Cum. May 24th, 2024


Mesai saati kavramına takılmadan, günün her saati ve her yerden bankacılık süreçlerini yapma imkanı veren dijital bankacılığa ilgi her geçen gün artıyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un yaptığı araştırmaya nazaran, Türkiye Bankalar Birliği’nin bilgileri Türkiye genelinde dijital bankacılık müşterisi sayısının 104 milyon bireye ulaştığını gösteriyor. Bu bilgileri kıymetlendiren encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, “Veriler gösteriyor ki, 10 yıl sonra bankacılık süreçleri yalnızca dijital bankacılıktan yapılabilir” diyor.

Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan dijitalleşme, bankacılık dalında de değerli bir yer ediniyor. Bilhassa pandemiyle birlikte gitgide dijitalleşen dünyada, taşınabilir ve dijital bankacılık kullanımı arttı. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un yaptığı araştırmaya nazaran, taşınabilir ve internet bankacılığı kullananların oranı ülkemizde de her geçen gün artıyor. Fakat öteki taraftan bankalar artık şubeye gitmeden de müşteri edinimi yapabiliyor. Tüketiciler oturdukları yerden, cep telefonları üzerinden daha evvel hiç müşterisi olmadıkları bir bankanın müşterisi olabiliyor. Tüm bu gelişmelere paralel olarak bankaların şube sayısında düşüş gözlemlenirken orta vadede bankacılığın büsbütün dijital ve şubesiz hale gelmesine neredeyse kesin gözüyle bakılabilir.

 

Uzaktan müracaat yapan müşteri sayısı 836 bin

Değişen mevzuata nazaran artık bankalara fiziki olarak gitmeden cep telefonundan dakikalar içinde müşteri olmak mümkün hale geldi. Türkiye Bankalar Birliğinin haziran ayında yayınladığı ‘Uzaktan ve Şubeden Müşteri Edinim İstatistikler’ raporuna nazaran, 2023’ün haziran ayında ‘uzaktan müracaat sayısı’ 836 bin, ‘uzaktan-müşteri temsilcisi ile sonuçlandırılan müşteri sayısı’ 389 bin oldu. ‘Uzaktan müracaat sayısı’ 2022’de 1 milyon 133 bin ve ‘Uzaktan-müşteri temsilcisi ile sonuçlandırılan müşteri sayısı’ ise 2022’de 365 bin idi.

 

Beş yıl evvel etkin dijital bankacılık müşteri sayısı 39 milyon idi

Türkiye Bankalar Birliği’nin temmuz ayında yayınladığı datalara nazaran; Nisan-Haziran 2023 periyodu içinde toplam etkin dijital bankacılık müşteri sayısı bir evvelki yıla nazaran 18 milyon 503 bin kişi artarak 103 milyon 634 bin bireye ulaştı. Bu kullanıcıların 2 milyon 9 bini “sadece internet bankacılığı” süreci yaparken 91 milyon 351 bini “sadece taşınabilir bankacılık” süreci yapıyor. Hem internet hem taşınabilir bankacılık süreci yapan kullanıcı sayısının 10 milyon 274 bin kişi olduğu görülüyor. Beş yıl evvel ise faal dijital bankacılık müşteri sayısı 39 milyon idi.

 

En faal kullanıcılar 36-55 yaş arasında

Nisan-Haziran 2023 devri içinde etkin kişisel dijital bankacılık müşterilerinin yaş kümeleri bazında dağılımında birinci sırayı 40 milyon kişi ile 36-55 yaş kümesi aldı. Bu sıralamayı, 27 milyon kişi ile 26-35 yaş kümesi, 19 milyon kişi ile 18-25 yaş kümesi izledi.

  

Bankacılıkta ihtilal uzaktan müşteri edinimi ile oluyor

Dijital bankacılığın yükselişiyle ilgili konuşan encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, şunları söyledi: Toplam dijital bankacılık kullanan müşterilerin sayısı esasen yüksek lakin bankacılıkta asıl ihtilal, uzaktan müşteri edinimi tarafında oluyor. Artık tüketiciler banka şubesine gitmeden uzaktan cep telefonları üzerinden saniyeler içinde daha evvel hiç çalışmadığı bir bankanın müşterisi olabiliyor. Şubede bekleme, sayfalarca kağıt imzalama periyodu artık kapanıyor. 2021 yılının mayıs ayında aylık 69 bin olan uzaktan müşteri olan şahısların sayısı, 2023 yılında aylık ortalama 500 binlere ulaştı. Bu sayede bankalar yavaş yavaş tam manasıyla şubesiz bankacılığa geçiş yapıyor. Orta vadede artık bankacılığın büsbütün değiştiğini ve neredeyse tüm bankaların çok az – tahminen de hiç şubesi olmayacağı günleri göreceğiz. Bankaların en yüksek sarfiyat kalemlerinin başında gelen şubelerin yarattığı masraflar bankaların masraflarından düşecek ve bu sayede daha düşük oranlı kredi oranı ile daha yüksek oranlı mevduat teklifi vermek konusunda bankaların eli kıymetli ölçüde güçlenecek. Neredeyse tüm bankaların önemli manada uzaktan kanallara kıymetli yatırımlar yaptığına şahitlik ediyoruz. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen