Cum. May 17th, 2024


Akciğer kanserinin nedenleri ortasında, sigara 1.’likte!

En değerli nedeni uzun müddetli olarak sigaraya (tütün dumanına) maruz kalmaktır. Ancak genetik faktörler, radon gazı, asbest ve hava kirliliğine maruz kalma gibi faktörler de bu hastalığın oluşumundan sorumlu tutulmaktadır.

Hastalığın %85-90’ından sigara kullanımı sorumludur. Kanser gelişme riski sigaraya başlama yaşı, içilen sigara ölçüsü, sigara içme müddeti ile alakalıdır. Sigara içenlerde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlere nazaran 20-40 kat daha fazladır. Sigaranın bırakılmasıyla birinci günlerden itibaren ziyanlı tesirler azalmaya başlamaktadır. Fakat sigaranın bırakılmasından 15-25 yıl sonra bile akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere nazaran 5-6 kat yüksektir.

Radon gazına dikkat!

Akciğer kanseri büyük oranda tütün eserleri tüketimi ile ilişkilendirilmiş olsa da çevresel ve mesleksel risk faktörleriyle birlikte genetik faktörler de hastalığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Renksiz, kokusuz ve radyoaktif özellikte bir gaz olan radon gazı, akciğer kanserine neden olan sigaradan sonraki en kıymetli risk faktördür. Bunun yanı sıra asbest minerali ile temasa maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 6 kata kadar artış gösterebilmektedir. Soy geçmişinde akciğer kanseri bulunan bireylerde hastalığın görülme mümkünlüğü 2 kat daha fazladır.

Sigara kullananalar, öksürük kanserin habercisi olabilir!

Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri nefes darlığı, öksürük, bel /sırt ağrısı ve kilo kaybıdır. Hastalığın başlangıç evresinde ortaya çıkan belirti ve bulgular çoğunlukla fark edilememekte, sigara içen bireylerde de sıklıkla görülen öksürük üzere belirtiler önemsenmemektedir. Bu nedenle akciğer kanseri tanısı gecikebilmektedir.

Kesin teşhis için biyopsi şart!

Kesin teşhis, biyopsi ile konulmaktadır. Biyopsi süreci genelde bronkoskopi ile göğüs hastalıkları tarafından yahut bilgisayarlı tomografi takviyeli olarak girişimsel radyoloji tarafından yapılmaktadır.

Kanserin histolojik alt tipi, kanserin evresi ve hastanın genel performans durumu tedavi  ve prognozu belirleyen faktörlerdendir. Akciğer kanserinin birçok histolojik alt tipi olmasına karşın, klinikte ekseriyetle küçük hücreli ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri olmak üzere iki kümede incelenir. Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi tercih edilirken, küçük hücreli dışı kanser tedavisinde mümkünse birinci tercih cerrahidir. Buna radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi ve amaca yönelik ilaçlar eklenmektedir.

Erken teşhis için şuurlu olmak önemli!

Akciğer kanseri farkındalığı için bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak, erken periyotta ortaya çıkan bulguları fark edebilmek ve önemsemek, risk faktörlerinin varlığında sistemli olarak tarama programlarına başvurmak epeyce değerlidir. Fakat en değerlisi sigaraya başlamamak, başlanmış ise en kısa müddette bırakmaktır. Kanser hayatınızı söndürmeden siz sigarayı söndürün!

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen