Per. Kas 21st, 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğu müjdesini vermesinin ardından, Türkiye’nin petrol üretimi yeniden gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre; 2022 sonu itibarıyla Türkiye’de toplam 5 bin 532 kuyu bulunuyor ve buralarda 10 milyon 534 bin 898 metre sondaj yapıldı. Sondaj yapılan kuyulardan 2 bin 236’sında üretim gerçekleştirildi.

ÜRETİM 3,5 MİLYON TONU AŞTI

Türkiye’de 1999’da 2 milyon 939 bin 896 ton ham petrol üretimi gerçekleştirilmişti. Üretim, 2020’ye kadar 2 milyon bandında seyrederken, 2020 itibarıyla 3 milyon tonun üzerinde çıktı. 2020’de 3 milyon 202 bin 924 tona ulaşan üretim, 2021’de 3 milyon 441 bin 659 tona, 2022’de de 3 milyon 583 bin 40 tona ulaştı.

1,2 MİLYAR TON REZERV

2022 sonunda yapılan tespitlere göre, Türkiye’de toplam 8 milyar 304 milyon 261 bin 249 varil, diğer bir ifadeyle 1 milyar 205 milyon 926 bin 331 ton petrol rezervi bulunuyor. Bunun 239 milyon 659 bin 1 tonu ‘üretilebilir’ olarak değerlendiriliyor. Kümülatif üretim de 168 milyon 829 bin 912 ton olarak hesaplanırken, kalan üretebilir petrol miktarı ise 70 milyon 829 bin 89 ton. Günlük 100 bin varillik yeni keşifle bu miktarlar, doğal olarak daha da yükselecek.

BAĞIMLILIK YÜZDE 80’E İNECEK

Türkiye’nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği yeni sahaya Şehit Aybüke Yalçın’ın ismi verilirken, 100 bin varillik yeni üretimin ekonomimize katkısı yıllık bazda yaklaşık 2,9 milyar dolar civarında olacak. Petrolde dışa bağımlılık oranı da yüzde 90’dan yüzde 80’lere inecek. Bu sahadan üretilen petrol, ülkedeki toplam üretimden daha fazla olacak.

3 DOLAR DAHA PAHALI

Petrol kalitesinde en yüksek derece 42 API (American Petroleum Institute) olarak belirlenirken, kalitenin dünya ortalaması ise 22 API seviyesinde. Petrol kalitesini belirleyen API değeri arttıkça petrolün fiyatlandırması da artıyor. Genel olarak 26 API üzerindeki her 1 API artış için varil başına 0,2 cent fiyat artışı oluyor. Gabar petrolü de 41 API olarak tespit edildi. Dolayısıyla yeni keşfedilen petrol varil başına 3 dolar daha fazla bir fiyatla satılacak.

ESMA ÇEVİK’TE ÜRETİM SÜRÜYOR

Geçtiğimiz aralık ayında da Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedilmişti. Bu sahaya, Şehit Esma Çevik’in adı verilirken, 2022’de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.

Geçen yılki keşfin 35 API değerinde olduğu ifade edilmiş, tespit edilen rezervin yüzde 80 kaliteli olduğu anlamına geldiği belirtilmişti. O bölgede günlük 9-10 bin varil üretim devam ediyor. Cizre’ye 20 kilometre uzaklıktaki yeni petrol sahasının Şehit Esma Çevik sahasından 4 kat büyük olduğu ifade edildi.

KUYULARIN YÜZDE 63’Ü TPAO’NUN ELİNDE

Türkiye genelinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) başta olmak üzere yerli, yabancı ve yerli-yabancı ortaklı şirketler faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki 5 bin 532 kuyunun 3 bin 407’si TPAO’ya, 104’ü MTA’ya, 346’sı diğer yerli şirketlere, 1.304’ü yabancı şirketlere, 371’i de yerli-yabancı ortaklı şirketlere ait.

BAKAN DÖNMEZ: MOTORİN KALİTESİNDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, terörden arındırılan bölgelerde yoğun araştırmalar yapıldığını söyledi. Dönmez “Hakikaten son derece kaliteli, neredeyse motorine yakın kalitede bir petrol keşfetmiş olduk. Ayrıca, susuz olması da oldukça önemli. Dolayısıyla işleme kolaylığı ve maliyetler açısından da oldukça avantajlı” dedi.

Geçtiğimiz yılı günlük 80 bin varil üretimle kapattıklarını ifade eden Dönmez “Bunun 65 bin varilini TPAO, kalan 15 bin varilini de özel sektör firmaları üretiyor. Yıl sonu itibarıyla 100 bin varile gelmiş olacağız. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyorken, yüzde 20’lik ihtiyacını karşılar hâle geleceğiz” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da geçtiğimiz günlerde “Gabar Dağı’ndan müjde geldi. Uç kırıyordu makina, çok sert yere dayanmıştı ama orayı geçtiler ve Suudi Arabistan kalitesinde, Türkiye’nin en büyük rezervlerinden birisini yakaladılar” demişti.

COŞKUN BAŞBUĞ: BU DAHA BAŞLANGIÇ

Terör ve güvenlik uzmanı, emekli istihbarat albay Coşkun Başbuğ, Türkiye’nin sahip olduğu petrolü terör nedeniyle çıkaramadığına dikkat çekerek, bunun daha ‘başlangıç’ olduğunu söyledi. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde uzun süre görev yaptığını belirten Başbuğ, şu ifadeleri kullandı:

“Arasını bir demir yolunun ayırdığı sınırı konuşuyoruz. Burada hemen Suriye tarafında 3-5 metre ötede ‘atbaşı’ dediğimiz petrol arama çalışmaları devam ediyor, petrol çıkarıyorlar. Demir yolunun Türkiye tarafında ise yaprak kıpırdamıyor. Bu, hem akla hem bilime hem de ilme zarar bir kabuldü. Petrol olduğunu bildiğimiz hâlde niye çıkaramıyorduk; terör vardı. Petrol gücünü elinde bulunduran emperyalist devletler, bunu çıkarmamızı istemiyordu.

Bölgeyi terörden temizledik. ‘Arayan bulur’ parolasıyla yola çıktık ve petrolü bulmaya başladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ey teröristler! Sizi o petrol kuyularına gömeceğiz’ dediği, aslında petrolün üstünü örten, kapatanlar ve teröre destek verenler. Onları bu hamleyle o kuyulara gömmüş olduk” dedi.

“BENZER KEŞİFLER GELEBİLİR”

Bölgede birçok yer altı zenginliğinin bulunduğuna vurgu yapan Başbuğ “Bunları çıkaracak teknoloji, akıl ve siyasi irademiz var. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin sadece enerji nakil istasyonu değil, aynı zamanda ‘enerjinin sahibi ülke’ olduğunu göreceğiz. Gabar’daki hamle çok önemli. Yeni Gabarlar, benzer keşifler gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen