Cts. May 18th, 2024


Çocukluk çağında yaşanan travmatik olaylar belleğe kaydediliyor

Travmatik bir olay yaşama yahut şahit olma duygusal bellekte işlenmeden kalıyor

Aşırı yansılı olmak, tahammülsüzlük ve zil çalsa zıplamak üzere belirtiler görülüyor

Yaşanan travmatik bir olayın kişi üzerinde ruhsal, toplumsal, bedensel birçok tesiri olabileceğini kaydeden uzmanlar, “Bunlardan en kıymetlisi de bellek üzerine olan tesiridir.” diyor.  Travmatik bir olay yaşama, bu türlü bir olaya şahit olmanın bilhassa duygusal bellekte işlenmeden kalacağını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, günlük yaşantı sırasında çok reaksiyonlu olmak, tahammülsüzlük, sese hassaslık, zil çalsa zıplamak üzere belirtilerin görüldüğünü söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, travmatik belleğe ait değerlendirmede bulundu.

Yaşanan travmatik bir olayın kişi üzerinde ruhsal, toplumsal, bedensel birçok tesiri olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Gül Eryılmaz, bunlardan en değerlisinin de bellek üzerine olan tesiri olduğunu söyledi.

Beynin hafıza merkezi olaylara vakit damgası vuruyor

Travmatik bir olay yaşama, bu türlü bir olaya şahit olmanın bilhassa duygusal bellekte işlenmeden kalacağını kaydeden Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Yani aktüel bilgilerimizin belleği olan hipokampüs (beynin hafıza merkezi), olayları işlerken vakit damgası vurur. ‘Bu 10 yıl önceydi’ der. Bu bilgi beynin his üretiminde ve davranış idaresinde kıymetlidir. His yükü yüksek olaylar yani travma sonrası bilgi hipokampüste işlenemez ve örtük bellekte kalır. Yani rastgele bir durum, obje geçmişi hatırlattığında güya bugün olmuş üzere beyin yine bu olayı yaşar. Neredeyse hatırlamaz tekrar yaşar.” diye konuştu.

Dünya hakkında olumsuz niyetlerde artış görülüyor

Travmatik belleğin bireylerde ne cins belirtilere neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Günlük yaşantılar sırasında çok yansılı olmak, tahammülsüzlük, sese hassaslık, zil çalsa zıplamak, kendi ya da dünya hakkında olumsuz kanılarda artış, sebepsiz anksiyete atakları, bedensel yakınmalar, sebebi bulunamamış ağrı bozuklukları, olumsuz bağlardan ayrılamama, daima kendini sabote etme, dikkat ya da bellek problemleri üzere belirtiler görülüyor.” dedi.

Kendine ya da dünyaya yabancılaşma olabiliyor

Bu durumun kişinin günlük hayatını olumsuz etkilediğini de kaydeden Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Günlük ömürde kişinin işlevselliğinde bozulma olacaktır. Şahıslar ortası münasebetlerde bozulma, depresif yakınmalar ya da daima hep tıpkı yanlışları yapma üzere kendine ya da dünyaya yabancılaşma olabilir.” halinde konuştu.

Posttravmatik gerilim bozukluğunun (PTSD) travma sonrası gelişen bir psikiyatrik hastalık olduğunu söz eden Prof. Dr. Eryılmaz, “PTSB’de de travmatik bellek vardır.” dedi.

Travmatik belleğin; travmanın özel tedavisi, EMDR (bir psikoterapi çeşidi), gerekirse ilaç tedavileri ile tedavi edildiğini anlatan Prof. Dr. Gül Eryılmaz, travmatik bellekle ilgili şu örneği de verdi:

“Çocukluk çağında yaşanan travmatik olaylar sonrası duygusal biri olarak kendini tanımlamak… Kişi kendisini ‘duygusal reaksiyonlar veririm, daima hissim ön plandadır, bu nedenle hiç aklımı kullanmam’ dediği noktada duygusallık aslında travmatik belleğin bir belirtisi olabilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen