Paz. Nis 28th, 2024

ABD’de borçlanma tavanı konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği anlaşılıyor. Diğer yandan, Fed yetkililerinin yılın kalanında faiz indirimi beklemediklerine ve hatta enflasyon nedeniyle faiz artışı görülebileceğine dair görece şahin mesajları sonrasında Fed fonları vadeli kontratları piyasasında yılın kalanı için faiz indirimi beklentisi azalmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda ABD bölgesel bankalarında yaşanan sorunlarla yılın ikinci yarısında faizin 1 puan indirileceğini fiyatlayan Fed fonları vadeli kontratları piyasası mevcut durumda bu faiz indirimi fiyatlamasını 0.5 puana düşürmüş durumda. Bir süredir beklediğimiz bu yeniden fiyatlama doları gelişmiş piyasa para birimleri, ons altın ve ons gümüş karşısında destekliyor.

TCMB’nin seçimler sonrasında swaplardan arındırılmış net döviz rezervlerinin Pazartesi ve Salı günü sırasıyla 1.1 ve 0.1 milyar dolar düşerek -73.9 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz. Diğer bir ifadeyle Merkez Bankası Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya döviz arz etmeye devam ediyor görünüyor.

Merkez Bankası’nın bu haftaki düzenleme değişikliklerinin kısa vadenin ötesini kapsaması ekonomi politikalarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında benzer şekilde devam edebileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, ihracatçıların maliyetlerinde artış nedeniyle seçim sonrasında TL’de bir miktar değer kaybına izin verilebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz.

ABD’de borçlanma tavanı konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği anlaşılıyor. Bloomberg haberine göre, “ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy çarşamba akşamı katıldığı teknik personel toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bu hafta anlaşmaya varılmasının “yapılabilir” olduğunu söyledi. G-7 Zirvesi sebebiyle Japonya’ya hareket eden ABD Başkanı Joe Biden da “Anlaşmaya ulaşacağımız ve ABD’nin temerrüde düşmeyeceği konusunda eminim” değerlendirmesini yaptı. Wall Street liderleri de anlaşmanın bir an önce hayata geçmesi için temaslarını yoğunlaştırdı. ABD Senato lideri Demokrat Chuck Schumer ile görüşen JPMorgan CEO’su Jamie Dimon “ABD temerrüde düşmemeli, muhtemelen de düşmeyecek” açıklaması yaptı. Dimon ve Citigroup CEO’su Jane Fraser temaslarında temerrüdün piyasalar ve ekonomi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağını vurguladı.”

Diğer yandan, Fed yetkililerinin yılın kalanında faiz indirimi beklemediklerine ve hatta enflasyon nedeniyle faiz artışı görülebileceğine dair görece şahin mesajları sonrasında Fed fonları vadeli kontratları piyasasında yılın kalanı için faiz indirimi beklentisi azalmaya devam ediyor.

ABD hisse senedi piyasaları borçlanma tavanı tartışmalarının çözümle sonuçlanacağı beklentisinden destek bulurken S&P 500 endeksi günü %1.19 yükselerek tamamladı. Diğer yandan, yapay zekanın teknoloji şirketleri tarafından daha fazla kullanılmaya başlanması teknoloji endeksi Nasdaq bileşik endeksinde olumlu seyrin sürmesine destek oluyor. Nasdaq bileşik endeksi dün %1.28 yükseldi.

Geçtiğimiz haftalarda ABD bölgesel bankalarında yaşanan sorunlarla yılın ikinci yarısında faizin 1 puan indirileceğini fiyatlayan Fed fonları vadeli kontratları piyasası mevcut durumda bu faiz indirimi fiyatlamasını 0.5 puana düşürmüş durumda. Bir süredir beklediğimiz bu yeniden fiyatlama doları gelişmiş piyasa para birimleri, ons altın ve ons gümüş karşısında destekliyor. Euro/dolar paritesi bu sabah 1.0820 civarında işlem görürken ons altın 1977 dolar civarına düşerek işlem görüyor. Borçlanma tavanı sorununun halledebilecek görülmesi bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında da pozitif bir seyir görülmesine neden oluyor.

Küresel piyasaların ABD’de Fed’in faiz indirimi beklentilerini azaltmaya devam edebilecek olmasıyla birlikte Euro/dolar, Sterlin/dolar, ons altın ve ons gümüş fiyatı üzerindeki aşağı yönde baskının devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

TCMB’nin seçimler sonrasında swaplardan arındırılmış net döviz rezervlerinin Pazartesi ve Salı günü sırasıyla 1.1 ve 0.1 milyar dolar düşerek -73.9 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz. Diğer bir ifadeyle Merkez Bankası Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya döviz arz etmeye devam ediyor görünüyor. Dolar kuru bankalararası piyasada dün %0.1 yükselerek günü 19.75 civarında tamamlarken bu sabah 19.79 civarında işlem görüyor. Diğer yandan, serbest piyasada dolar/TL düşmeye devam ederek günü 20.27 civarında bitirdi.

Eurobond piyasası seçimler sonrasında en fazla olumsuz etkilenen piyasa olurken satış eğilimi 3. günde de devam etti. 2043 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi dün 30 baz puan artarak %9.55’e çıkarken Türkiye’nin CDS’i de olumsuz yönde ayrışmaya devam etti. 5-yıllık CDS dün 34 baz puan artarak 689 baz puana yükseldi. CDS bu sabah sınırlı bir artışla 695 baz puan civarında işlem görüyor.

Hisse senetleri piyasası tarafında satış eğilimi bankacılık hisselerinde azalırken bankacılık endeksi dün sadece %1 düştü. Sanayi endeksi ise %2.6 yükseldi. BİST 100 endeksi günü %1.6 yükselerek 4662 puanda bitirdi. Son günlerdeki düşüş sonrasında hisse senedi piyasasının daha stabil bir seyir izleyebileceğini değerlendiriyoruz.

Merkez Bankası’nın bu haftaki düzenleme değişikliklerinin kısa vadenin ötesini kapsaması ekonomi politikalarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında benzer şekilde devam edebileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, ihracatçıların maliyetlerinde artış nedeniyle seçim sonrasında TL’de bir miktar değer kaybına izin verilebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz.

HSBC Portföy günlük bültenidir. Yazar:  Başekonomist İbrahim Aksoy

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen