Cum. May 3rd, 2024

Reflü günümüzde epey sık rastlanan bir hastalık. O denli ki ülkemizde her 5 şahıstan birinin bu hastalıkla çaba ettiği belirtiliyor. Reflü; göğüste yanma, karında şişkinlik, yemeğin yahut acı suyun ağıza gelmesi üzere sıkıntılar oluşturması nedeniyle iş, aile ve toplumsal hayatımızı olumsuz etkilerken, ekseriyetle geceleri başlayan öksürük atakları da bizi uykusuz bırakabiliyor! Bu şikayetleri yaşayan hastaların bir kısmında belirtiler ilaçlarla denetim altına alınabilse de, yaklaşık yüzde 10-40‘ında ise semptomlar devam ettiği için cerrahi usule muhtaçlık duyulabiliyor. Fakat birtakım hastalar tıbbi nedenlerle ameliyat olamıyor ya da olmak istemiyor. İşte bu hastalar için yeni endoskopik bir yol geliştirildi; bir nevi mide kapağını zımbalama süreci olan, plikasyon! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Lider ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız, ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan bu yol hakkında bilgi verdiler.

Günümüzde reflü hastalığının tedavisinde; ilaç ve endoskopik yahut cerrahi sistemlere başvuruluyor. Lakin uzun mühlet kullanılması gerektiren ilaçlar altta yatan patolojiye tahlil sağlayamazken, ameliyat sonrasında da çeşitli komplikasyonlar oluşabiliyor. Her iki yolda yaşanan sorunlar nedeniyle ‘endoskopik’ formüller reflü hastalığının tedavisinde giderek daha fazla ehemmiyet kazanıyor. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da uygulanan endoskopik yollardan biri ise ilaç ve ameliyata gerek kalmadan reflü semptomlarını ortadan kaldıran ‘plikasyon’ yöntemi! Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Lider, ülkemizde de uygulanmaya başlanan ‘plikasyon’ tekniğinin ilaçları uzun müddet kullanmak istemeyen, tıbbi nedenlerle ameliyat olamayan yahut olmayı tercih etmeyen hastalarda tercih edildiğini belirterek, “Bu usulle ameliyata gereksinim duyulmadan reflü semptomlarından kurtulmak mümkün oluyor ve reflü ilacı kullanımı sona eriyor” diyor.

İlaç ve ameliyat tercih edilmiyorsa…

Reflü tedavisinde birinci kademeyi ekseriyetle mide asidini baskılayan ilaçlar ve ömür şeklinde yapılacak olan düzenlemeler oluşturuyor. Fakat ilaç tedavisi hastaları rahatlatsa da, reflüye kesin tahlil sunamıyor. Bu nedenle reflü ilaçlarının yarar sağlamadığı durumlarda, yıllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde, reflüyle birlikte ilerlemiş mide fıtığı olanlarda cerrahi teşebbüs gerekebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız, günümüzde reflü ameliyatlarının muvaffakiyet oranları ilaç tedavisine nazaran daha yüksek olsa da, birtakım hastalarda kesi bölgelerinde yara oluşumu üzere çeşitli komplikasyonlar gelişebildiğini belirterek, “Dolayısıyla reflünün tedavisinde artık girişimsel süreç olan ‘endoskopik’ metotlar daha fazla tercih ediliyor” diyor.

Mide kapağına ‘plikasyon’ yöntemi

Reflü; yemek borusunun mideyle buluştuğu kısımda yer alan ve mide sıvısının geri kaçmasını önleyen kapakta oluşan gevşeklik nedeniyle gelişiyor. Ülkemizde bir müddettir uygulanan plikasyon usulü; mide suyunun yemek borusu ve ağıza kaçmasını engelleyen kapaktaki gevşekliğin ‘zımbalama’ olarak tabir edilen bir süreçle sıkılaştırılması aslına dayanıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Başkan, ameliyathane ortamında, genel anestezi altında gerçekleştirilen ve ortalama 45 dakikada tamamlanan metodu şöyle anlatıyor: “Plikasyon endoskopik bir metottur. Mideye gönderilen bir klavuz tel ile plikasyon aygıtı mideye bırakılıyor. Akabinde gastroskop ile yapılan hareketlerle alt özafaus sfinkteri ‘zımbalama’ süreciyle sıkıştırılarak, besinlerin geri kaçma meselesine tahlil sunuyor. Bu formülün akabinde hastanın ilaç kullanmasına gerek kalmıyor”

Aynı gün olağan hayata dönüş!

Plikasyon usulü cerrahi bir süreç olmadığı için hastalar 6 saat müşahede altında kaldıktan sonra günlük hayatlarına dönebiliyor. Yeniden tıpkı nedenle süreç sonrasında yan tesirler oluşmuyor, yalnızca kimi hastalarda süreksiz göğüs ağrısı gelişebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız, reflü hastalığının tekrar ettiği durumlarda bu sisteme yine başvurulabildiğini belirtiyor.

Bu yakınmalar varsa, dikkat!

Aşağıda yer alan belirtiler reflü habercisi olabiliyor.

  • Mide ekşimesi ve yanması
  • Göğüste yanma
  • Tüketilen yemeğin ağıza geri gelmesi
  • Ağıza acı – ekşi su gelmesi
  • Karında şişkinlik
  • Geğirme
  • Geceleri oluşan öksürük
  • Kronik farenjit
  • İştahsızlık

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen