Cum. May 3rd, 2024

Dünyanın en büyük besin hareketi Slow Food önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen Terra Madre Gastronomi Fuarı, Terra Madre Anadolu İzmir 2022 olarak 2-11 Eylül’de düzenlenecek.

Türkiye’deki Slow Food kümelerinin iştirakiyle hayata geçirilen Terra Madre Anadolu İzmir 2022’nin tanıtımı, turizm profesyonelleri tarafından ağır ilgi gördü.

Turizm aktörlerini birebir çatı altında birleştiren Travel Turkey İzmir Fuarı, üç gün boyunca ziyaretçilerine özlenen bir fuar tecrübesi yaşattı. Fuar kapsamında İzmir’in mahallî turizm miraslarını ön plana çıkartan İzmir Sokakları büyük ilgi gördü. İzmir Sokakları’nda ayrıyeten, yerli üreticiyi direkt milletlerarası pazar ile buluşturmaya hazırlanan Terra Madre Anadolu İzmir 2022 standı, fuar ziyaretçileri için bir çekim merkezi oldu. Gastronomi ve destinasyon turizmine ilgi duyan turizm profesyonelleri, Terra Madre Anadolu İzmir 2022’nin tanıtımına ağır ilgi gösterdi. 2-11 Eylül 2022 tarihleri ortasında düzenlenecek Terra Madre Anadolu İzmir 2022’nin tanıtımının yapıldığı alan, Travel Turkey İzmir Fuarı’na artı bir bedel kattı.

Kaliteli ve mahallî beslenmenin kıymetini anladık

Travel Turkey İzmir’in katıldıkları en kilit fuarlardan bir tanesi olduğunu söz eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Daire Lideri Şevket Meriç, “Yapmış olduğunuz çalışmaları olağan bir tarım fuarında anlattığınızda tarımla ilgili bir kitle geliyor. Lakin turizm fuarında tarım anlattığınızda gastronomi ile ilgili çok değişik kitlelere bunu tanıtma fırsatı buluyorsunuz. İşte bu yüzden bizim tam manasıyla tüketiciye ulaşabilmemiz için Travel Turkey İzmir üzere turizm fuarlarında kendimizi tanıtabilmemiz gerekiyor. Tarım fuarları alışılmış ki çok değerli lakin bu alıcısına hitap eden bir faaliyet üzere. Bizim anlatmaya çalıştıklarımızı rahatlıkla anlayan büyük bir kitle vardı fuarda. Nereye ne kadar harcaması gerektiğin bilen insanların turizmle daha fazla bağlı olduğunu biliyoruz. Pandemi bize çok şey öğretti. Beşerler artık markete gidip süratlice makarna tüketmiyor. Daha sağlıklı, daha pak ve daha adil besine yönelme eğilimi başladı. Az lakin kaliteli beslenmenin kıymeti anlaşıldı” dedi.

Terra Madre, İzmir’in marka pahasını artıracak

Bir kentin mukadderatını markalaşmış tertiplerin değiştirdiğine değinen Meriç, “Bu markalaşma ve tasarım çalışmaları bir kenti değişik yere taşır. Paris, Milano, Berlin üzere kentleri sayarken, Avrupa’nın markalarından kelam ediyoruz aslında. Bu tip tertiplerin, İzmir’in marka kıymetini artıracağı görüşündeyim. Şu anki sürecimiz çok hoş. Üreticiler çok heyecanlı. Tohumu ektik, eser haline getirdik, bunu sattık ve kendi öz kültürümüzü pazarladık. Bu hareketin aslında kentlinin besin seçebilirken yaptığı davranışların da değişeceği istikametinde bir farkındalık olduğunu söyleyebilirim. Terra Madre sadece bir fuar değil. Kentlinin ekolojik okur müellifliği ile ilgili bir kadro değişiklikler gerçekleştirmesi. Daha çok küçük ölçekli üreticiler ve kooperatifleri, niş eserleri, daha çok pak, güzel adil gıdayı seçmeye başladıklarında; çevresel, ekonomik ve kültürel katma bedeli artırdığı istikametinde de gelişmeler sağlayacaktır. Diğer Bir Tarım Mümkün siyasetinin üçüncü temeli olan alternatif eserler ve katma bedelli eserler kısmında ben süratle bu açığın liderimiz tarafından kapatıldığını görüyorum. Öbür bir tarım, diğer bir beslenme biçimi ve diğer bir kentli alışverişi mümkün” sözlerinde bulundu.

Türkiye’deki küçük üreticiler yurt dışına açılacak

Terra Madre Anadolu İzmir 2022’nin tüm kentin bahtını değiştireceğine inandığını belirten Meriç, şunları söyledi:

“Umarım Türkiye’deki tarım dalında çalışanlar, çalışanlar, işçiler bu fuar vesilesiyle ekonomik refaha ulaşabilirler. Bence köylünün en doğal hakkı o. Yeterli yaşayabilmek, uygun beslenebilmek, uygun üretebilmek. Turizm fuarının bu tarafta de katkısı olacağını düşünüyorum. Yurt dışına satışlarda da ölçüsü değil niteliği artıran eserler üretmemiz gerekiyor. Tonlarca domates satmanıza gerek yok. Nitelikli obruk peynirinden birkaç kilo satsanız kâfi. Eksiksiz yereli değerlendirebilmek ve bu tip eserleri tanıtabilmek için Terra Madre kıymetli ancak bir yandan da turizm fuarının çok büyük tesiri olduğunu düşünüyorum. Terra Madre tertibi ile İzmir’in ön plana çıkması dışında diğer bir tarım mümkün siyasetlerinin hepsinin bunun içerisinde yedirilip herkese dokunabilmesi, yurt dışına açılabilmesi, en küçük üreticiden yurt dışına seslerinin duyurulabilmesi markalaşma yolunda çok önemli adımlar atılmasına vesile olacak”

Terra Madre Anadolu İzmir 2022’ye adım adım

İlk sefer 2012 yılında eş vakitli düzenlenen Salone del Gusto ve Terra Madre, her kıtadan sıra dışı besin çeşitliliğini güzel, pak ve adil üreticilerin birer örneği olarak tek bir tertip altında birleştirdi. Ziyaretçiler lokal ve sağlıklı yiyeceklerin tadını çıkarıp, ilgili birçok aktiviteye katılırken; Terra Madre Gastronomi Fuarı sayesinde bu ayrıcalıklı eserlerin ardındaki çiftçiyi, balıkçıyı ve üreticiyi keşfetme fırsatı yakaladı. İzmir’de düzenlenecek Terra Madre Anadolu İzmir 2022’ye ise yalnızca İzmir değil, tüm Türkiye ve Akdeniz’den küçük üreticiler katılacak. Anadolu mutfağının ve tarım eserlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, lokal eserlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. Fuarda Türkiye’nin farklı coğrafik bölgelerinden gelen gastronomik eserler buluşacak. Fuar kapsamında üreticiler de bir ortaya gelerek meselelerini konuşacak. Sağlıklı besine erişim ve tarım konusunda çok sayıda panel ve çalıştay yapılacak. Terra Madre Anadolu İzmir 2022’ye Türkiye ve Akdeniz’den yüzlerce lokal üretici ve binlerce ziyaretçiye konut sahipliği yapması hedefleniyor. Slow Food birlikleri ve başka belediyeler aracılığı ile üreticilerin tek tek tespit edileceği fuarın hazırlık süreci ve bu sürecin idaresinde Türkiye’den yüzlerce istekli yer alıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen