Paz. May 5th, 2024


Türkiye’nin önder un üreticilerinden Eksun Besin, sürdürülebilir yatırımları ve ihracat gayeleriyle unun üretimi ve erişilebilirliği noktasında muvaffakiyet grafiğini sürdürüyor. Sinangil markasıyla perakende  pazarında başkan pozisyonda bulunan şirket, yılın birinci yarısında 52 bin ton ihracat hacmine ulaşırken yıl sonunda bu sayısı 130 bin tona ulaştırmayı hedefliyor. Bahisle ilgili açıklamalarda bulunan Eksun Besin Fabrikalar ve Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sabri Yıldız, “Ar-Ge gücümüz ve güçlü finansal sermayemizle pazar hissemizi artırmaya devam ediyor, büyümemizi sürdürülebilir yatırımlarla destekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100 yılının 60 yılına şahitlik eden Sinangil markamızla da eser yelpazemizi müşteri gereksinimlerine nazaran geliştiriyoruz” tabirlerini kullandı. Yıldız, Türkiye genelinde bu yıl buğdayda 21,5 milyon ton rekolte beklendiğinin de altını çizdi. 

 

60 yılı geride bırakan Sinangil’in yanı sıra Sinangil Gluten Yok markaları ile 200’ü aşkın eser çeşidini bünyesinde barındıran Eksun Besin, perakende un pazarına liderlik ederken dünyaya un ihrcatı gerçekleştiren öncü şirketler ortasında yer alıyor. Tekirdağ ve Konya’da olmak üzere yaklaşık 96 bin metrekarelik iki farklı tesiste üretim yapan Eksun Besin, yılın birinci yarısında 2,4 milyar TL’nin üzerinde satışa imza attı. Tekirdağ fabrikasındaki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezinde, gereksinime nazaran un anlayışını ve toplumsal sorumluluğu gözeterek bu yıl 3 yeni öncü projeyi daha devreye alan Eksun Besin, nitelikli un üretiminde fark yaratan çalışmalar hayata geçirdi. 

 

Un üretimi ve ihracatındaki öncü rolümüz sürecek 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eksun Besin Fabrikalar ve Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sabri Yıldız, Türkiye’nin un üretimindeki başkan rolününe Eksun Besin olarak en büyük takviyesi sunmaya devam edeceklerini belirterek, “Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimiyle iç pazarımızın talebini karşılayabilen ülkemizde, ortalama 3 milyon tonu aşkın un ihraç ediliyor. Eksun Besin olarak global dinamiklerin seyrini âlâ gözlemleyip proaktif sürdürülebilir vizyonumuz, Ar-Ge gücümüz ve güçlü finansal sermayemizle ihracat pazarındaki hissemizi artırmaya devam ediyoruz” dedi. 2023 yılının birinci 6 ayında bir evvelki yıla nazaran yüzde 20’lik artışla, 52 bin tona ulaşan ihracat hacimlerini yıl sonunda 130 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yıldız, “İhracat yaptığımız 30’dan fazla ülke ortasına, yılın birinci 6 ayında Dubai ve İngiltere’yi de dahil ederek genişlemeye devam ediyoruz. Özellikle Doğu Afrika, Uzak Doğu, Kuzey ve Güney Amerika pazarlarında ihracat hacmimizi daha da büyütmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” tabirlerini kullandı.  

 

2023 buğday hasadında artış yaşandı

Bu yılın buğday hasadı dönemini da kıymetlendiren Yıldız, “Yurdumuzun dört bir yanından aldığımız hasat bilgileri sonucunda, geçtiğimiz yıla oranla rekoltede yüksek artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi-Harran Ovası, İç Anadolu ve Trakya olmak üzere pek çok tarım alanında hasat devri verimli geçti. Bu randımanda yıl genelinde görülen kuraklığa karşın dönemsel yüksek düzeyli yağışlar büyük rol oynadı. Ulusal Hububat Kurulu (UHK) Rekolte Kestirim Raporu datalarına nazaran buğdayda bu yıl 21,5 milyon ton rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda bu sayı yaklaşık yüzde 10 artış manasına geliyor.” biçiminde konuştu. Küresel pazarları da pahalandıran Yıldız, tahıl koridoruna ait olarak, “Dünyanın kuzeyinde Rusya ve Ukrayna’nın tahıl ambarı diyebileceğimiz bir noktada olması, istemediğimiz bir gerginlik ile birlikte bilhassa Kuzey Afrika ülkelerine buğday ve unun gitmesine çok büyük sekte vurdu. Bu bağlamda Türkiye, liderlik yaparak aracı pozisyonunda 3 sefer koridorun açılmasını ve korunmasını sağladı. Şu anda koridorun devamına orta verildi. Lakin çok süratli bir halde Cumhurbaşkanımızın aracılığıyla bu koridorun açılacağına inanıyoruz. Türkiye, kendi muhtaçlığının çok üstünde olmak üzere, son 5 yılın ortalaması olarak yıllık 20 milyon ton buğday üretimi ile kendi muhtaçlığını karşılıyor. “Dahilde Sürece Rejimi” kapsamında, ortalama yüzde 70’i Rusya’dan gelen buğday ile üretilen unlar, muhtaçlığı olan ülkelere Birleşmiş Milletler ihaleleri aracılığıyla yahut kendi satış kanallarımız ile ihraç ediliyor. Ülkemiz, gerek jeopolitik pozisyonu gerek yüksek kapasiteli şirketleri ile dünya un ihracatında bir numara olmayı sürdürüyor” dedi.

 

Sıfır atıkla ve verimli güçle üretim 

2023 yılının birinci çeyreğinde tamamı sermaye artışı halinde gerçekleşen halka arzla, Eksun Gıda’nın hisselerinin %28,63’ünün Borsa İstanbul’da süreç görmeye başladığını hatırlatan Yıldız, yatırım vizyonlarını ise “Sürdürülebilir bakış açımızla üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Konya fabrikamızda yapılması planlanan, toplam 12 adet 90 tonluk un silosu yatırımı için tedarikçilerle muahedeler imzalayarak un depolama kapasitesini artırmayı ve sürdürülebilir kalite anlayışını desteklemeyi hedefliyoruz. Tekirdağ ile birlikte Konya’da konseyi un üretim tesislerimizde elektrik gereksiniminin karşılanmasına yönelik yenilenebilir güç santrali kurma çalışmalarımıza başladık. Sıfır atıkla üretim kapsamımızda da Ar-Ge merkezimizle birlikte organik atıkların, yem dışında gübre ve ambalaj üzere alanlarda kullanılmasına yönelik geri dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz” kelamlarıyla aktardı. 

 

60. yılında Sinangil yenilikleri sürdürdü

 Bu yıl 60. yaşını kutlayan Sinangil’in eser yelpazesinde yeniliklerin sürdürüğünü belirten Yıldız, “Mutfakların baş tacı Sinangil markamızın güçlü un çeşitleriyle her gereksinim ve kullanıma karşılık veriyoruz. Sinangil Gluten Yok ise bu yıl eser gamına eklediği kurabiye çeşitleri ve dondurulmuş pizzasıyla glütensiz beslenmeyi tercih edenlerin değerli bir talebini karşılıyor” dedi. 

 

Un sanayisinde inovasyon Tekirdağ’dan çıkıyor

 Sinangil’in konut sahipliğinde, Tekirdağ fabrikasında basın mensuplarını ağırlayan Eksun Gıda’nın teknoloji ve Ar-Ge odaklı çalışmalarından ayrıntılar paylaşıldı. 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan onayla açılan Ar-Ge merkezinde, araştırma yoğunluklu, memleketler arası rekabetçiliği yüksek, ulusal ve memleketler arası bilgi kaynağına katkı sağlayacak, üniversite, sanayi ve kamu kuruluşu iş birliklerine öncelik veren projeler ortaya koyuluyor. 

 

Eksun Besin, mavi ve beyaz yakalı olmak üzere yaklaşık 500 çalışana istihdam sağlıyor. Tekirdağ ve Konya fabrikalarında yeni kuşak teknolojileri kullanan şirket, glütensiz un ve unlu mamüller olmak üzere farklı tüketici alışkanlıklarını dikkate alarak toplumsal yarar anlayışıyla eserler geliştiriliyor.

 

Sinangil Masterclass ile gastronomi yolculuğu 

Türkiye’nin birinci paketli un markası olan ve 200 çeşit eseriyle 60 yıldır Türk mutfak kültürünün demirbaşı pozisyonunda yer alan Sinangil, EKS Mutfak Akademisi iş birliğinde bir masterclass aktifliğine imza attı. Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç liderliğinde, Eksim Besin Kümesi Lideri ve Eksun Gıde Genel Müdürü Ahmet Demir’in iştirakiyle gerçekleşen atölyede basın temsilcileri, kuru domatesli zeytinli kiş, çikolatalı terin ve karabuğday unlu ayçiçekli kurabiye imalinin inceliklerini, profesyonel tekniklerini öğrenme ve deneyimleme fırsatı buldu.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen