Paz. May 19th, 2024

İstenmeyen gebeliklerden korunmak için yaygın olarak kullanılan doğum kontrol haplarından biri Yasmin’dir. En yaygın olarak kullanılan Yasmin, hamileliği önlemenin yanı sıra adetlerinizi daha düzenli hale getirebilir. Peki Yasmin nedir ve ne işe yarar? Yasmin nasıl kullanılır? Yasmin ilacı yan etkileri nelerdir? İşte soruların yanıtı:

Doğum kontrol hapları; dünya çapında, doğum kontrolü amacıyla en çok kullanılan yöntemdir. İlk olarak 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanan doğum kontrol hapları, bugün, yenilenerek ve geliştirilerek daha az yan etkiye sahip hâle getirilmiştir. Bu da doğum kontrol haplarının güvenilirliğini artırmış ve daha çok kadın tarafından tercih edilmesini sağlamıştır.  Yasmin gebeliği önlemek ve hormonlara bağlı ödem, sivilce ve ciltte yağlanma gibi durumların tedavisi için kullanılan bir tür doğum kontrol hapıdır.

Doğru kullanıldığı zaman gebeliğe karşı koruyuculuğu çok yüksektir. Ancak bunun için doz atlamamak ya da ilacı doğru kullanmak son derece önemlidir. Yasmin’i diğer doğum kontrol haplarında olduğu gibi kanda pıhtılaşma riski bulunan kadınlar kullanmamalıdır.

YASMİN NASIL KULLANILIR?

Yasmin’i kullanmaya başlamadan önce ve her tekrar doldurduğunuzda eczacınız tarafından sağlanan Hasta Bilgi Broşürünü okuyun. Broşür, haplarınızı ne zaman alacağınız ve bir dozu atlarsanız ne yapacağınız konusunda çok önemli bilgiler içerir. Herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

  • YASMIN paketinde 21 tablet veya 3×21 tablet bulunur. Paketteki her tablet alınması gereken haftanın günü ile işaretlenir. Tabletlerinizi her gün aynı saatte, gerekirse bir miktar suyla almanız önerilir.
  • 21 tabletin tamamı alınana kadar okları takip ediniz. Sonraki 7 gün boyunca hiçbir tablet almayınız. Periyodunuz bu 7 gün içinde başlamalıdır (çekilme kanaması).
  • Genellikle son YASMIN tableti alındıktan sonra 2. veya 3. günde başlayacaktır. Periyodunuz devam ediyor olsa bile (tableti kullanmadığınız 7 günlük süre bittikten sonraki gün) sonraki paketi 8. günde almaya başlayınız. Bunun anlamı, yeni pakete her zaman aynı günde başlayacağınız ve aynı zamanda çekilme kanamasını da her ay aynı günde yaşayacağınızdır.
  • Doğru bir şekilde alındığında kombine oral kontraseptiflerin yılda yaklaşık %1 başarısızlık oranı vardır. Başarısızlık oranı haplar atlandığında veya yanlış bir şekilde alındığında artar. 

Yasmin’i kullanmayı unutursanız ek doğum kontrol yöntemlerine ihtiyacınız olabilir. Bu ciddi bir durumdur.

Eğer dozu almayı unutmanızın üstünden 12 saatten daha az zaman geçmişse hala korunuyorsunuz demektir. Hatırlar hatırlamaz alın ve sonraki tabletleri de her zamanki saatinde almaya devam edin.
Eğer dozu almayı unutmanızın üstünden 12 saatten fazla zaman geçmişse ilacın koruyucu etkisi azalmış olabilir.

YASMİN İLACI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

  • Yaygın görülen yan etkiler
  • Ruhsal durumda değişiklikler, depresyon ya da depresif ruh hali
  • Migren ya da baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Meme ağrısı ya da memelerde hassasiyet
  • Adet düzensizliği
  • Ara kanamalar ya da lekelenmeler
  • Vajinal akıntı
  • Vulvovajinal kandidiyazis (genital bölgede mantar enfeksiyonu).

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen