Paz. May 19th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14 milyon liralık yatırımla kurduğu 13 güneş güç santrali sayesinde güçten 7 milyon liralık tasarruf sağlandı. Böylelikle yılda 900 ton karbona muadil sera gazı salımının önüne geçildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi, çevreci yatırımlarını arttırıyor. Dünyayı tehdit eden global iklim krizi ile uğraş için yenilenebilir güç kaynaklarına yönelen Büyükşehir Belediyesi, kritik noktalara güneş gücü santralleri (GES) kurdu. GES’ler sayesinde hem pak güç elde ediliyor hem de sera gazı salımı azaltılıyor. Böylelikle insan faaliyetlerinin tabiata verdiği tahribatın önüne geçilerek karbon ayak izi azaltılıyor. Bu çalışmayla birlikte doğal afetler esnasında kritik değere sahip olan ünitelerin kesintisiz elektrik gereksinimi da karşılanıyor. GES’lerin bulunduğu tesislerin elektriği güneş gücünden sağlandığı için maliyetler büyük oranda düşürülerek tasarruf ediliyor.

900 ton karbona muadil sera gazı salımının önüne geçildi

Yatırımın ehemmiyetini anlatan İklim Değişikliği ve Pak Güç Şube Müdürü Ahmet Toker, Avrupa Kurulu tarafından başlatılan ve lokal makamların yanı sıra yurttaşları da global iklim değişikliğiyle uğraş çalışmalarına dahil eden Liderler Sözleşmesi’nde (Covenant of Mayors) verilen kelamların yerine getirildiğini söyledi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın Toros Yerleşkesi’nin yanı sıra 12 noktada kurulan GES’lerin sağlayacağı avantajları da anlatan Ahmet Toker, “Tüm tesislerimizde yıllık olarak elde edilen güç sayesinde yaklaşık 900 hanenin gücünü karşılayabilecek üretime erişmiş olduk” dedi. GES’lerden elde edilen güç ile birlikte yaklaşık 900 ton karbona muadil sera gazı salımının önüne geçildiğini vurgulayan Toker, bu sayede 2 bin ağacın yıl içerisinde absorbe edeceği karbonun tabiata salımını engellediklerini belirtti.

Enerji maliyetleri düştü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güç muhtaçlığının yüzde 3’ünü kurduğu tesislerle kendisinin karşıladığını vurgulayan Toker, “Temiz güç sağlayan GES’ler için yaklaşık 14 milyon liralık yatırım yapıldı. Yaptığımız 14 milyon liralık yatırımın karşılığını almaya başladık. Örneğin güneşten elde edilen elektriğin kullanıldığı tesislerde, güç maliyetlerini büyük oranda düşürdük. Bugüne kadar  7 milyon lira tasarruf sağladık” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen