Sal. Haz 18th, 2024

Kaspersky’nin 36 ülkeden 389 sıhhat hizmeti sağlayıcısıyla görüştüğü yeni araştırması, META (Ortadoğu, Türkiye, Afrika) bölgesinde sıhhat kuruluşlarının 86’sının telesağlık özelliklerini halihazırda uygulamaya koyduğunu ve 44’ünün bunları pandemi sonrasında kullanmaya başladığını ortaya koyuyor.

Ankete katılanların 63’ü ise hastaların güvenlik telaşları nedeniyle tele-sağlık hizmetlerini reddettiği durumlarla karşılaşmış.

2019-2020 yıllarında sıhhat alanında yaşanan global olaylar, insanların bölüme yönelik algısını değiştirdi. Sıhhat kuruluşları yeni şartlara ahenk sağlarken, bugün sıhhat kuruluşlarının 56’sı tele-sağlık ve sanal bakım tahlillerine olan yatırımlarını artırmayı planlıyor. Kaspersky, sanayinin dijital dönüşümünün nasıl gittiğini ve herkesin uygun fiyatlı, süratli ve kaliteli bakıma erişebileceği bir dünya yaratmak için hangi sıkıntıların çözülmesi gerektiğini öğrenmek için sıhhat bölümündeki karar vericilerle bir anket yaptı.

Araştırmaya nazaran META bölgesinde karşılık verenlerin 67’si tele-sağlık hizmetlerinin önümüzdeki beş yıl içinde sıhhat dalına en fazla pahası katacağına inanıyor. Profesyoneller, uzaktan tıbbın anında erişim, hastalar ve işçi ortasında daha az hastalık bulaşma riski ve daha kısa bir vakit diliminde daha fazla beşere yardım etme imkanı üzere avantajlar eşliğinde birçok istikametten pratik ve alımlı olduğunu belirtiyor.

Bu olumlu yaklaşım gerçek tıbbi uygulamalarla da destekleniyor. Kuruluşların yarısından fazlası (53) bu mevzuda hemfikir ve hastalarının birçok kolaylıkları nedeniyle yüz yüze seanslardan çok uzaktan seanslarla ilgileniyor. Müşteriler için öteki cazibeli tele-tıp özellikleri, çağdaş teknolojilerin vakitten, emekten ve paradan tasarruf sağlaması ve daha tecrübeli bir uzmana istişare fırsatı sunması.

Söz konusu yararlar, tele-sağlık hizmetlerinin her yaş kümesinden hastalar tarafından daha fazla talep görmesine yol açtı. Yaşlıların çağdaş teknolojilere güvenmeye daha az meyilli olduklarına dair klişelerin tersine, sıhhat hizmetleri sağlayıcıların yalnızca 51’i kuruluşlarının uzaktan bakımı kullanan hastalarının çoğunluğunun 50 yaşın altında olduğu konusunda hemfikir.

Kuruluşlar tarafından sağlanan en yaygın hizmet, imajlı arama yahut sohbet dahil olmak üzere hastalarla gerçek vakitli irtibat üzere senkronize tele-sağlık uygulamaları olarak öne çıkıyor (67). İkinci en tanınan hizmet, asenkron tele-sağlık teknolojisi (44) olurken bunu giyilebilir aygıtlar aracılığıyla uzaktan hasta izleme (41) takip ediyor. Bu usul, hastaların datalarını tedavi eden bir profesyonel tarafından daha sonra kullanılmak üzere inançlı bir bulut tabanlı platformda topluyor ve depoluyor.

Bununla birlikte META bölgesinden cevap verenlerin 84’ü hastaların tıbbi çalışanla imajlı görüşmeyi reddettiği hadiselerle karşılaştı ve 63’ü bireylerin zımnilik yahut data telaşları nedeniyle tele-sağlık hizmetlerini reddettiğini bildirdi. Belirtilen öteki nedenler ortasında tele-sağlığa yönelik genel bir güvensizlik (40), görüntüde görünme isteksizliği (55) ve hakikat ekipmanın olmaması (26) yer alıyor.

Mahremiyetleri konusunda endişelenenler sadece hastalar değil. Sıhhat hizmeti sağlayıcılarının 90’ı, kuruluşlarındaki klinisyenlerin uzaktan oturumlar yürütürken hastaların bilgilerinin korunmasıyla ilgili kaygılarını lisana getirdiğini ve cevap verenlerin sırf 41’i, kuruluşlarının gerekli güvenlik tedbirleri aldığı konusunda inanç duyduğunu söylüyor.

Kaspersky Kurumsal İşler Lider Yardımcısı Evgeniya Naumova, şunları söylüyor: “Sağlık kesimi için inanç her vakit değerli olmuştur. Fakat bugün, giderek daha fazla tıbbi kuruluş hizmetlerini desteklemek için teknolojiye ve dijital tekliflere yönelirken, hastalar da tıbbi bilgilerinin saklılığı konusunda kendilerini inançta hissetmek istiyor. Bu, bölümdeki itimat düzeyinin toplanan, paylaşılan ve saklanan hassas bilgilerin güvenliğini sağlama hüneriyle temaslı olduğu manasına geliyor. Süratli gelişim ve beraberinde getirdiği karmaşa sıhhat bölümünü makûs niyetli aktörler için daha çıkarlı hale getirirken, sıhhat kurumlarının siber güvenliği birinci öncelik haline getirme vakti da geldi. Sıhhat kurumları mevcut savunma düzeylerini kıymetlendirmeli ve uygun tahlilleri ve araçları benimsemeliler. Bu sayede ara yahut siber güvenlik risklerinin pürüz olmayacağı, herkesin yüksek kalitede tıbbi yardım alabileceği daha parlak bir gelecek inşa edebilirler.”

Araştırma, tele-sağlık güvenliğinin hem hizmet sağlayıcılar hem hastalar için sorun olabileceğini doğruluyor. Hassas hasta datalarının kapalılığı rastgele bir kuruluş için birinci öncelik olmalı. Kaspersky uzmanları, sıhhat kurumlarının yüksek seviyede siber güvenlik şuuru oluşturmasına yardımcı olmak için aşağıdaki teklifleri paylaşıyor:

  • Hastaların ferdî bilgilerine erişimi olan çalışanlara güvenlik şuuru eğitimi sağlayın. Eğitim, hakikat parola kullanımı, e-posta güvenliği, özel iletileşme ve webde inançlı gezinme üzere en temel uygulamaları kapsamalıdır.
  • Telesağlık hizmetlerinin artan popülaritesi, bilgi süreç aygıtlarının ve genel olarak BT’nin kapsamlı kullanımını gerektirir. Güvenlik tahlilleri, karmaşık BT altyapısı üzerinde denetimi güçlendirir ve şirketin ağına erişimi olan tüm kurumsal aygıtların korunmasını sağlar.
  • Gömülü sistemlere dayalı tıbbi ekipmanların güvenliğini gözden kaçırmayın. Bu sistemler ekseriyetle düşük operasyonel kapasiteye sahiptir ve sadece çok özel bir vazifeleri yerine getirebilir. Gömülü sistemlere yönelik güvenlik tahlilleri, en son tehditleri ele almalı ve düşük kaliteli donanımlarla uyumlu olmalıdır.
  • Dış tehditlere karşı bariyer misyonu gören bir güvenlik duvarı kullanın. Bu, web sunucularınızı virüsler, fidye yazılımları ve Truva atları dahil olmak üzere farklı cinsteki makûs maksatlı yazılımlardan koruyacaktır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen