Cum. May 17th, 2024


Beslenme Alışkanlıklarınız Göğüs Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Kadınlarda en sık görülen kanser çeşidi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır. Natürel bu özelliklerin bulunmadığı bireylerin de göğüs kanserine yakalanma mümkünlüğü vardır. Öbür kanser cinslerinde olduğu üzere göğüs kanserinde de erken teşhis çok değerlidir. Münasebetiyle göğüs kanserine yönelik taramaların sistemli sıklıkta tekrarlanması bile kanserden mevt sıklığını azaltmada tesirli olacaktır. 

Besin ögelerinin yetersiz, çok ya da yanlış stilde alımı kansere yakalanma riskini artırabilir!

 Kanser riskini artırabilecek besinlerin yanı sıra yemek hazırlama ve saklama şartlarında da oluşabilecek değişiklikler ve hususlar değerlidir. Yüksek ısıda pişirme ve yanlış pişirme sistemleriyle yahut dumana maruz bırakılarak pişirilen besinlerde kanserojen unsurlar birikebilmektedir. Besinlerin süreçten geçirilerek çok ayrıştırılması ve saflaştırılması nedeniyle de besinlerin vitamin, mineral ve öteki bileşenlerden fakirleşebileceği göz gerisi edilmemelidir. Münasebetiyle kansere karşı kollayıcı vitamin, mineral ve başka bileşenlerin aktifliğini azaltmak da dolaylı olarak kanser riskini artırabilir. Yapılan çalışmalara nazaran, kimi besinlerin içeriğinde bulunan yahut besin hazırlama kademesinde ortaya çıkan unsurların de kanser riski oluşturabileceği bildirilmektedir. 

 

Meme kanserinden korunmak için beslenme ve ömür stili değişiklikleri;

Sağlıklı beden yükünüzü koruyun,

Yeterli ve istikrarlı sürdürülebilir beslenmeye itina gösterin,

  • Öğün planlamalarınızda porsiyon denetimi yapmaya çalışın,
  • Tabağınızın büyük kısmında bitkisel kaynaklı besinlere(taze sebze-meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller) yer verin,
  • Yeterli vitamin, mineral ve besin bileşenlerinden yararlanmak için çeşitliliğe değer verin,
  • Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini azaltın, daha az yağlı olanları ve hakikat pişirme yollarını tercih edin,
  • Hayvansal kaynaklı besinler tercih edilirken bilhassa C vitamininden varlıklı taze meyve ve sebzelerle birlikte tüketin.

Kanserojen besinlerden uzak durun!

  • Odun-kömür ateşine/dumanına direkt maruz bırakılarak pişirilen ve yüksek ısıda yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçının,
  • İşlenmiş ve hazır gıdaların(koruyucu, renklendirici, kıvam artırıcı üzere unsurlar içeren) tüketimini sonlandırın,
  • Rafine şeker, un ve trans yağları beslenmenizden çıkarın,
  • Zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek için pişirme ve saklama tekniklerini gözden geçirin gerçek metotları kullanın.

Stresten uzak kalmaya çalışın, fizikî aktivitenizi önemseyin ve size uygun aktivite rutini oluşturun!

  • Duygusal yeme ataklarınızı sıhhatsiz yiyeceklerle yönetmeye çalışmayın, ruh halinize âlâ gelen aktivitelerle yahut fizikî aktivitelerle yönetmeye çalışın.

Alkol, sigara üzere ziyanlı alışkanlıkları azaltın/bırakın!

  • Bu üzere alışkanlıklar bedenin savunma sistemini tehdit eden hür radikallerin artmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kansere yakalanma riskini azaltmak emeliyle antioksidan içeriği güçlü besinler tüketin bilhassa folik asitten kâfi beslenmeye çalışın ve en kıymetlisi sistemli olarak kansere yönelik tetkik ve taramalarınızı yaptırın.

 

Anti-kanserojen besin kümeleri;

  • Renkli, çeşitli zerzevat ve meyveler,
  • Kurubaklagiller,
  • Kuruyemişler,
  • Tahıllar,
  • Az yağlı et ve süt eserleri.

Meme kanseri ve öteki kanser tipleri üzerine çalışmalar yürüten bilim insanları, üstte yer alan besin kümelerinin yanlışsız usullerle hazırlanıp sürdürülebilir halde beslenmeye dâhil edilmesiyle birlikte kansere yakalanma riskinin azalabileceğini bildirmektedir.

 Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve göğüs kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıklarınızın farkında olun, sıhhatinizi ihmal etmeyin ve periyodik denetimlerinizi yaptırın.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen