Paz. May 19th, 2024

Bu yıl ki teması “Görünmez Ödeme Yaklaşımı: Ödemeler 4.0” olan Cyberwise’ın düzenlediği “Ödeme Sistemleri & Data Güvenliği Zirvesi” finans, ödeme kuruluşları ve e-ticaret dünyasından uzman konuşmacıların iştirakiyle dijital olarak gerçekleştirildi.

Türkiye’nin başkan siber güvenlik markası Cyberwise, Ödeme Sistemleri ve Bilgi Güvenliğikonularını tüm taraflarıyla ele almak üzere “Ödeme Sistemleri & Data Güvenliği Zirvesi”nigerçekleştirdi. Aktiflikte e-ticaretten finans bölümüne, ödeme sistemlerinden teknoloji ve regülasyonlara kadar pek çok alanda 10’dan fazla oturumda, 20’den fazla yerli ve yabancı uzman konuşmacı, ödeme sistemleri ve bilgi güvenliğini tüm taraflarıyla mercek altına almak üzere bir ortaya geldi.

Bu yılki teması “Görünmez Ödeme Yaklaşımı: Ödemeler 4.0” olan aktifliğin moderatörlüğünü Teknoloji Müellifi ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu üstlenirken, açılış konuşmasını Cyberwise İdare Heyeti Üyesi ve Genel Müdürü Aret Kıllıoğlu ve Cyberwise Kontrol ve Uyumluluk Yöneticisi Sefa Karabulut birlikte gerçekleştirdi.

“Pandemi sonrasında dünyada “siber pandemi” konuşulacak”

Konuşmasında pandemiyle birlikte en çok konuşulan hususun dijitalleşme olduğunu vurgulayan Sefa Karabulut sözlerine şöyle devam etti: “Bu devirde dijital cüzdanların tüm dünyada ağır bir formda kullanılmasıyla birlikte “görünmez ödeme” dediğimiz kavramın artık daha sık karşımıza çıkacağını düşünüyoruz. Görünmez ödeme yaklaşımında, adres bilgileri, irtibat bilgileri de dahil olmak üzere tüm ödeme bilgilerinin merkezi bir yerde toplanması ve kullanıcının tek tuşla, yalnızca “satın al” tuşuyla, süreçlerini süratli ve kolay bir biçimde gerçekleştirmesi sağlanıyor. Tahminen de blockchain teknolojisi ile birlikte dağıtık bir yapıda tüm ödeme bilgilerini depolayabileceğiz. Görünmez ödeme yaklaşımıyla birlikte kullanıcılar kart bilgilerinin, adreslerinin nerede saklandığını bilmeden yalnızca bu bilgilerin inançlı ve dağıtık bir yapıda depolandığını bilerek süreç yapacaklar. Hasebiyle kullanıcı için alışveriş son derece kolaylaşacak ve hızlanacak lakin bir o kadar da güvenlik konusu ön plana çıkacak. PCI’ın da dikkat çektiği üzere fidye yazılım taarruzları giderek artıyor ve önümüzdeki sene 20 milyar doların üzerinde fidye ödeneceği ön görülüyor. Dünyada artık pandemi sonrası yaşanacak siber pandemi konuşuluyor. Bu siber hücumları göz önünde bulundurduğumuzda yama idaresinden kullanıcı farkındalığına kadar birçok siber güvenlik tedbirinin alınması ve ayrıyeten siber tatbikatların şirketler tarafından sıkı bir formda uygulanması artık büyük kıymet kazanıyor.

PCI 4.0’ın piyasaya sürüldüğünde şirketlerin hayatını nasıl etkileyeceğini birinci resmi duyurudan sonra ayrıyeten ele alacaklarını belirten Karabulut, kelamlarına şöyle devam etti: “Pandemi ile birlikte kontrollerimizi uzaktan yapıyoruz. PCI bu mevzuda kıymetli bir adım atarak Uzaktan Kontrol Prosedürü’nü yayınladı. Hibrit çalışmayı konuştuğumuz bu vakitlerde hangi kısımlarda müşterinin lokasyonuna gitmemiz gerekir hangi kısımları uzaktan yönetebiliriz bunlar da net olarak ortaya konulmuş oldu”

“Yeni Ödeme Normu: Görünmez Fakat Her Yerde”

Ardından yeni ödeme normu olan görünmez ve her yere yayılan ödeme ve tahsilat sistemlerini hasebiyle değişen ödeme alışkanlıklarının getirdikleri Cyberwise Kontrol ve Uyumluluk Uzmanı Surkay Baykara’nın “Yeni Ödeme Normu: Görünmez Lakin Her Yerde” sunumu ile ele alındı. Pandeminin tüm dalları etkilediği üzere iş modellerindeki değişimle birlikte ödeme sistemlerini de büyük bir biçimde etkilediğini vurgulayan Baykara, kelamlarına şöyle devam etti: “İş modellerinde yapılan değişiklikler, ekosistemin gelişmesi ve yapay zeka kullanımın artmasıyla birlikte ödeme firmaları pek çok yeni hizmetler sunmaya başladı. Kullanıcılar da birebir halde bu periyotta daha süratli, inançlı ve problemsiz ödemeler talep eder duruma geldi. Bu süreçte ödeme tercihlerinin dünyanın pek çok bölgesinde değişiklik gösterdiğini gözlemledik. Bu manada Asya-Pasifik bölgesinin dijitalleşme ismine öncü olduğunu söyleyebiliriz. Küresel ödeme tekniklerine baktığımızda e-ticaret ve pos ödeme tarafında kredi kartı ve taşınabilir cüzdan ödemelerinin birinci sırayı paylaştığını görüyoruz. 2024 yılı itibariyle bu iki ödeme formülünün yüzde 85 oranında yayılması bekleniyor. Münasebetiyle nakit ödeme formülünün yıldan yıla süratle azalmaya devam edeceğini görebiliyoruz. Yakın gelecekte tüm bu ödemelerde görünmez ödeme sisteminin yük kazanacağını söylemek mümkün.”

Siber güvenlikte yeni bir yaklaşım: “Cybersecurity Mesh”

Ardından Cyberwise Bilgi Güvenliği Ekip Önderi Onay Küçükesin giderek karmaşıklaşan sistemlerin data güvenliğinin idaresinde yeni bir yaklaşım olan “Cybersecurity Mesh” kavramı ile ilgili iştirakçilere detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Küçükesin konuşmasında şunları söyledi: “Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma ve çalışanların kendi aygıtlarını iş için kullanımı yaygınlaştı ve daha evvel güvenlik nedeniyle kısıtlanmış erişim tiplerine müsaade verilmesi gerekti. Kurumların hakimiyetinin neredeyse sıfır olduğu bu yeni yapıda yeni bir yaklaşım oluştu. Bu yeni yaklaşım tek bir noktada toplanan sistemlerin genel güvenliği yerine kurumun dağınık olarak çalışan tüm sistemlerinin kişi ve aygıt kimliği yolu ile kendi süreçlerini güvenlik altına alması olarak açıklanabilir.”

10’dan fazla oturum 20’den fazla konuşmacının yer aldığı Ödeme Sistemleri ve Bilgi Güvenliği Tepesi Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı “Verinin Kaygıya Dönüştüğü Anlar” sunumu ile sona erdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen