Cts. May 18th, 2024


Çocuklarda yabancı cisim yutma en sık 6 ay-3 yaş ortasında merak ve öğrenme hissinin gelişimi ile görülüyor. Bebek yahut çocuklar bu periyotta ekseriyetle eşyaları ağızlarıyla tanımaya çalıştıklarından ellerine geçen her şeyi ağzına götürme eğiliminde oluyor. Birebir vakitte çocukların çok faal oldukları bir periyot olan bu gelişim sürecinde yutulan cisimlerin nefes borusuna kaçma riski yüksek oluyor. Bu durumun hayati bir tehdit oluşmadan ebeveynler tarafından fark edilip müdahale edilmesi ehemmiyet taşıyor. Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Taner Kamacı, çocuklarda yabancı cisim yutma hakkında kıymetli bilgiler paylaştı. 

Kuruyemiş ve oyuncaklara dikkat!

Çocukların nefes borusuna rastgele bir cisim kaçırması yabancı cisim aspirasyonu olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yabancı cisim aspirasyonları çocuk vefatları listelerinde üst sıralarda yer almaktadır. Çocuğun nefes borusuna kaçırabileceği organik ve inorganik cisimler olabildiğince çocuktan uzak tutulmalı lakin buna karşın nefes borusuna kaçırma ve nefes alamama, morarama, boğulma ve öksürük üzere bulgular gözlemlenirse derhal en yakın sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır. Çocuklar en çok fındık, fıstık, ceviz, çekirdek vb. kuruyemişleri nefes borusuna kaçırırlar. Bunun dışında havuç, salatalık, elma üzere ısırarak yedikleri öteki yiyecekleri, küçük oyuncak modülleri ve her türlü küçük cismi nefes borusuna kaçırabilir. 3 yaşından evvel kuruyemişler direkt olarak yedirilmemeli yahut ebeveyn nezaretinde verilmelidir. Küçük kesimli oyuncaklar alınmamalı, oyuncaklar çocuğun yaşına nazaran seçilmelidir. Saat pilleri üzere disk piller ortada bırakılmamalıdır. Çocuk ağzında yiyecek varken konuşup gülmemeli ve koşturmamalıdır.

 

Sakin kalmaya itina gösterilmeli 

Yabancı cisim aspirasyonları sıklıkla meskende olur. Çocuk nefes alamadığı için aileler önemli panik yapar ve korkarlar. Aspirasyon sonrası çocuğun nefesi ve morarması düzelmiyorsa meskende acil ilkyardım müdahalesi bilen birinin yapması gerekir. Yabancı cismin nefes borusuna mı yoksa yemek borusuna mı kaçtığı aşikâr olmadığı için morarması geçmeyen çocukta birinci olarak ağız içi denetim edilmeli ve görünen bir yabancı cisim varsa parmak ile aşağı kaçmamasına dikkat edilerek yabancı cisim çıkartılmalıdır. Şayet ağız içinde görünen yabancı cisim yoksa çocuk 1 yaşından büyükse Heimlich hareketi yapılır. Heimlich hareketi yaparken çocuğun gerisine geçilir. İki el yumruk yapılıp çocuğun midesinin üzerine yerleştirilir ve geriye ve üste hakikat bastırma biçiminde yabancı cismin çıkartılması sağlanır. Şayet 1 yaşından küçükse o vakit yüzüstü ve baş aşağı gelecek biçimde bir elin üzerine yatırılıp öteki elle aşağıdan üst gerçek vurma biçiminde müdahale edilir.

Tıbbi müdahale vaktinde yapılmalı

Nefes borusuna kaçan yabancı cisimler nefes borusunu büsbütün tıkayıp ani vefatla sonuçlanabilir. Sağ ya da sol ana bronşu tıkarsa o vakit hastada nefes darlığı şikayetleri ortaya çıkar. Şayet erken müdahale edilmezse bir müddet sonra akciğer şişerek patlayabilir ve göğüs boşluğuna hava dolarak o taraf akciğeri büsbütün söndürebilir. Nefes borusuna kaçan yabancı cisim tıkayacak bir yapıda değilse akciğer enfeksiyonuna neden olabilir. Nefes borusuna kaçan yabancı cismin çıkartılması için bronkoskopi süreci uygulanır. Süreç sıklıkla yarım saat sürer fakat birtakım hastalarda müddet uzayabilir. Şayet yutulan yabancı cisim organik ise ve parçalanıyorsa birçok kere girilip çıkılarak modüller halinde yabancı cisim çıkartılır. İnorganik cisimler ise çoklukla tek seferde ve daha kısa müddette çıkartılırlar. Bronkoskopi öncesi çocuk çok fazla oksijensiz kaldıysa, süreç başarılı halde yapılmış ve yabancı cisim problemsiz çıkartılmış bile olsa kalıcı nörolojik problemler oluşabilir.  O nedenle aspirasyon durumunda çocuğun en süratli halde, çocuk cerrahi ve bronkoskopi imkanı olan bir hastaneye ulaştırılması çok değerlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen