Cum. May 3rd, 2024


Endoskopide gastroskopi ve kolonoskopi yapılarak yalnızca teşhis koymakla kalmayıp kimi hastalıkların tedavi edilebildiğini de vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “45 yaşında her sağlıklı şahsa kolonoskopi yapılmalı. Hasta uyutulduğu için hiçbir şey hissetmesi kelam konusu değil.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, endoskopi hakkında bilgi vererek, hangi uzmanların yapması gerektiği konusuna da değindi.

Prof. Dr. Atamer, ucunda ışıklı bir kamera olan sistem ile yemek borusu, mide, on iki bağırsak ve kalın bağırsağın tamamının incelenmesini sağlayan sürece endoskopi ismi verildiğini hatırlatarak, “Endoskopi süreçleri gastroskopi ve kolonoskopi süreçleri ismi verilen iki aygıt ile gerçekleştiriliyor.” dedi.

Gastroskopinin midenin incelenmesine, kolonoskopinin ise kalın bağırsağın incelenmesine denildiğini de anlatan Prof. Dr. Atamer, gastroskopi ve kolonoskopi üzere endoskopik süreçlerinin yapılması için kesinlikle gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerektiğini lisana getirdi.

Endoskopik süreçler erken teşhis ve tedavi için önemli 

Gastroskopi ve kolonoskopik süreçlerin teşhise katkılarını kaydeden Prof. Dr. Atamer, şöyle devam etti:

“Aynı vakitte lezyonlardan biyopsi almak suretiyle, lezyona neden olan sebepler ortaya çıkarılabiliyor. Kolonoskopide polip gördüğümüz vakit polipi almak suretiyle kolon kanseri gelişmesi önlenebiliyor. Ayrıyeten kanserleşen polipleri bile muhakkak bir düzeyde olduğu takdirde kapalı yollarla çıkartmak kelam konusu olabiliyor. Bunun dışında mide ülseri, mide kanamaları üzere durumlarda da müdahale edilerek kanamaları önlemek mümkün olabiliyor. Bunun dışında darlık gelişen durumlara uygulamalar yapılarak, darlığın gevşetilmesi sağlanabiliyor. Endoskopide gastroskopi ve kolonoskopi yaparak yalnızca teşhis koymakla kalmıyoruz, hastalıkları da tedavi edebiliyoruz.” 

45 yaşında her sağlıklı bireye kolonoskopi yapılmalı 

Kolonoskopi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atamer, “Kolonoskop ismi verilen aygıt ile anüsten başlayarak kalın bağırsağın tamamını gerek gördüğümüz durumlarda kalın bağırsaktan ince bağırsağa girerek ince bağırsağın son 25-30 santimetrelik kısmını incelememizi sağlayan sürece verilen isimdir. Süreç esnasında bir ölçü hava verilerek tüm kalın bağırsak mukozasını inceleme ve gerekirse polip çıkartma yahut biyopsi alma imkânı sağlanıyor.” dedi.

Prof. Dr. Atamer, kolonoskopinin geçmeyen karın ağrısı durumlarında, kronik kabızlıkta, açıklanamayan kansızlıkta bilhassa demir eksikliği olan durumlarda, kronik ishalde yapıldığını kaydederek, ayrıyeten kanser araştırmalarında da polip denetimi gayesiyle yapıldığını anlattı.

“45 yaşında her sağlıklı bireye kolonoskopi yapılmalı.” diyen Prof. Dr. Atamer, genel anestezi altında yapılan sürecin hastaya rahatsızlık vermediğini söyledi.

Hasta uyutulduğu için rahatsızlık hissetmiyor 

Gastroskopi ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağın incelendiğini söz eden Prof. Dr. Atamer, Gastroskopi için özel bir hazırlık süreci olmadığını, süreçten 8-10 saat kadar evvel aç kalmanın kâfi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Atamer, gastroskopide ayrıyeten biyopsi alındığını, ülser varsa müdahale edildiğini de lisana getirdi.

Kolonoskopi süreci öncesinde de kalın bağırsakların boş ve pak olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Atamer, şöyle devam etti:

“Özellikle kolonoskopi yapılırken ve gastroskopi süreçlerinde hastalarımızın birtakım çekinceleri oluyor. Bu mevzuda çekinecek bir durum kelam konusu değildir. Süreç öncesinde anestezi tabibi hastayı kıymetlendiriyor, hastayı uyutuyor ve süreci de gastroentoloji uzmanı yapıyor. Hasta uyutulduğu için hiçbir şey hissetmesi kelam konusu değil.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen