Per. Kas 21st, 2024

Burunu güzelleştirmek için yapılan rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı halen en çok tercih edilen ameliyatlar arasında. Burun şeklinizde hem doğal, hem güzel hem de elegan bir değişim yakalamak için burun estetiği yolculuğunun nasıl olması gerektiğini Clinic Arts Estetik Kliniği’nden Estetik ve Plastik Cerrah Op. Dr. Metin Kerem’e sorduk.

Burun estetiği olmak istiyorum, uygun bir aday olup olmadığımı nasıl anlarım?
Öncelikle aynaya baktığınızda dürüstçe kendinize burun şeklinizi beğenip beğenmediğinizi sorun. Eğer cevap evet ise bir uzmana danışın, yani bir cerrahın görüşünü alın. Dürüst ve sizi doğru yönlendirecek bir cerrah, her zaman gerçekleri söyler. Eğer burun ameliyatı olmak sizin için gereksiz olacaksa, belki daha farklı küçük müdahalelere yönlendirebilir ya da burnunuza dokunmayabilir. Burun şeklinizde hem doğal, hem güzel hem de kaliteli bir değişim yakalamak söz konusu ise cerrahınız zaten size burun estetiği yolculuğunuzda rehberlik etmeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra, nefes alma ile ilgili zorluklar çekiyorsanız, zaten bu durum için uygun adaysınız. Örneğin, kemik eğriliğiniz varsa, burnu orta hatta getirdiğimizde bu problem ortadan kalkacaktır. Ya da çok kemerli ve büyük bir burnunuz var; küçültme mümkün olabilir. Hatta Türk hastalarda pek karşımıza çıkmasa da, özellikle etnik kökenli hastalarda burunları çok küçük olduğu için büyütme imkanımız da mevcut. Yani bir burun şeklini eğer hasta uygun aday ise, çok farklı varyasyonlarda güzelleştirmemiz mümkün.

Herkesin en merak ettiği sorun; burun estetiği sonrası şişlikler. Burun ne kadar süre şiş kalıyor?
Genellikle aslında 6 aya kadar burun şiş kalmaya devam ediyor ama tabii ki en belirgin şişlik 1 aya kadar olan süreç. Sonrasında yavaş yavaş şişlik azalıyor ve sonrasındaki şişlik süreci zaten ilk ay kadar belirgin olmuyor. Burun alçısını çıkardıktan sonra hastalar anında sonuç göreceklerini düşünüyorlar fakat bu yanlış bir algı. Tıpkı vücudumuzun herhangi bir yerinde bir travma sonrası ödem olduğu gibi burun estetiği sonrası da ödemle karşılaşıyoruz. Ve bu durum hemen geçmiyor. Burun ucu bir süre daha şiş kalıyor ve burun kemerinin olduğu kısmın hatları henüz belirgin olmuyor. Fakat hasta, değişimi özellikle ilk 3 ay içinde her hafta boyunca ufak ufak şişliğin indiğini hissediyor.

Çok ağrılı bir süreci var mı?
Hayır, artık teknikler çok ilerlediği ve teknoloji çok geliştiği için, eski burun ameliyatlarıyla kıyaslanamaz kadar gelişme söz konusu… Ben, operasyon sonrasında, ameliyat edilmiş alana lokal anestezi uygulayarak, ameliyat sonrasında hasta uyandığında ağrı hissetmesini engelliyorum. Zaten o anda ağrı hissetmediği için psikolojik olarak geri kalan süreçte de ağrı hissetmiyor. Bunun yanı sıra, artık burnu olabildiğince az travmatize eden teknik kullandığımız için zaten hastanın eskiye tekniklere oranla ağrı hissetmesi neredeyse imkansız.

Ameliyat sonrasında nefes alamamaktan korkmalı mıyız?
İlk 3 gün burun içinde tamponlar olduğu için tabii ki nefes almakta zorlanacaksınız, daha çok ağızdan nefes alacaksınız, bu da ağız kuruluğu yapacaktır ama bu çok kısa bir süre için geçerli. Tampon çıktıktan sonra rahatlıkla nefes alabilirsiniz. Tamponların içinde hava kanalları olsa bile, genellikle hastalar ilk 3 gün pek nefes alamamaktan şikayet ederler. Ama sonrasında bu problem ortadan kalkıyor tabii ki.

Peki ya iyileşme süreci boyunca cilt bakımı uygulamaları nasıl olmalı?
Ameliyat sonrası cilt bir süre daha yağlı olabiliyor. O yüzden alçı çıktıktan sonra bir süre sadece yüzünüzü nemlendirmeye devam edin. Ameliyattan 1 ay geçtikten sonra, cilt yağı dengesini sağlamak için haftada 1 peeling ve maske uygulayabilirsiniz.

Sizce ideal bir burun nasıl olmalıdır?
Tabii ki hem fonksiyonel hem de estetik. Yani bana göre hem nefes alabilmeli hem de güzel bir görünümü olmalı. Güzel görünümden kastım, doğal bir görüntü olması. Yani biri baktığı zaman burun ameliyatı olduğunuz anlaşılmamalı fakat yüzünüzde bir aydınlığın, bir değişikliğin olduğu hissedilmeli.

Genelde açık mı yoksa kapalı burun estetiği tekniğini mi tercih ediyorsunuz?
Primer vakalarda genellikle kapalı ama sekonder yani revizyon hastalarında daha çok açık teknik tercih ediyorum. Tabii ki bu durum, hastadan hastaya göre değişim gösteriyor. Yani revizyon olup kapalı burun estetiği tekniği tercih ettiğim hastalarım da var.

Diyelim ki, burun ameliyatı olmaya karar verdim, tercihimi neye göre yapmalıyım?
Öncelikle iyi bir araştırma süreciniz olmalı. Cerrahınızın ‘European Board Certified’ (EBOPRAS sertifikalı) olmasına dikkat edin. Ben her zaman en iyi reklamın referanslar olduğuna inanırım. O yüzden bir şekilde, ameliyat olmak istediğiniz doktorun eski hastalarına ulaşmaya çalışın, yorumlarını inceleyin. Aklınızda birkaç farklı cerrah varsa, hepsine muayene olun. Olacağınız ameliyat ile ilgili size farklı bakış açıları sunacaklardır. Güzellik algısı kişiye özeldir, size en yakın bakış açısına sahip cerrahla ilerlemeniz sizin için en doğrusu olacaktır.

Burun estetiğini yaz aylarında da yaptırmak uygun mudur?
Tabii ki uygundur, genelde yabancı hastaların yaz tatillerine denk geldiği için özellikle, bu kitle yaz aylarını tercih eder. Ama tabii ki, bana sorarsanız; kış ya da bahar mevsiminde uygulamak daha mantıklı. Yaz aylarında güneş gözlüğü takmamak gerçekten zor ve ameliyat sonrası hastalarımızdan en az 1 ama tercihen 2 ay gözlük takmamalarını öneriyoruz. Ayrıca hava sıcaklığı da insanları bunaltıyor ve ameliyat sürecinde bir de sıcak havayla uğraşmak zor olabilir. O yüzden bahar ayları bence en çok tercih edilmesi gereken dönem olmalı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen