma makalesini paylaştı. Derin öğrenme algoritmaları ile depresyon tanılı hastalar ile sağlıklı kontrol grubu EEG verilerinin tedavi öncesi desenlerinin farklılıklarını yaptıkları derin öğrenme algoritmaları ile ortaya koyduklarını anlattı.

Yılın en iyi sunumlarından birisi seçilmişti

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, her yıl düzenli olarak katıldığı Amerikan Psikiyatri Derneği APA (American Psychiatric Association) kongresinde 2020 yılında önemli bir başarıya imza atmıştı. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığında ‘Hesaplamalı Psikiyatri ve Gelecek Perspektifleri” alanında Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi akademisyenlerinin sunumları dünyanın dört bir yanından binlerce bilim insanının gerçekleştirdiği sunumlar arasında 12 en iyi sanal ders içeriğinden biri olarak seçilmişti.

“Computational Psychiatry & Future Perspectives” başlığındaki panel sunumları APA 2021’de bütün üyelere anlatılması için ders olarak belirlenmişti. Resmi anketle 12 konudan biri olarak belirlenen sunuma web sayfasından da erişilebiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen