Sal. Nis 30th, 2024


Sistem Global’den Güneydoğu Asya pazarındaki fırsatlara mercek tutan rapor:

Türk İhracatçıları İçin Çeşitli Yatırım Fırsatları Dikkat Çekiyor

Sistem Global’in, Türkiye’nin Singapur, Malezya ve Endonezya ile ticari bağlantılarına mercek tutan raporunda, Türkiye’nin kelam konusu ülkelerle olan ekonomik etkileşimleri, ticaret hacmi, potansiyel yatırım ve iş birliği alanları ayrıntılı bir formda ele alınıyor.

Şirketlere büyüme odaklı iş servisleri ve danışmanlığı sunan Sistem Global, 2014’ten bu yana, Türkiye’nin Asya pazarındaki rekabet gücünün artırılması, Singapur, Malezya ve Endonezya üzere pazarlardan Türkiye’ye gelecek yabancı yatırımların teşvik edilmesi ve her iki ülke ortasındaki ticaretin güçlendirilmesi amaçları kapsamında çalışmalar yürütüyor. Asya Pasifik ülkelerine ihracat gerçekleştiren yahut gerçekleştirmeyi hedefleyen firmalar için çeşitli araştırmalar yürüten Sistem Küresel, “Türkiye – Singapur, Malezya ve Endonezya Ticari Münasebetleri Raporu” ile Asya pazarındaki fırsatlara mercek tutuyor.

Singapur, Malezya ve Endonezya’nın ithalat ve ihracat datalarının incelendiği ve Türkiye ile ticari bağlarının ele alındığı raporda, bölgenin ortak gereksinimlerine ve Türk ihracatçıları için çeşitli yatırım fırsatlarına da değiniliyor.

Asya pazarına açılan kapı: Singapur

Raporda yer alan bilgilere nazaran Türkiye’nin cari fazla verdiği ülkelerden biri olan Singapur’un esas ticari ortakları ortasında transit ticaretin gerçekleştiği başta Çin, Malezya ve Endonezya olmak üzere ABD, Kore ve Japonya yer alıyor. Türkiye ihracatı ise 2021 yılında bir evvelki yıla nazaran %159 artarak 890 milyon dolara ulaşmış ve 2019 yılındaki 750 milyon dolarlık rekor kırılmış durumda.

Singapur iktisadını %73,6 ile hizmet, %26,4 ile sanayi, %14 ile elektronik ve endüstriyel üretim, %26 ile kimyasallar, %10 ile biyomedikal, %22 ile nakliyecilik mühendisliği ve %11 ile genel imalat kesimleri oluşturuyor. 2021 yılında Singapur’un toplam ithalatı 406,9 milyar dolar gerçekleşirken 39,8 milyar dolar ile elektronik devreler, en çok ithal edilen eser kümeleri ortasında birinci sırada bulunuyor.

Asya Kalkınma Bankası’nın bölgedeki gelişmekte olan ülkelerin altyapı gereksinimlerinin 2030 yılına kadar 26 trilyon doları aşacağı tarafındaki öngörüsüne dikkat çekilen raporda, Singapur’un Türk firmalarının Güneydoğu Asya’daki altyapı yatırımlarına değerli bir geçit olarak konumlandığına dikkat çekiliyor.

Singapur ayrıyeten, Dünya Bankası tarafından yapılan, ülkelerin şirket kurma ve işe başlama, yapılaşma müsaadesi alma, krediye erişim, ticari uyuşmazlıkların çözülme suratı, vergi sistemleri, azınlık hissedar haklarını müdafaa üzere ticari mevzuatlarının ve iş hayatındaki uygulamalarının incelendiği Doing Business (Dünya İş Yapma Kolaylığı Endeksi) sıralamasında 190 ülke ortasında iş yapma kolaylığı açısından uzun yıllardır birinci sıralarda yer alıyor.

En cazip yatırım gayesi: Malezya

2021 Dünya Rekabet Endeksi’ne nazaran dünyanın en rekabetçi 25’inci iktisadına sahip Malezya’nın en önemli ticaret ortakları Çin, Singapur ve ABD. Tarım ve emtia bazlı iktisattan güçlü üretim ve hizmet dallarına sahip bir iktisada başarılı bir formda geçen Malezya’nın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) %30’undan fazlasını dış ticaret oluştururken işlerin %40’ının ise ihracat faaliyetleriyle direkt olarak kontağı bulunuyor.

Milken Enstitüsü tarafından oluşturulan Global Fırsat Endeksi’nde Malezya’nın 2022 yılı için en cazip yatırım gayesi olarak seçildiği bilgisine yer verilen raporda, yatırımların %89’unun Hollanda, Singapur, Çin, Avusturya ve Japonya ülkelerindeki yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiği ve yatırımların birçoklarının imalat, hizmet dalı ve birincil bölümlerde gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye – Malezya ticari ilgilerinin ayrıntılı tahlilinin yapıldığı raporda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Havelsan üzere kurumların Malezya’daki faaliyetleri münasebetiyle Malezya’nın Türkiye için uzun vakittir istikrarlı bir teknoloji ithalatçısı ve kullanıcısı olduğu söz ediliyor. İki ülke ortasındaki iş bağlarının karşılıklı olduğu, iştiraklerin her iki ülke için de istihdam ve meslek fırsatları sağladığının altı çizilerek, Malezya’nın Türkiye’ye yaptığı yatırımın 2.6 milyar dolardan fazla olduğu bilgisine yer veriliyor.

Küresel helal sanayisi 5 yıl içinde 11.2 trilyon dolara ulaşacak

Malezya tıpkı vakitte global helal sanayisinde öncü olduğuna vurgu yapılırken, helal sanayi dalının kıymetinin 2028’e kadar 11.2 trilyon dolara çıkması beklendiği söz ediliyor. Buna nazaran Malezya, helal sanayisinde kapsamlı bir ekosistem sunarak, Müslüman ülkeler için kıymetli fırsatlar sunuyor.

Ayrıca, Dünya genelinde ikinci büyük palm yağı ihracatçısı olan Malezya, 2021’de Türkiye’ye besin, mesken ve ferdî bakım bölümlerinde kullanılmak üzere 1.06 milyar doların üzerinde palm yağı ve eseri ihraç etti.

Altyapı materyallerinde yüksek talep

Rapora nazaran Endonezya’da altyapı eksikliği, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın tam potansiyeline ulaşmasına pürüz oluyor. Kıymetli ölçüde demir-çelik ve öteki altyapı gereçlerine muhtaçlık duyan Endonezya, bu eserlerin lakin ithalatını gerçekleştirebiliyor. Endonezya’daki bu muhtaçlık ve Türkiye’nin demir dalındaki pozisyonu, Türk ihracatçıları için bir fırsat olarak görülüyor.

Endonezya bir takımada ülkesi olduğu için ülkenin irtibat altyapısının kendine has zorluklar barındırıyor olması, raporda değinilen bir öteki öge olarak yer alıyor. Ulaşım, bilgi ve bağlantı altyapısının geliştirilmesinin gerektiği vurgulanırken bilhassa, inşaat bölümündeki altyapı muhtaçlığının altı çiziliyor.

Endonezya’ya 271 milyon dolar hacminde ihracat yaptık

Rapora nazaran Endonezya’nın daima bir büyüme ivmesiyle artan ithalat hacmi, 2021 yılında 195 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Endonezya’ya ihracatı ise 271 milyon dolar düzeyinde. Bilhassa son yıllarda buğday unu, zeytinyağı, zeytin, domates sosu, kuru ve sert kabuklu meyveler, tütün, yaş meyve ve sebzelerin yanı sıra sanayi eserleri, demir çelik eserleri, değirmen makineleri, besin sürece, paketleme makineleri ve ekipmanları, dokumacılık makineleri, ağaç sürece makineleri, inşaat materyalleri, mermer, halı, seccade ve savunma sanayi eserleri üzere eserler için potansiyel bir pazar olan Endonezya; Türk yatırımcılar için çeşitli fırsatlar sunuyor.

Raporun tamamına ulaşmak için:

https://www.sistemglobal.com.tr/raporlar/turkiye-singapur-malezya-ve-endonezya-ticari-iliskileri-raporu/

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen