Çar. Eyl 25th, 2024

İstinye Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Parçacık Hızlandırıcıları ve Algıçları Mahallî Altyapı ve Ar-Ge Çalıştayı”, dizayndan üretime teknoloji transferi ve teknoloji geliştirme hususlarında çalışan parçacık fizikçilerini bir ortaya getirdi. Çalıştay, deneysel parçacık fiziği alanında öncü bilim insanı Prof. Dr. Engin Arık ve çalışma arkadaşları anısına düzenlendi.

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından pandemi şartları çerçevesinde hem yüz yüze hem de çevrim içi iştirakle hibrit olarak düzenlenen “Parçacık Hızlandırıcıları ve Algıçları Mahallî Altyapı ve Ar-Ge Çalıştayı” 27-28 Kasım tarihlerinde İSÜ Vadi Yerleşkede gerçekleştirildi. Her yıl kasım ayının son hafta sonunda gerçekleştirilen çalıştay serisi, 30 Kasım 2007’de meydana gelen Isparta uçak kazasında hayatını kaybetmiş olan Prof. Dr. Engin Arık ve çalışma arkadaşları anısına düzenleniyor.

Türk fizik topluluğunu bir ortaya getiren tematik çalıştayda 16 bildiri sunuldu

Sağlıktan materyal bilimine, tarımdan güce kadar birçok alanda uygulama yeri bulan ve doğurgan teknolojiler olarak isimlendirilen hızlandırıcı ve algıç çalışmalarının değerlendirildiği çalıştaya; Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinden bilim insanları, öğretim üyeleri, doktora sonrası araştırmacılar, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Türk fizik topluluğunu bir ortaya getiren aktiflikte, CERN ve gibisi laboratuvarlardaki deneylerde misyon alan bilim insanlarımızın edindikleri bilgi ve deneyimle yürüttükleri lokal AR-GE faaliyetleri ve oluşan lokal altyapı hakkında 16 bildiri sunuldu.

“Tasarım ve üretim içeren kıymetli çalışmalar yapılıyor”

Çalıştay ile ilgili bilgi veren İstinye Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, şunları söyledi:

“Parçacık hızlandırıcıları ve parçacık algıçları, hususun temel yapı taşlarının ve etkileşmelerinin araştırıldığı çok uluslu iş birlikleri bünyesinde yapılan parçacık fiziği deneylerinin olmazsa olmaz teknolojik bileşenleridir. Bu tıp temel araştırmalarla birlikte, birçok alanda uygulama yeri de bulan bu doğurgan teknolojilere hâkim olmamız Türkiye için stratejik bir kıymete sahip. Bu şuurla, çalıştayın sonunda gerçekleştirdiğimiz panelde kısıtlı bütçe ve imkanlarla sunulan ve alanın gereksinimlerini karşılamakta yetersiz kalan proje takviyelerine karşın, çeşitli araştırma kümeleri tarafından hızlandırıcı ve algıç teknolojilerine yönelik tasarım ve üretimi içeren kıymetli çalışmalar yapıldığı değerlendirildi ve ülkemizin bu stratejik teknolojilere hâkim olmasının gerek temel bilimler, gerek uygulamalı bilimler, gerekse sayısız endüstriyel uygulamalar açısından kıymeti vurgulandı. Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinden gelerek ya da çevrim içi bağlanarak katkı ve iştirak sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Hem bu alanda Türkiye’deki gelişmeleri takip etmek hem de araştırmacılar ortasındaki paylaşım ve etkileşimi sağlamak misyonuyla bu çalıştayı her yıl düzenlemeye ve bu vesileyle, 30 Kasım 2007’de ortamızdan ayrılan Prof. Dr. Engin Arık ve çalışma arkadaşlarının anılarını yaşatmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen