Cum. May 10th, 2024

Geçmişten Günümüze: Sesli Deepfake Araçlarıyla Siber Dolandırıcılıkta Nasıl Kandırılıyoruz?

 

Beatles, geçenlerde yapay zeka (AI) sayesinde eski bir kaydın parçalarını birleştirerek ve birebir vakitte ses kalitesini geliştirerek yeni bir müzik yayınladı ve dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hayranını bir defa daha sevindirdi. Fakat kümenin yeni başyapıtından ötürü duyulan sevinci bir tarafa bırakırsak, yapay zekanın uydurma sesler ve imajlar yaratmak için kullanılmasının karanlık tarafları da var.

Neyse ki bu tıp derin düzmeceler ve bunları yapmak için kullanılan araçlar şimdilik çok gelişmiş yahut yaygın değil. Tekrar de dolandırıcılık alanında kullanılma potansiyelleri son derece yüksek ve teknoloji de yerinde durmuyor.

Derin ses sahtekarlığıyla neler yapılabilir?

Open AI kısa müddet evvel gerçekçi insan konuşması ve sesli giriş metni sentezleyebilen bir Audio API modeli sergiledi. Bu Open AI yazılımı, şimdilik gerçek insan konuşmasına en yakın olan şey.

Gelecekte bu çeşit modeller saldırganların elinde yeni bir araç haline gelebilir. Ses API’si belirtilen metni tekrar seslendirirken, kullanıcılar metnin önerilen ses seçeneklerinden hangisiyle söylem edileceğini seçebilir. Open AI modeli mevcut haliyle deepfake sesler yaratmak için kullanılamasa da, ortaya koyduğu nitelikler ses üretme teknolojilerinin süratle geliştiğinin bir göstergesi niteliğinde.

Günümüzde gerçek insan konuşmasından ayırt edilemeyen yüksek kaliteli derin uydurma ses üretebilen neredeyse hiçbir aygıt mevcut değil. Fakat son birkaç ay içinde insan sesi üretmeye yönelik daha fazla araç piyasaya sürüldü. Evvelce bunları kullanabilmek için kullanıcıların temel programlama marifetlerine muhtaçlığı vardı, fakat gün geçtikçe bunları kullanmak çok daha kolay hale geliyor. Yakın gelecekte hem kullanım kolaylığını hem de kaliteli sonuçları bir ortaya getirecek modeller görmemiz pekala mümkün.

Yapay zeka kullanarak dolandırıcılık yapmak az görülen bir durum. Lakin halihazırda “başarılı” olay örnekleri mevcut. Ekim 2023’ün ortalarında Amerikalı risk sermayedarı Tim Draper, Twitter takipçilerini dolandırıcıların sesini kullanabileceği konusunda uyardı. Tim, sesiyle yapılan para taleplerinin her geçen gün daha akıllı hale gelen yapay zekanın bir sonucu olduğunu paylaştı.

Kendinizi bundan nasıl koruyabilirsiniz?

Şimdiye dek toplumda ses taklitleri muhtemel bir siber tehdit olarak algılanmamış olabilir. Berbat niyetle kullanıldıkları çok az olay var. Bu nedenle korunmaya yönelik teknolojilerinin ortaya çıkışı da yavaş seyrediyor.

Şimdilik bu durumdan kendinizi müdafaanın en düzgün yolu, arayan kişinin telefonda size söylediklerini dikkatle dinlemekten geçiyor. Şayet kayıt kalitesizse, ortada gürültüler varsa ve ses robotik geliyorsa, bu duyduğunuz bilgilere güvenmemeniz için kâfi sebep.

Karşınızdakinin “insanlığını” test etmenin bir öbür güzel yolu da alışılmışın dışında sorular sormak. Örneğin sizi arayan bir ses modeliyse, en sevdiği renkle ilgili soracağınız bir soru çoklukla müsabakayı beklediği çeşitten bir şey olmadığı için onu şaşkına çevirebilir. Saldırgan bu noktada manuel olarak çevirip karşılığı oynatsa bile, karşılıktaki vakit gecikme kandırıldığınızı açıkça ortaya koyar.

Bir başka inançlı seçenek de sağlam ve kapsamlı bir güvenlik çözümü kullanmak. Bunlar deepfake sesleri yüzde 100 tespit edemeseler de, tarayıcıları koruyarak ve bilgisayardaki tüm belgeleri denetim ederek kullanıcıların kuşkulu web sitelerinden, ödemelerden ve berbat emelli yazılım indirmelerinden kaçınmalarına yardımcı olabilirler.

Kaspersky Kıdemli Bilgi Bilimcisi Dmitry Anikin, şunları söylüyor: “Şu an genel tavsiyemiz, tehdidi abartmamak ya da var olmadıkları yerde ses taklitlerini tanımaya çalışmamak tarafındadır. Şimdilik mevcut teknolojinin insanların ayırt edemeyeceği kalitede bir ses yaratacak kadar güçlü olması pek mümkün değil. Yeniden de mümkün tehditlerin farkında olmanız ve yakın gelecekte yeni bir gerçeklik haline gelecek olan gelişmiş deepfake dolandırıcılığına hazırlıklı olmanız gerekiyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen