Paz. Nis 21st, 2024


İşlevsel tıp, beden işleyişindeki eksik ve fazlalıkları saptayıp, beden sıhhatinin bütün olarak kıymetlendirilmesi, sağlıklı hale bütün olarak ulaşılması ve bu güzellik halinin devam ettirilmesidir. Bayan sıhhatinde işlevsel tıp uygulamaları, hastalığın nedenlerini ve semptomlarını inceleyerek kişinin genel sıhhatini güzelleştirmeyi gayeler. Kadınların özel sıhhat muhtaçlıklarını ve hormonal istikrarın değerli bir rol oynadığı birçok mevzuyu ele alır. Memorial Wellness ve Bahçelievler Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Kısmından Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz Tekmen, bayan sıhhatinde işlevsel tıp uygulamaları hakkında bilgi verdi. 

Fonksiyonel tıp ile alternatif tıp karıştırılmamalı

Fonksiyonel tıbbın emeli mevcut tedavilerin kesilip, yeni ilaçların başlanması değildir. Kişinin hastalığından çok, altta yatan nedenin tespiti yapılır, sorun çözülür ve tedavisi güçlendirilir. Maksat kişinin tümüyle sıhhatine kavuşması ve bunu devam ettirmesidir. Her işlevsel tıp tahlili şahsa özeldir. Süreçte evvel hastanın detaylı olarak tıbbi sorgulama formu alınır. Bireyden ayrıntılı anamnezin yanında ayrıntılı laboratuvar ve genetik testler de istenir. Bedendeki süreçlerin kıymetli işleyişine katkıda bulunan beslenme süreci de işlevsel tıp diyetisyeni tarafından kıymetlendirilir. Sonrasında her hastaya özel bir tedavi seçimi sunulur. Hastaya yapılan takviyeler, bilimsel yayınların ışığında kanıtlanmış, optimal dozlu desteklerdir. Hastalarla birlikte ömür hallerini düzenleyip, ayda 1 olmak üzere 3-4 görüşme yapılmaktadır. Gerek duyulduğunda öbür uzmanlık alanları ile birlikte çalışılmaktadır. Bilhassa obezite, diyabet, kronik yorgunluk, tiroid hastalıkları, hormonal düzensizlikler, eklem hastalıklar, romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi rahatsızlıklarında işlevsel tıptan güç ve takviye alınmaktadır.

Fonksiyonel tıp genel sıhhati güzelleştirmeyi hedefler

Kadın sıhhatinde işlevsel tıp uygulamaları kişinin genel sıhhatini güzelleştirmeyi amaçlar. Hormon dengesizliklerin sonucunda meydana gelen adet düzensizliğine farklı bir bakış açısı sağlar. Ayrıyeten menopoz semptomlarını yönetmeye yardımcı olur. Bağırsak sıhhati, genel sıhhati etkileyebilir ve hastalıkların gelişmesinde kıymetli bir rol oynayabilir. İşlevsel tıp, bağırsak sıhhatini uygunlaştırmayı amaçlar. Kişinin genetik yapısını inceleyerek, hastalık risklerini ve tedavi seçeneklerini daha düzgün anlayabilir. Gerilime maruz kalmak bayan hastalıklarının semptomlarını kötüleştirebilir. İşlevsel tıp, gerilim idaresi için uygun stratejiler sunabilir. İdman programları ve hayat stili değişiklikleri, bayanların sıhhatlerini destekleyebilir. 

Fonksiyonel tıp her hastaya özel tedavi sunar

Koruyucu hekimlikte bayan doğum kısmında menopozda biyoeşdeğer hormon tedavisi ve birtakım takviyeler ile bayanın kemik erimesi, bilişsel bozuklukları, kolon kanseri ve sağlıklı yaş alma sağlanırken; polikistik over hastalıklarında vücudu toksik yükten arındırmak ve infertilite (çocuk istemi) olan hastalarda ise yeniden bütüncül kıymetlendirme sağlanmaktadır. Bayan sıhhatinde işlevsel tıpta en çok yarar gören hastalıklar, menopoz, polikistik over sendromu, ağrılı adet görme (dismenore), endometriozis (çikolata kist), adet düzensizlikleri ve çocuk istemi (infertilite)dir. Her hasta farklıdır ve bu nedenle işlevsel tıp yaklaşımları bireyin gereksinimlerine nazaran bir yaklaşım sunar. İşlevsel tıp uzmanı bireye özel ve en uygun tedavi planını oluşturur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen