Paz. Nis 28th, 2024


Seyahat otobüsleri ortasında sınıfının öncü modeli olan Tourliner yolcu otobüsü, 20 yıl evvel NEOPLAN markası altında yeni bir başlangıç düzeyi sınıfı olarak piyasaya sürüldü. MAN’ın Stuttgart-Mohringen’deki Gottlob Auwarter GmbH & Co KG’yi devralmasından kısa mühlet sonra Tourliner, ortak MAN teknoloji platformu üzerine inşa edilen birinci yolcu otobüslerinden biri oldu. 

Bugün ikinci kuşağında kıymetli ölçüde olgunlaşan Tourliner, artık Avrupa ve Türkiye yollarında kendisine sağlam bir yer edinmiş durumda. Tourliner, MAN Truck & Bus’ın birinci kere Brüksel’deki Busworld 2023’te sunacağı yeni model yılında, kıymetli bir teknik yükseltme daha görecek.

Bugün 20 yıla yayılan tarihi ile Tourliner, 2025 yılında 90. yıldönümünü kutlayacak Stuttgart merkezli, esaslı geleneğe sahip NEOPLAN markasıyla gelişmeye devam ediyor. Onlarca yıldır sağlam teknoloji kullanan yüksek kaliteli, yenilikçi otobüsleri temsil eden NEOPLAN şirket tarihinin elbet en kıymetli günlerinden birisi 1 Şubat 2008 dir. Bu tarihte otobüs kısmı, milletlerarası alanda faaliyet gösteren MAN Nutzfahrzeuge Kümesi içindeki sinerjilerden yararlanmak hedefiyle bu kümeye entegre edildi. Bugün, tüm NEOPLAN modelleri, 2003 yılında yeni Tourliner ile başarılı biçimde başlatılan bir geleneğin devamı olarak Ankara’daki çağdaş MAN otobüs fabrikasında üretiliyor. Araç, Temmuz 2003’te Mohringen’deki eski ana fabrikada “Tourliner Summertime” mottosu altında sunuldu. Birinci tasarım konsepti daha evvel IAA 2002’de “X-liner” ismi altında sunulan araç, bilhassa floresan yeşil boyası nedeniyle heyecan yarattı. İki dingilli Tourliner SHD ve uzun üç dingilli Tourliner SHD L modellerinde, satışa başlanılmadan evvel müşteri geri bildirimleri doğrultusunda birçok değişiklik yapıldı. 

İlk kuşağın geliştirilmesi

MAN ve NEOPLAN otobüslerinin gelişimi noktasında o yıllarda ortaya atılan fikir hem kolay hem de endüstriyel açıdan mantıklıydı. MAN’ın eski Teknoloji Yöneticisi Erno Bartha’nın himayesinde geliştirilen standart Lion’s Coach, 2002 yılında yenilenmişti ve birinci NEOPLAN otobüsünün teknik temelini oluşturacaktı. Emel, gelenek açısından güçlü Starliner, Cityliner, Skyliner ve Euroliner model yelpazesini tamamlamak ve onu standart yolcu otobüsü segmentine genişletmekti. Tourliner, tıpkı vakitte Michael Streicher (Dış Tasarım) ve Andrea Lipp (İç Tasarım) başkanlığında yeni kurulan NEOPLAN Tasarım Departmanı’nın çizim masasındaki birinci modellerden biriydi. Michael Streicher kısa müddette Starliner ve Cityliner için NEOPLAN’a has ve markayı tanımlayan Sharp Cut dizaynının yaratıcısı olarak tanındı. Açık ve net formda çizilmiş “Melek Gözler” (Angel Eye) üslubu, aracın ikinci kuşağının özünde de görülebiliyor.

Tourliner, tipik NEOPLAN tek spotlu farlarla kendini gösterdi. Art kısımda ise yuvarlak LED ışıklar kullanıldı. Tasarım genel olarak, kısa müddet sonra piyasaya sunulan iki yeni model, Starliner ve Cityliner için öne sürülen fikirleri kullanmaksızın NEOPLAN tasarım lisanında eski yüzyıldan yenisine geçildiğini göstermekteydi. Birinci Tourliner’ın iç yerinde hala birçok yuvarlak öge ve uzun yıllardır tanınan olan açık mavi iç yer (Plaj Mavisi) bulunuyordu. 

Bu yüksek kalite özellikleriyle NEOPLAN Tourliner’ın geniş bir müşteri yelpazesini heyecanlandırması da uzun sürmedi. Başta Birleşik Krallık’ta pazarlanan sağdan direksiyonlu modeller de dahil olmak üzere, birinci kuşaktan yaklaşık 2.500 araç tescil edildi. Bunların yaklaşık yüzde 70’i, 12 metrelik iki dingilli versiyondu. Bu otobüslerden bir tanesi Güney Afrika’daki 2010 Futbol Dünya Kupası’nda kullanılırken, başka modeller de en başta profesyonel bisikletçiler için olmak üzere özel kadro otobüsleri olarak donatıldı. Cazip fiyat-performans oranı sayesinde Tourliner, uzun aralı tarifeli servis operasyonları için de her vakit tanınan bir seçim oldu; bilhassa de kesintisiz düz yeri ve ön yahut art aksın üzerindeki isteğe bağlı tekerlekli sandalye asansörü sayesinde.

İkinci jenerasyon standartları belirliyor

NEOPLAN, o devirde olduğu üzere bugün de araçlarıyla bölümde çıtayı yükseltmeye devam ediyor. Mevcut eser yelpazesi, özgün dizaynları sayesinde her vakit coşkulu bakışları üzerine çeken özel araçlarıyla göz dolduruyor. Bu durum, 2016 yılında tanıtılan Tourliner’ın ikinci kuşağı için geçerli. Bilhassa  net ve hassas sınırlara sahip optimize edilmiş Sharp Cut tasarımı, yeni görsel standartlar belirliyor. Araç, yaklaşık yüzde 20’lik iyileştirmeler sağlayacak formda yenilenen aerodinamik tasarımı sayesinde rüzgâr tünelinde son derece düşük sürtünme ve referans pahaları elde etti. Tüm bunlar da ön cam ile tavan penceresi ortasındaki yumuşak geçiş, aerodinamik olarak optimize edilmiş A sütunu ve pürüzsüz yüzeyli yan duvar üzere çok sayıda detayla mümkün oldu. Böylece, yeni Tourliner dinamik ve estetik ögeleri eşsiz bir biçimde birleştirmiş oldu. Modeli başkalarından ayıran dizaynın kıymetli bir ögesi da ön koltuk sırasındaki yolcuların dışarıyı basitçe görebilmesi için öne gerçek uzanan geniş B sütununun görsel olarak parçalanmasıyla oluşturuldu. Bu değişim birebir vakitte aracın dışına da daha farklı bir görünüm kazandırırken, ön gövdedeki 20 yıl kampanyası logosunu da daha görünür hale getirdi.

Tüm bu özellikler sayesinde, bugün ikinci jenerasyon Tourliner’ın NEOPLAN Ailesi’nin bir modülü olduğunu anlamak için tek bir bakış kâfi oluyor. Tavana şık bir halde uzanan ön kubbe, tavan klima sisteminin önündeki kaplamanın dinamik kuyruklu yıldız formunda uzanışı, ayırt edici ve güzel tanımlanmış farlar (“Melek Gözler”) ve hâlihazırda birçok ödül almış olan Sharp Cut tasarımı üzere detaylar, aracın gerçek bir NEOPLAN olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Lansmanından kısa mühlet sonra iF Tasarım Ödülü’nü alan Tourliner, tıpkı vakitte son derece davetkâr atmosferi ve azamî seyahat konforuyla da etkileyiciliğini koruyor. Yüksek kaliteli gereçler, yeni kuşağın çağdaş aydınlatma konsepti ve kapsamlı bilgi-eğlence ekipmanı geriye istenecek hiçbir şeyi bırakmıyor. Yolcular bol ışığın ve ferahlık hissinin tadını çıkarırken, bagaj raflarının yüzer tasarımı, LED aydınlatma ve yeni servis setleri de tüm bu özelliklere ekstra katkıda bulunuyor. 

Büyük ilgi gören Tourliner’ın iç tasarımı sonraki yıllarda yeni eklemelerle daha da geliştirildi. Tourliner’ın birinci sınıf varlığına katkıda bulunan en kıymetli yeni özellikler ise, tekne güvertesi görünümündeki yer, krom korkuluklar ve bagaj raflarındaki, birebir vakitte iç yerde eser ismini LED aydınlatma sayesinde dikkat çekmeden vurgulayan arttan aydınlatmalı öğeleri oldu. Tourliner doğal olarak, NEOPLAN Individual serisinden öteki modüllerle de yükseltilebilir hale geldi.

2003’ten bu yana 3.850’den fazla araç satıldı

Tourliner modeli serisinin ikinci kuşağının iki farklı varyasyonu bulunuyor. Bu nedenle her müşteriye kişisel gereksinimleri için mümkün olan en güzel tahlili sunuyor. Bilhassa esneklik NEOPLAN’da her vakit temel odak noktası oluşturuyor. 12,1 metre uzunluğa sahip kısa model, azamî 51 yolcuya üstün konfor sunuyor. Busworld 2017’de ailenin en son üyesi olarak, ekstra uzun iki dingilli araç takip etti. Tourliner C’nin 13,1 metre uzunluğa sahip iki dingilli versiyonu, bilhassa azamî koltuk sayısı için optimize edilerek, 55 bireye kadar oturma imkânı sağlandı. Araç bu haliyle bilhassa uzun aralıklı tarifeli servisler için daha ülkü hale getirildi. 2003 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana, her iki jenerasyondan toplam 3.850 NEOPLAN Tourliner aracı montaj çizgisinden çıktı. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen